Verbind je met ons

Conservatieve Partij

#DanielDalton: De EU moet ambitieuzer zijn om de levens van fietsers te redden

DELEN:

gepubliceerd

on

Conservatieve EP-leden dringen er bij de EU op aan ambitieuzer te zijn in haar inspanningen om het aantal dodelijke fietsers en voetgangers bij ongevallen met vrachtwagens te verminderen.

De woordvoerder van de partij voor de Interne Markt, Daniel Dalton, lid van het EP (afgebeeld), heeft opgeroepen tot nieuwe ontwerpmaatregelen gericht op het elimineren van dode hoeken van vrachtwagens, die verplicht moeten worden op nieuwe modellen in 2024 en op bestaande modellen in 2026. Dit zou een aanzienlijke vooruitgang betekenen ten opzichte van de door de Europese Commissie voorgestelde deadlines van 2026 en 2029.

Terwijl de commissie voor de interne markt van het Europees Parlement een breed pakket aan nieuwe voertuigveiligheidsmaatregelen in overweging nam, wees Dalton erop dat bij 78% van de dodelijke fietsers in Londen vrachtwagens betrokken waren.

“Als je bedenkt dat vrachtwagens slechts een klein deel van de voertuigen op de Londense wegen vertegenwoordigen, is dat een reëel en serieus probleem”, zei hij. “Er zijn duidelijke veiligheidsproblemen bij het ontwerpen van vrachtwagens, die zeer aanzienlijke blinde vlekken veroorzaken.

“De voorstellen uit dit rapport, zoals glazen deuren, grotere ramen en een lagere bestuurderspositie, zijn praktisch en verstandig. Sommige bestaande voertuigen maken er zelfs al gebruik van.

“De komende maanden zal ik aandringen op ambitieuzere wetgeving, zodat we sneller kunnen beginnen met het redden van levens.

 “Het is duidelijk. Hoe eerder deze ontwerpwijzigingen verplicht worden, hoe minder mensen onnodig zullen sterven op onze wegen.”

advertentie

Andere voorstellen in het rapport zijn rijstrookassistentie, noodstop, bandenspanningscontrole en achteruitrijdetectie.

Het verslag zal door de commissie worden gewijzigd voordat het in stemming wordt gebracht door het voltallige Europees Parlement.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending