Verbind je met ons

Voorpagina

#Kazachstan - Religie mag niet worden gebruikt om verdeeldheid te zaaien

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Congres van de Leiders van Wereldreligies en Traditionele Religies vindt plaats in Astana, Kazachstan. [Egemen Kazachstan]

De afgelopen jaren zijn vele duizenden omgekomen en moesten miljoenen anderen hun huizen ontvluchten als gevolg van conflicten waarin religie werd gebruikt om discriminatie en geweld te rechtvaardigen. Het tegengaan van deze gevaarlijke vervormingen is een van de uitdagingen die religieuze leiders op 10 en 11 oktober in Astana hebben aangepakt. schrijft Kassym-Jomart Tokayev.

Religie is en blijft een enorme spirituele kracht ten goede in onze wereld. De gedeelde waarden die ten grondslag liggen aan alle grote geloofsovertuigingen in de wereld hebben een positieve invloed gehad op de manier waarop we met elkaar omgaan. Religieuze overtuigingen geven richting, troost en hoop aan miljarden mensen.

Religieuze gemeenschappen lijken een enorm potentieel te hebben om de huidige sociale problemen aan te pakken. Geloofsgroepen over de hele wereld zijn prominent aanwezig in het voeden van de hongerigen, het onderdak bieden aan daklozen en de zorg voor de kwetsbaren. Onze wereld zou armer zijn zonder de impact van religie op ons leven.

Door de geschiedenis heen is religie ook uitgebuit om verdeeldheid te zaaien. In plaats van mensen bij elkaar te brengen en hen aan te moedigen zich fatsoenlijk tegenover elkaar te gedragen, is het misbruikt om achterdocht en haat aan te wakkeren en verwarring te zaaien over de ware essentie van religie. We worden geconfronteerd met het probleem van het negeren van wat religies gemeen hebben en het overdrijven en verdraaien van de verschillen tussen, en soms ook binnen, religies.

Het misbruik van religie gaat door en ondermijnt de hoop op vrede en vooruitgang. De afgelopen jaren zijn vele duizenden omgekomen en moesten miljoenen anderen hun huizen ontvluchten in conflicten, waarin religie werd gebruikt om discriminatie en geweld te rechtvaardigen. Het tegengaan van deze gevaarlijke vervormingen is een van de uitdagingen die religieuze leiders moeten aanpakken.

Er is geen enkel antwoord. Maar de kern van de oplossing is de dialoog tussen religies om begrip en respect te bevorderen. Dit is een overkoepelend doel van het Congres van Leiders van Wereldreligies en Traditionele Religies, dat deze maand (oktober) voor de zesde keer in de Kazachse hoofdstad Astana wordt gehouden.

Het congres werd geïnitieerd door de Kazachse president Nursultan Nazarbayev te midden van de groeiende religieuze spanningen en extremisme na de terroristische aanslag van 9/11 in de Verenigde Staten. Hij geloofde dat het van cruciaal belang was dat religieuze leiders de kans kregen om samen te werken om te voorkomen dat religie wordt gebruikt om ons te verdelen.

advertentie

Zijn visie heeft wereldwijd een gevoelige snaar geraakt. Het congres, dat sinds 2003 elke drie jaar plaatsvindt, heeft prominente religieuze leiders en politici uit verschillende landen betrokken bij de meest urgente kwesties. In 2015 was het aantal aanwezige delegaties gestegen van 23 naar 80. Tot de spraakmakende aanwezigen behoorden onder meer de toenmalige VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, koning Abdullah van Jordanië en de Finse president Sauli Niinistö. De discussies concentreerden zich op de rol van religie bij het bevorderen van ontwikkeling en op maatregelen om de aantrekkingskracht van gewelddadig extremisme onder jongeren te verminderen.

Het Zesde Congres, dat plaatsvindt op 10 en 11 oktober, zal op deze inspanningen voortbouwen. De focus ligt op de manier waarop religieuze leiders kunnen samenwerken om hun volledige rol te spelen in het creëren van een veilige wereld en te voorkomen dat geloof wordt misbruikt om mensen tegen elkaar op te zetten.

Gelegen op een kruispunt van verschillende beschavingen, heeft Kazachstan meer belang gehecht aan het bevorderen van religieuze harmonie en wederzijds respect. De geschiedenis en de geografie van ons land hebben samen een samenleving gecreëerd waarin mensen met veel verschillende achtergronden en geloofsovertuigingen binnen enkele grenzen leven. Religieuze vrijheid is een kostbaar bezit van onze natie geworden, waardoor verschillende geloofsovertuigingen vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan ​​en ons wordt geholpen eventuele problemen in een constructieve geest te bespreken.

Een dergelijke mengeling had, zoals in andere landen het geval is geweest, een zorgwekkende bron van spanningen en conflicten kunnen zijn. Ondanks negatieve verwachtingen is deze diversiteit veranderd in een kracht in onze samenleving waarin burgers gelijkwaardig worden gerespecteerd en hun volledige bijdrage kunnen leveren aan het algemeen welzijn.

Hoewel de bevolking van Kazachstan grotendeels uit moslims bestaat, leven aanhangers van alle traditionele geloofsovertuigingen in harmonie met elkaar, zijn ze vrij om te aanbidden en genieten ze gelijke rechten, gegarandeerd door de grondwet. Het is niet alleen een bron van nationale trots, maar is ook een onmisbaar platform geweest voor onze stabiliteit en welvaart in eigen land en groeiende invloed in het buitenland.

In deze turbulente wereld zijn dialoog en wederzijds respect nog nooit zo belangrijk geweest. Ook is het niet belangrijker geweest om een ​​forum te bieden waar religieuze en politieke leiders kunnen samenwerken om iedere verdraaiing van het geloof met gewelddadige doeleinden te voorkomen. Het komende congres is van cruciaal belang voor vrede en welvaart.

Kassym-Jomart Tokayev is een carrièrediplomaat, voorzitter van de Senaat van Kazachstan en hoofd van het secretariaat van het Congres van Leiders van Wereldreligies en Traditionele Religies.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending