Verbind je met ons

Conferentie van de perifere en maritieme regio's van Europa (CPMR)

#Oceana: de tijd dringt snel om een ​​einde te maken aan #overbevissing in de #Baltic #StopOverfishing #BalticTACs #CFPreality

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 15 oktober komt de Landbouw- en Visserijraad (AGRIFISH) van de EU bijeen in Luxemburg, waar de ministers een besluit zullen nemen over de vangstbeperkingen voor de Oostzee in 2019. Oceana moedigt aan dat de totaal toegestane vangsten (TAC's) in overeenstemming zijn met wetenschappelijk advies, wat zou kunnen helpen bij het herstel van bestanden en uiteindelijk de vangsten met 25% zou kunnen verhogen.

In augustus bracht de Europese Commissie (EC) haar jaarverslag uit voorstel voor vangstmogelijkheden in de Oostzee, die als basis zal dienen voor het definitieve besluit van de ministers. Helaas overtreft het voorstel van de EC voor het zeer kwetsbare kabeljauwbestand in het oostelijke deel van de Oostzee de wetenschappelijke aanbevelingen aanzienlijk, en voor kabeljauw in het westelijke deel van de Oostzee heeft de Commissie voorgesteld de huidige sluitingsperiode op te heffen. Alleen gezien dat twee jaar geleden het bestand in zeer slechte staat werd beschouwd, is deze stap van de Commissie noch ecologisch noch economisch zinvol.

 “Politici moeten stoppen met het verwaarlozen van de Oostzee! Het wanbeheer van natuurlijke, hernieuwbare hulpbronnen vernietigt ons natuurlijke mariene erfgoed en kost ons banen, voedsel en geld”, aldus Oceana in Europe Executive Director Lasse Gustavsson. “De EU-ministers hebben slechts een jaar de tijd om een ​​einde te maken aan het kortzichtige besluit om de overbevissing in de Oostzee voort te zetten. Na 2020 zal overbevissing illegaal zijn in de EU onder het gemeenschappelijk visserijbeleid”, legt Gustavsson uit.

Voor het westelijke kabeljauwbestand beveelt Oceana aan dat de TAC voor 2019 niet hoger mag zijn dan 6,716 ton (een stijging van 20% ten opzichte van de TAC van vorig jaar) om een ​​herstel op lange termijn te verzekeren, en voor het oostelijke kabeljauwbestand beveelt Oceana aan dat de vangstbeperking voor 2019 niet overschrijdt 16,685 ton, aangezien het bestand er slecht aan toe is en symptomen van extreme stress vertoont.

In slechts 10 jaar tijd zijn de commerciële vangsten van het westelijke kabeljauwbestand met meer dan de helft gedaald, grotendeels als gevolg van aanhoudende overbevissing. Bij duurzame visserij kunnen de vangsten van kabeljauw in het westelijke deel van de Oostzee toenemen met meer dan 40 ton (een stijging van 700% ten opzichte van de vangsten in 2016), wat tot € 80 miljoen aan extra inkomsten kan opleveren. Maar dit is niet beperkt tot de westelijke kabeljauw; als herstelde en goed beheerde vangsten van visbestanden in de Oostzee zouden kunnen toenemen met 170 duizend ton (+ 25%).

Voor het westelijke haringbestand beveelt Oceana aan om in 2019 volledig te stoppen met vissen, aangezien de verminderde vangsten van de afgelopen jaren niet hebben geleid tot een significante toename van de biomassa van het bestand. Er wordt dringend verzocht de visserijdruk te onderbreken om het bestand de kans te geven zich snel te herstellen en een hoge opbrengst te produceren. Bij duurzame visserij kunnen de vangsten van westelijke haring zelfs meer dan verdubbelen tot 130 duizend ton.

Gezamenlijke NGO-aanbevelingen over vangstmogelijkheden in de Oostzee in 2019

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending