Verbind je met ons

Klimaatverandering

#DecarbonizingEurope by 2050 – De energiespelers in de EU stellen één brede, ambitieuze missie voor Europa voor

DELEN:

gepubliceerd

on

In een poging vorm te geven aan een van Europa's toekomstige grote uitdagingen binnen het nieuwe kaderprogramma Horizon Europe van de Europese Commissie, stelt een coalitie van de belangrijkste energiespelers in Europa in de elektriciteits-, warmte- en gassector Europa een brede uitdaging voor: Europa koolstofvrij maken tegen 2050.

Het Horizon Europa-programma van de Europese Commissie zal nu missiegerichte doelstellingen omvatten – een vorm van in de tijd beperkt en objectief gericht onderzoek, gezien als brede financieringsinstrumenten die erop gericht zijn de mondiale uitdagingen van onze tijd het hoofd te bieden. Het is de bedoeling dat de Commissie op 15 oktober haar voorgestelde missiethema's aan de lidstaten zal onthullen.

Met deze datum in het achterhoofd, de Europees technologie- en innovatieplatform voor slimme netwerken in de energietransitie (ETIP SNET) – een unieke samenwerking tussen belangrijke spelers in de energiesector om een ​​Europese energietransitie te bevorderen in overeenstemming met de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs; hun missiegerichte doel voor Europa voorstellen:

"Een veilig, efficiënt en gedigitaliseerd Europees energiesysteem, volledig koolstofvrij tegen 2050, dat alle energiesectoren met elkaar verbindt."

Zoals herhaald in de IPCC-rapport over de opwarming van de aarde eerder deze week vrijgegeven, is het beperken van de opwarming van de aarde een urgente wereldwijde uitdaging. ETIP SNET ziet de missiegerichte doelstellingen van de Commissie als een ideale gelegenheid om prioriteit te geven aan onderzoek in Europa om deze uitdaging aan te gaan. ETIP SNET-voorzitter Nikos Hatziargyriou zei over de voorgestelde missie: “Het volledig koolstofvrij maken van Europa tegen 2050 is een zeer ambitieus doel, maar het ontbrak ETIP SNET nooit aan ambitie. Wij denken dat een dergelijke klimaatveranderingsmissie een prominente plaats verdient in het nieuwe kaderprogramma van de Commissie, aangezien het alle Europese burgers, de industrie en daarbuiten raakt.”

ETIP SNET begeleidt Europese R&I-activiteiten op het gebied van Smart Energy Networks. Dit omvat gebieden als beheer van energiesystemen, opslag en interface tussen elektriciteits-, gas-, warmte- of transportnetwerken, flexibele opwekking, digitalisering van de energiesystemen en betrokkenheid van energieklanten. De voorgestelde missiegerichte doelstelling is een integraal onderdeel van de algemene doelstelling van het platform, zoals uiteengezet in het onlangs gelanceerde rapport Visie 2050, om een:

Een koolstofarm, veilig, betrouwbaar, veerkrachtig, toegankelijk, kostenefficiënt en op de markt gebaseerd pan-Europees geïntegreerd energiesysteem dat de hele samenleving voorziet en de weg vrijmaakt voor een volledig koolstofneutrale circulaire economie tegen het jaar 2050, met behoud van en het uitbreiden van wereldwijd industrieel leiderschap in energiesystemen tijdens de energietransitie.

advertentie

Meer over de ETIP SNET

Sinds 2016 zijn de belangrijkste spelers op het gebied van het energiesysteem in Europa, vertegenwoordigd via hun EU-verenigingen, platforms en nationale belanghebbenden, een sterke en unieke samenwerking gestart onder de paraplu van ETIP SNET – het Europese technologie- en innovatieplatform Slimme netwerken voor energietransitie. Haar rol is het begeleiden van onderzoek, ontwikkeling en innovatie ter ondersteuning van de Europese energietransitie met innovatie voor de transmissie- en distributiesystemen. Deze systemen vormen de technische en marktplatforms waar schone elektriciteitsopwekking, mondige klanten, opslagtechnologieën, slimmere netwerken en interfaces met gas-, warmte- en transportnetwerken de energietransitie op veilige en betaalbare manieren laten plaatsvinden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending