Verbind je met ons

werk

#GigEconomy- Leden van de Werkgelegenheidscommissie willen de rechten van werknemers versterken

DELEN:

gepubliceerd

on

Levering op motor. ©AP images/Europese Unie-EP

Nieuwe regels over minimumrechten voor werknemers met on-demand, voucher- of platformwerk, zoals Uber of Deliveroo, zijn goedgekeurd door het Werkgelegenheidscomité.

Leden van de Werkgelegenheidscommissie zeiden donderdag dat een persoon die gedurende een bepaalde periode diensten verricht voor en onder leiding van een andere persoon in ruil voor een vergoeding, onder deze nieuwe concrete rechten moet vallen.

Dit zou betekenen dat werknemers met een tijdelijk of tijdelijk dienstverband, oproepkrachten, intermitterende werknemers, werknemers met vouchers, platformwerkers, maar ook huishoudelijk personeel, freelancers, stagiairs en leerlingen, een reeks minimumrechten verdienen, zolang omdat ze aan deze criteria voldoen.
Transparantie

Volgens de goedgekeurde tekst moeten alle werknemers vanaf de eerste dag op de hoogte worden gebracht van de essentiële aspecten van hun contract, zoals de duur ervan, de opzegtermijnen en het initiële basissalaris. EP-leden introduceerden een vereiste voor werkgevers om dergelijke informatie schriftelijk te verstrekken en details op te nemen over trainingen, bonussen en betalingen voor overuren.
Nieuwe vormen van werkgelegenheid

Om nieuwe vormen van werkgelegenheid te bestrijken, concentreerden de EP-leden zich op het verfijnen van een specifieke reeks rechten en zekerheid.

  • Variabele werkschema's: werknemers moeten hierover worden geïnformeerd gegarandeerd betaalde uren en de beloning voor werkzaamheden die naast deze gegarandeerde uren worden verricht. Ook moet worden aangegeven binnen welke termijn de werkgever een overeenkomst kan opzeggen, waarna de werknemer recht heeft op loon.
  • Voorspelbare werktijden: werknemers met contracten op afroep of soortgelijke vormen van werk moeten profiteren van: minimaal niveau van stabiliteit en voorspelbaarheid en zonder gevolgen een opdracht buiten vooraf vastgestelde uren kunnen weigeren of een vergoeding krijgen als de opdracht niet tijdig wordt geannuleerd.
  • Meer dan één baan: de werkgever mag werknemers niet verbieden, bestraffen of belemmeren om banen bij andere bedrijven aan te nemen.

Proefperiode en opleiding

Proefperioden mogen niet langer zijn dan zes maanden of negen maanden in het geval van leidinggevende functies, om ervoor te zorgen dat een vernieuwd contract niet kan resulteren in een nieuwe proeftijd. Het mag in geen geval mogelijk zijn een proeftijd eenzijdig te verlengen.

advertentie

De leden van het Europees Parlement steunden het voorstel dat de verplichte opleiding gratis door de werkgever moet worden aangeboden en voegden de bepaling toe dat deze binnen de werkuren moet worden voltooid en als werktijd moet gelden.

Enrique Calvet Chambon (ALDE, ES), het leidende EP-lid, zei: “Dit is een grote stap voorwaarts om het Europese sociale model en de cohesie voor de toekomst te versterken en te versterken.
“De tijd om minimumregels voor de arbeidsomstandigheden voor Europese burgers te ontwikkelen is aangebroken. Deze minimumrechten zijn van belang voor de levens van 500 miljoen Europeanen; het is een reactie op hun verwachtingen en zal bijdragen aan het evenwicht tussen flexibiliteit en zekerheid.

“De sociale dialoog is de beste manier om de uitdagingen van nieuwe vormen van werkgelegenheid het hoofd te bieden. Wij stellen voor om dit zoveel mogelijk te promoten. Deze nieuwe vormen van werkgelegenheid zullen nu worden ondersteund door minimale concrete basisrechten op Europees niveau.”

Volgende stappen

De tekst werd aangenomen met 30 stemmen voor en 11 onthoudingen. Er zal nu door het Parlement en de Raad over worden onderhandeld om de definitieve vorm van de regels vorm te geven.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending