Verbind je met ons

EU

President #Kazachstan zet visie uiteen op ASEM-top

DELEN:

gepubliceerd

on

De 12e ASEM-top (ASEM12) werd gehouden op 18-19 oktober 2018 in Brussel, België. De top bracht de staatshoofden en regeringsleiders van 51 Europese en Aziatische landen, vertegenwoordigers van de Europese Unie en de secretaris-generaal van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) samen.

De top werd voorgezeten door Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, terwijl Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, en Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, de EU vertegenwoordigden.

Discussions focused on the theme ‘Europe and Asia: Global Partners for Global Challenges’.

De leiders probeerden de dialoog en samenwerking tussen de twee continenten te versterken op een groot aantal gebieden, waaronder handel en investeringen, connectiviteit, duurzame ontwikkeling en klimaat, veiligheidsuitdagingen zoals terrorisme, non-proliferatie, cyberveiligheid en irreguliere migratie.

Ze kwamen overeen om beide continenten verder met elkaar te verbinden om de handel te stimuleren, de veiligheid te verbeteren, het milieu te beschermen en samenlevingen dichter bij elkaar te brengen.

De leiders bespraken ook buitenlandse en veiligheidskwesties. Leiders riepen op tot volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland en bevestigden opnieuw hun steun aan onder meer de nucleaire deal met Iran.

advertentie

Prominent onder hen was Kazachstan, wiens president Nursultan Nazarbayev de top toesprak in een keynote speech:

President Nursultan Nazarbayev

“Vandaag groeit het aantal conflicten in verschillende uithoeken van de wereld. Door sancties en handelsoorlogen is de internationale politiek gespannen geworden.

“Therefore, we should use the ASEM forum to effectively solve the  above mentioned issues,” he said.

“We weten uit de geschiedenis dat een pragmatische dialoog tussen supermachten de garantie is voor wereldwijde stabiliteit en veiligheid. Helaas schiet de internationale gemeenschap een dergelijke dialoog en wederzijds begrip te kort.

“Today we are all witnessing an economic and political, military confrontation similar to the Cuban crisis of the 60s of the previous century, especially with NATO’s frontiers coming close to the Russian borders.

“How do we build the future together, how do we promote inclusive sustainable productivity without solving this issue?”

President Nazarbayev riep grote spelers zoals de VS, Rusland, China en de EU op om hun verantwoordelijkheid jegens de mensheid te beseffen en de weg te zoeken om internationale confrontaties op te lossen.

Hij benadrukte botsingen en confrontaties in Syrië, Oekraïne en andere landen die verder zullen escaleren; Proliferatie van massavernietigingswapens, grensoverschrijdend terrorisme en verslechtering van de wereldeconomie.

“Iedereen weet dat nationale leiders voor ons begrip hebben weten te vinden na de Tweede Wereldoorlog, ten tijde van bloedige oorlogen en in de strijd tegen het terrorisme. Dit is ook de vraag van deze tijd”, zei hij.

De president riep de leiders van de VS, Rusland, China en de EU op om samen te komen om deze problemen te bespreken tijdens een speciale VN-sessie, waarbij Astana als platform voor een dergelijke bijeenkomst werd aangeboden.

Hij vertelde de top dat Kazachstan bereid is actief deel te nemen aan een partnerschap van Aziatische en Europese landen om mondiale uitdagingen het hoofd te bieden en om Europa en China dichter bij elkaar te brengen.

De top was ook een gelegenheid om te bespreken hoe mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering, migratie en digitalisering kunnen worden aangepakt.

“I deeply hope that our shared heritage and historical connections will help us to find common ground, and strengthen cooperation between our continents, so that we can create a better future for generations to come,” said Donald Tusk at the ASEM summit’s gala dinner.

De ASEM-top werd gevolgd door de EU-Korea-top en de EU-ASEAN-leiderstop.

Europese en Aziatische leiders benadrukten de essentiële noodzaak van het handhaven van een open wereldeconomie en het handhaven van het op regels gebaseerde handelssysteem met de Wereldhandelsorganisatie (WTO) als kern.

De leiders benadrukten dat de WTO verder moet worden versterkt en hervormd om haar te helpen nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden en haar werking te verbeteren.

Ze benadrukten ook het belang van diepere economische integratie, zowel op regionaal als mondiaal niveau.

In de marge van de top ondertekenden de EU en Singapore een vrijhandelsovereenkomst en een investeringsbeschermingsovereenkomst.

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending