Verbind je met ons

EU

Akkoord over de bescherming van werknemers tegen blootstelling aan #schadelijkestoffen

DELEN:

gepubliceerd

on

Een akkoord over nieuwe EU-regels om werknemers beter te beschermen tegen blootstelling aan kankerverwekkende en mutagene stoffen werd bereikt door de leden van het Comité voor werkgelegenheid en de Raad.

12 miljoen werknemers in de EU die mogelijk worden blootgesteld aan uitlaatemissies van dieselmotoren (DEEE) zullen nu beter worden beschermd, aangezien dieseldampen en de bijbehorende grenswaarde voor blootstelling aan de definitieve overeenkomst zijn toegevoegd.

De tweede herziening van de richtlijn uit 2004 is bedoeld om het risico voor werknemers om kanker te krijgen, de belangrijkste oorzaak van werkgerelateerde sterfgevallen in de EU, verder te verlagen.

De onderhandelaars stemden in met het voorstel van de Europese Commissie om de grenswaarden voor blootstelling (maximale hoeveelheid stof toegestaan ​​in de lucht op de werkplek) en/of huidnotaties (mogelijkheid van significante opname van de stof via de huid) vast te stellen voor vijf extra kankerverwekkende stoffen:

  • trichloorethyleen, 4,4-methyleendianiline, epichloorhydrine, ethyleendibromide en ethyleendichloride.

Claude Rolin (EPP, BE), rapporteur, zei: "Deze overeenkomst is een succesvol resultaat, aangezien we erin zijn geslaagd om na maanden van onderhandelingen een grenswaarde voor de uitlaatemissies van dieselmotoren (DEEE) in te voeren. In de Europese Unie worden meer dan 12 miljoen werknemers beroepshalve blootgesteld aan DEEE "Deze tweede herziening van de richtlijn geeft een duidelijk signaal af: het monitoren van beroepsmatige blootstelling aan steeds meer schadelijke stoffen versterkt de bescherming van werknemers aanzienlijk. We moeten dit voortdurend monitoren. Kanker is de belangrijkste doodsoorzaak door werk in de EU. Het is onaanvaardbaar. dat werknemers hun leven verliezen terwijl ze proberen de kost te verdienen."

Marita Ulvskog (S&D, SE), Voorzitter van de commissie Werkgelegenheid en rapporteur voor de eerste partij stoffen, voegde hieraan toe: “In een gezamenlijke inspanning met het Oostenrijkse voorzitterschap en met de technische ondersteuning van de Commissie zijn we erin geslaagd dit pragmatische akkoord te bereiken, waaronder 8 extra kankerverwekkende chemicaliën vallen onder de richtlijn carcinogene en mutagene agentia, inclusief dieseluitlaatgassen. We kunnen trots zijn op deze overeenkomst, die de komende 100,000 jaar meer dan 50 sterfgevallen als gevolg van kanker zal voorkomen en een mijlpaal is op weg naar de verwezenlijking van de Europese pijler van sociale rechten."

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending