Verbind je met ons

EU

Opmerkingen van hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter #FedericaMogherini na de #ForeignAffairsCouncil

DELEN:

gepubliceerd

on

“Allereerst hadden we een goed gesprek met de ministers [van buitenlandse zaken] over Libië, waar we eenheid zagen. Ik heb gezien dat sommige ministers u deze boodschap van eenheid in het werk dat we doen al hebben overgebracht, en dat we de komende weken en maanden nog meer willen doen ter ondersteuning van, in de eerste plaats, het politieke proces – verkiezingen, zowel presidents- als parlementsverkiezingen – die zo snel mogelijk moeten plaatsvinden, maar met het juiste veiligheids- en politieke kader.

“Politiek raamwerk betekent een juridisch raamwerk dat duidelijk maakt waarover de Libiërs gaan stemmen, indien mogelijk met het constitutionele raamwerk; steun aan de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN [voor Libië, Ghassan] Salamé vertaalt zich ook in de andere twee sectoren van zijn optreden, samen met de politieke transitie, namelijk de economische hervormingen en de veiligheidsregelingen. In het bijzonder hebben we met de ministers gekeken hoe we als Europese Unie, samen met de lidstaten, onze steun aan de consolidatie van het staakt-het-vuren en de implementatie van de veiligheidsregelingen kunnen vergroten.

'Zoals je weet hebben we dat gedaan sommige instrumenten al aanwezig op het gebied van beveiliging, namelijk Operatie Sophia waarvoor alle lidstaten hebben aangegeven het te willen behouden en voort te zetten, met name als het gaat om de bestrijding van smokkelaars en mensenhandelaars en hun bedrijfsmodel, maar ook in hun opleiding tot de Libische kustwacht. We hebben ook EUBAM [EU-missie voor bijstand aan de grens, in Libië], onze missie die het werk in Libië met name op het gebied van grensbeheer helpt. En we hebben een verbindingscel [en planning] (EULPC) die werkt aan de veiligheidsomstandigheden en -situatie.

“Onze aanwezigheid in Libië is de afgelopen weken onder ingewikkelde omstandigheden geïntensiveerd, maar dit zal doorgaan en we stellen deze steun ter beschikking van de Verenigde Naties – en uiteraard van de Libiërs. Ook hebben wij onze volledige steun uitgesproken voor de komende conferentie in Palermo die Italië organiseert. Alle lidstaten hebben aangegeven dat zij deze conferentie verwelkomen en dat wij daar vervolg aan zullen geven.

“De boodschap die voortkomt uit de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken over Libië is een boodschap van eenheid en van vastberadenheid om nog meer te werken aan de ondersteuning van een door Libië gevonden oplossing voor de situatie in het land onder auspiciën van de VN.

“We hebben toen een uitstekende uitwisseling gehad met de VN-agentschappen die zich bezighouden met migratie en vluchtelingen. We waren blij de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, Filippo Grandi, en via videoverbinding de nieuwe directeur-generaal van de Internationale Organisatie voor Migratie, Antonio Vitorino, te mogen verwelkomen, waarbij we op deze manier het strategische partnerschap benadrukten dat de Europese Unie heeft met de Verenigde Naties over deze kwestie.

“We hebben al onze huidige samenwerkingsgebieden herzien, te beginnen met Libië. U weet dat we heel goed hebben samengewerkt met de VN-agentschappen om migranten en vluchtelingen te bevrijden die zich in de detentiecentra in Libië bevonden, door ervoor te zorgen dat ze via Niger werden geëvacueerd, hetzij om terug te keren via vrijwillige terugkeer, hetzij om te worden beschermd door middel van gegarandeerde mechanismen. door de UNHCR [Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties]. Dat proces willen wij versnellen.

advertentie

“We hebben ook gekeken naar manieren waarop we onze samenwerking op andere routes dan de centrale Middellandse Zeeroute kunnen vergroten. Ik wil benadrukken dat de route door het centrale Middellandse Zeegebied dit jaar met 80 tot 85 procent is gedaald, terwijl we op de route door de westelijke Middellandse Zee een stijging met 150 procent hebben gezien. Daarom hebben we besloten onze werkzaamheden uit te breiden, vooral met Marokko en Mauritanië.

“We zijn in dit opzicht al een aantal nieuwe maatregelen aan het treffen, zoals fondsen die zullen worden toegewezen om met deze landen samen te werken en de westelijke Middellandse Zeeroute samen te beheren – waarbij we uiteraard zeer nauwlettend de oostelijke Middellandse Zeeroute in de gaten zullen houden, maar ook de mondiale trends die we zien. Filippo Grandi was net terug van een bezoek aan Latijns-Amerika en informeerde ons ook over de situatie van Venezolaanse burgers die zich door het gebied verplaatsen, waarbij een groot aantal vluchtelingen en migranten het land verlaat.

“En dan werken we samen bij veel andere kwesties en crises, op het gebied van vluchtelingen – in het bijzonder Syrië, maar ik kan ook Myanmar en de Rohingya-crisis en vele anderen noemen.

“Dus hebben we besloten een aantal van de goede resultaten die we al hebben behaald te behouden, onze samenwerking met de VN en met onze partners, namelijk de Afrikaanse Unie en de landen van herkomst en doorreis, te versterken, onze EU-[nood]-trustfonds [voor Afrika] voor projecten langs de routes. Hier deed ik een oproep aan de lidstaten om meer bij te dragen aan het trustfonds en ook om ons te concentreren op nieuwe manieren waarop we de verschuiving van migratieroutes naar elders vanuit het centrale Middellandse Zeegebied kunnen aanpakken.

“We hadden toen een punt over de Centraal-Afrikaanse Republiek – dat hebben we ook overgenomen Conclusies dat we al hebben gepubliceerd, zodat u daar eens naar kunt kijken – door te besluiten ons werk met het land uit te breiden, zowel op het gebied van humanitaire hulp en ontwikkelingshulp, maar ook op het gebied van steun aan de veiligheid. Wij zijn daar al aanwezig in dit opzicht, a trainingsmissie [EUTM RCA], die we willen versterken.

“Vervolgens hadden we een discussie met de ministers over de situatie in Venezuela, waarbij ik heel duidelijk wil zijn: we hebben ons sterke standpunt over de politieke crisis in Venezuela opnieuw bevestigd. U weet dat we al gerichte sancties hebben ingevoerd tegen personen die verantwoordelijk zijn voor de schending van de mensenrechten – namelijk de politieke rechten – in Venezuela. Dit beleid zal worden voortgezet. De Europese Unie is op geen enkele manier van plan haar standpunt ten aanzien van Venezuela te verzachten.

“Aan de andere kant zijn we ook van mening dat er alleen een democratische politieke oplossing kan zijn voor de huidige crisis in het land en daarom zullen we de mogelijkheid onderzoeken om een ​​contactgroep op te richten om te zien of er de voorwaarden zijn om een bemiddeling – daar zijn duidelijk niet de voorwaarden voor –, of een dialoog, maar een politiek proces: een manier om in contact te komen met de verschillende partijen – uiteraard niet alleen de regering, maar ook de verschillende kanten van de oppositie, waarbij enkele regionale partijen betrokken zijn. internationale actoren – en, zoals ik al zei, het onderzoeken van de mogelijkheid om de voorwaarden te scheppen voor het starten van een politiek proces.

“Ik wil hier geen verwachtingen wekken, we hebben nog niet besloten dit tot stand te brengen, maar we willen alleen de mogelijkheid onderzoeken om dit te doen, omdat we bang zijn dat bij het ontbreken – bij afwezigheid – van een politiek proces de spanningen alleen maar zouden kunnen toenemen. slechter worden. De situatie van het Venezolaanse volk, waaronder vele honderdduizenden Europese burgers, zou nog erger kunnen worden.

“We willen niet alleen maar afwachten tot dit gebeurt. Wij willen proberen te kijken of de Europese Unie samen met anderen een nuttige rol kan spelen en proberen te voorkomen dat de situatie van kwaad tot erger – of eigenlijk van erger tot nog erger – groeit.

Q & A

[EUNAVFOR MED] Operatie Sophia observeert en monitort de oliehandel en de smokkel van Libische olie-inkomsten. Deze inkomsten gaan terug naar de milities, waardoor ze rijker en rijker worden, en er ontstaat ook meer concurrentie en conflicten tussen deze milities. Welke acties ondernemen de specifieke diensten van de EU om deze oliesmokkel te stoppen? Zou u specifieke sancties overwegen tegen de milities, vooral degenen die zich in Tripoli bevinden, die het vredesproces blokkeren – zelfs als de sanctie eenzijdig door de EU zou worden genomen, hoewel deze gesmokkelde olie-inkomsten misschien naar Europese banken gaan, maar ook naar andere banken in de EU? andere regio's?

 

In de eerste plaats is een deel van ons werk samen met de speciale vertegenwoordiger van de VN [voor Libië, Ghassan Salamé] en ter volledige ondersteuning van zijn werk, ervoor te zorgen dat de olie-inkomsten – de legale, de reguliere – gelijk en transparant zijn. komen waar ze moeten komen. Dit betekent dat, zoals ik al vaak heb gezegd, Libië een rijk land is in termen van hulpbronnen en van het geld dat uit deze natuurlijke hulpbronnen komt. Het punt is hoe we ervoor kunnen zorgen dat de inkomsten transparant en eerlijk verdeeld worden, zodat het Libische volk er profijt van heeft. Dit is een werk dat wij steunen en waar de speciale vertegenwoordiger van de VN [Salamé] veel energie in steekt.

Als het gaat om de onregelmatige oliestromen, de oliesmokkel, beginnen we dit in de gaten te houden. Zoals u weet is het hoofdmandaat van Operatie Sophia het ontmantelen van de netwerken van mensenhandelaars en smokkelaars. We hebben twee elementen aan het mandaat toegevoegd: het ene heeft betrekking op de opleiding van de kustwachten van Libië, het andere betreft het toezicht op en de uitvoering van het VN-mandaat om de wapenstromen te stoppen. Aan de olie werken we nog steeds.

Maar we hebben vandaag samen met de ministers [van buitenlandse zaken] besloten om te kijken naar manieren waarop de nationale centrale banken in de lidstaten van de Europese Unie de geldstromen beter kunnen traceren, zodat we, door de geldstromen te volgen, effectiever kunnen bepalen wie op welke fronten optreedt, of het nu gaat om oliesmokkel, wapensmokkel of mensensmokkel, en dit een impact heeft op de verschillende financieringen van de milities of de politieke en militaire gevechten.

Het tweede deel van de vraag ging over sancties. We hebben dit besproken met [Ghassan] Salamé. Ik heb begrepen dat er binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nog steeds aan wordt gewerkt, dus wat we vandaag met de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten hebben besproken, is de noodzaak voor de EU-lidstaten die momenteel in de VN-Veiligheidsraad zitting hebben om hun standpunten in dit verband te coördineren en zeer nauw samen te werken met [Ghassan] Salamé.

We hebben gezien dat president [van de Verenigde Staten, Donald] Trump zijn minister van Buitenlandse Zaken [Mike Pompeo] naar Saoedi-Arabië gaat sturen om te proberen erachter te komen wat er werkelijk is gebeurd met de verdwijning van Jamal Khashoggi. Kunt u aangeven hoe de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU gezamenlijk over deze situatie denken? Heeft u een bericht voor het Saoedische regime? Over Brexit: kunt u uw gevoel geven? Voel je je deze week optimistisch, ben je minder optimistisch?

Ik denk dat ik de tweede vraag voor later in de week laat, en zoals ik vanmorgen zei, Brexit is nog geen kwestie van buitenlands beleid voor de Europese Unie. We hebben de [VK] minister van Buitenlandse Zaken [Jeremy Hunt] rond de tafel zitten, we werken samen en nemen goede beslissingen samen en vanaf nu tot eind maart zal ik voorzitter blijven van een Raad met 28 lidstaten en ik zit hier in deze hoedanigheid, dus ik zal geen commentaar geven op Brexit.

Over Saoedi-Arabië, zoals ik vanmorgen zei, die in de Raad komen, kan ik dit bevestigen, we hebben daarover gesproken met de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 lidstaten en er was volledige consensus rond de tafel over het feit dat we transparantie verwachten, we verwachten volledige duidelijkheid van onderzoeken die door de Saoedische autoriteiten samen en in volledige samenwerking met de Turkse autoriteiten zullen worden uitgevoerd. We ondersteunen ten zeerste de berichten die in dezelfde richting komen van andere partners, te beginnen in Washington. Ik drukte me de eerste keer uit op precies dezelfde dag dat staatssecretaris [van de Verenigde Staten, Mike] Pompeo precies dezelfde woorden zei als wij. Ik denk dat we op dit punt volledig op één lijn zitten met onze Amerikaanse vrienden: we verwachten transparantie en we wachten op meer duidelijkheid over wat er is gebeurd in deze bijzonder dramatische zaak.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending