Verbind je met ons

EU

#Somalia - Grote stap in EU-steun voor staatsopbouw

DELEN:

gepubliceerd

on

De EU en Somalië hebben op 14 oktober een overeenkomst ondertekend om de komende 100 jaar 2.5 miljoen euro aan de Somalische begroting te besteden. Deze fondsen zullen de hervormingen van de federale regering ondersteunen om een ​​verenigde, federale staat op te bouwen. Somalië is op de goede weg naar stabiliteit en groei.

De overstap van de EU naar begrotingssteun is een blijk van het partnerschap met Somalië om een ​​levensvatbaar federaal systeem te ontwikkelen en herstel op lange termijn te bevorderen. De datum van ondertekening valt samen met de eerste verjaardag van de ergste terreuraanslag in Somalië, waarbij meer dan 500 mensen om het leven kwamen in Mogadishu.

Commissaris voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling, Neven Mimica, zei bij deze gelegenheid: “Begrotingssteun toont het vertrouwen van de EU in de Somalische instellingen. Het geeft de overheid middelen om hervormingen door te voeren en een sterkere staat op te bouwen die in staat is om basisdiensten aan zijn bevolking te leveren. Die 100 miljoen euro laten zien dat de EU snel levert, een paar maanden na het Somalische Partnerschapsforum. Het komt op een moment dat de Hoorn van Afrika ongekende veranderingen doormaakt. En Somalië kan dit momentum aangrijpen voor zijn eigen binnenlandse transformatie."

De financieringsovereenkomst is een pakket van 100 miljoen euro voor de opbouw van de staat en de weerbaarheid van Somalië, dat ook de toegang tot basisdiensten zal ondersteunen. Tot 92 miljoen euro gaat via begrotingssteun naar de federale overheid. De resterende 8 miljoen euro zal de capaciteitsopbouw van de federale en deelstaatregeringen en toezichthoudende instellingen ondersteunen. De uitbetaling van middelen zal worden geordend en nauwlettend gevolgd door middel van politieke dialoog, regelmatige beoordeling van de geboekte vooruitgang aan de hand van indicatoren en specifieke vrijwaringsmaatregelen.

Lees het volledige persbericht hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending