Verbind je met ons

EU

#Slowakije – Minder verkeersopstoppingen en betere connectiviteit met buurlanden dankzij EU-investeringen

DELEN:

gepubliceerd

on

Ruim 380 miljoen euro uit het Cohesiefonds wordt geïnvesteerd in twee vervoersprojecten in Slowakije, gericht op de modernisering van het snelwegennet. Door de EU gefinancierde werkzaamheden zullen oplossingen bieden voor congestieproblemen en de wegverbindingen in de noordwestelijke en noordoostelijke delen van het land verbeteren. Commissaris voor Regionaal Beleid Corina Creţu (foto) said: “These two projects will improve quality of life in Slovakia, with faster, more comfortable journeys, less traffic congestion and better connections within the country. And the Slovak economy will also directly benefit from these projects, with positive spillovers for trade, tourism and growth.”  €312 million is invested is the construction of a section of the D1 motorway between the towns Lietavská Lúčka and Dubná Skala, near the city of Žilina, in the North of the country. This section is part of the future dual carriageway D1 from Bratislava via Žilina and Košice to the border with Ukraine, on the Rhine-Danube corridor of the Trans-European Transport Network (TEN-T). The project also includes the construction of the Višňové tunnel, which will be about 7.5 km long and soon the longest tunnel in the country. Then, over €71 million is invested in the construction of a section of the D3 motorway in the mountainous north-western part of the country. The section will run in parallel to the road passing through the city of Čadca, which faces heavy congestion due to the situation of Čadca as an opening gate to traffic coming from the Czech Republic and Poland. This new EU-funded road will contribute to alleviate traffic congestion in the city, for the direct benefit of the inhabitants. Both projects should be operational by end 2020.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending