Verbind je met ons

EU

Help mee een einde te maken aan #kinderarmoede die Europa teistert

DELEN:

gepubliceerd

on

Bijna 25 miljoen kinderen in de EU leven in huishoudens met een laag inkomen, waar de levensomstandigheden onaanvaardbaar zijn en honger veel voorkomt. Ontoereikend onderwijs en gezondheidszorg bedreigen hun grondrechten en ontnemen hen de mogelijkheden om aan de armoedecyclus te ontsnappen, constateert het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten in zijn laatste rapport. 

“Voor kinderarmoede is geen plaats in Europa, een van de rijkste regio’s ter wereld”, zegt FRA-directeur Michael O'Flaherty. “Wij hebben de middelen om een ​​einde te maken aan de erbarmelijke omstandigheden waarmee zoveel Europese kinderen worden geconfronteerd. Nu hebben we actie nodig zodat de EU en haar lidstaten hun beloften nakomen om de rechten van kinderen te handhaven en hen een betere toekomst te geven.”

Het rapport Combating child poor: an issue of fundamental rights benadrukt hoe één op de vier kinderen onder de 18 jaar in de hele EU het risico loopt op armoede of sociale uitsluiting. In sommige lidstaten, zoals Roemenië, bedraagt ​​het zelfs 1 op 2. Hoewel het alle kinderen kan treffen, is het voor sommige groepen, zoals Roma- en migrantenkinderen, zelfs nog erger; Uit een onderzoek van het FRA blijkt dat meer dan 90% van de Roma-kinderen in negen lidstaten in armoede leeft.

Het rapport onderstreept dat het bestrijden van kinderarmoede ook een kwestie is van het verwezenlijken van hun grondrechten. Het geeft ook aan wat de EU en haar lidstaten kunnen doen om dit probleem aan te pakken: de EU en haar lidstaten moeten de bestaande wetten en het bestaande beleid aanscherpen om te voldoen aan de wettelijke normen van het Kinderrechtenverdrag van de VN en het Europees Sociaal Handvest. Dit zou hen in staat stellen kinderarmoede beter aan te pakken.

Ze moeten prioriteit geven aan de bescherming van kwetsbare kinderen en een Europees kindergarantiestelsel opzetten, zoals voorgesteld door het Europees Parlement, om ervoor te zorgen dat elk kind een fatsoenlijk huis, goede voeding, gezondheidszorg en onderwijs heeft.

De EU moet de financiering van de lidstaten koppelen aan plannen en maatregelen om kinderarmoede, ongelijkheid en de sociale uitsluiting van kinderen terug te dringen. De Europese Commissie zou kinderarmoede en kinderrechten moeten opnemen in haar landspecifieke aanbevelingen na haar evaluatie van de begrotingen en het beleid van de lidstaten.

Het Europees Parlement en de EU-Raad moeten het voorstel van de Europese Commissie aannemen om het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en verzorgers te verbeteren en zo het welzijn van kinderen te helpen bevorderen.

advertentie

De EU en haar lidstaten moeten de verzameling van gegevens verbeteren om de vooruitgang in de richting van het beëindigen van kinderarmoede en sociale inclusie te helpen monitoren en beoordelen. In het rapport wordt ook aangegeven hoe de Europese pijler van sociale rechten ervoor kan zorgen dat kinderen het recht hebben om tegen armoede te worden beschermd. Discussies over de richting van de EU-financiering kondigen ook een kans aan om kinderen te helpen aan de armoede te ontsnappen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending