EU heeft aangedrongen op hulp bij de aanpak van corruptie en de rechtsstaat in Roemenië

| Oktober 12, 2018

De Europese Commissie is aangespoord meer te doen om "zeer ernstige" justitiële onregelmatigheden in Roemenië aan te pakken. Een hoorzitting in Brussel op woensdag hoorde dat deze "massale bewaking" van de Roemeense bevolking, samenspanning tussen de geheime diensten en de rechterlijke macht en chantage van rechters omvatten.

De vraag komt net voor op het laatste mechanisme voor samenwerking en verificatie van de Commissie (CVM) met Roemenië.

Dit is de jaarlijkse "gezondheidscontrole" van de rechtsstaat en de rechtsstaat in Roemenië, die op 1 januari 2019 het presidentschap van de EU zal aannemen.

De hoorzitting, in het Europees Parlement en bijgewoond door het Roemeense ALDE-parlementslid Norica Nicolai, komt bijzonder op tijd en het Europees Parlement zal naar verwachting over iets meer dan een week stemmen over een resolutie over de kwestie tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg.

Een van de gastsprekers, mensenrechtenactivist Daniel Dragomir, zei dat de problemen de bereidheid van Roemenië om het roer van de EU op een kritiek moment in zijn geschiedenis te verslaan betwisten met Brexit- en Euro-verkiezingen die plaatsvinden tijdens het 6-maandpresidium .

Dragomir richtte Roemenië 3.0 op, een nieuwe politieke beweging die campagne voert voor de eerbiediging van het menselijk recht. Hij benadrukte drie punten van zorg, waaronder het gebruik van zogenaamde geheime protocollen, of documenten die zijn overeengekomen tussen officieren van justitie, de geheime diensten en het hooggerechtshof. Dragomir zei dat deze documenten worden onthouden aan verdachten en hun vertegenwoordigers in strafzaken, in strijd met internationale normen.

Het Constitutionele Hof van het land zal later deze maand uitspraak doen over de legaliteit van dergelijke praktijken.

Een tweede zorg is de vermeende surveillance door de politie van naar schatting 6m-burgers, zowel Roemenen als EU-onderdanen, gelijk aan tweederde van de bevolking van het land.

Dragomir, een voormalige inlichtingenofficier in Roemenië, vertelde de vergadering dat sommige 311,000 "onderscheppingsbevelen", of warrants, werden uitgegeven tussen 2005-2016. Tachtig mensen hadden volgens hem meer dan één bevelschrift.

De kwestie, die momenteel wordt onderzocht door het Roemeense parlement, vormt een schending van EU-verdragen, zo betoogde hij.

Een derde punt dat naar voren komt, is de vermeende "druk", met inbegrip van chantage, waarbij Roemeense rechters van openbare aanklagers en de geheime diensten worden geconfronteerd.

Dragomir zei dat uit een rapport van de Justitiële inspectie van Roemenië bleek dat er op dit moment een aantal 3,400-zaken in onderzoek waren.

Hij vertelde de bijeenkomst: "Dit alles doet meer denken aan wat zich in Roemenië onder Ceausescu en de Securitate afspeelde en geen zogenaamd functionerende Europese democratie."

De Securitate was de populaire term voor het Departamentul Securităţii Statului (Department of State Security), het gevreesde geheime politiebureau van Roemenië, terwijl Ceausescu de lange tijd communistische leider van Roemenië was.

Dragomir voegde toe: "De MO herinnert ons aan wat er gaande was in het communistische verleden in plaats van een EU-lidstaat vandaag."

Hij zei dat zijn nieuwe politieke partij, opgericht in december 2017, probeerde de EU en de internationale gemeenschap aan te zetten tot actie. "De rechtsstaat, de democratische verantwoording en de onafhankelijkheid van de rechter kunnen niet worden bedreigd door een onverklaarbare kliek op het hoogste niveau van het anticorruptie- en inlichtingenapparaat van Roemenië."

Tijdens de hoorzitting werd ook benadrukt dat het CVM, het rechtsstaatmechanisme van de EU, tot doel heeft ervoor te zorgen dat zowel Roemenië als Bulgarije voldoen aan internationale normen inzake mensenrechten, de rechtsstaat en eerbiediging van de rechterlijke macht.

Hoewel Roemenië op 1 januari 2007 tot de EU is toegetreden, werd het noodzakelijk geacht om nog steeds onder dergelijke controles te vallen.

Een andere spreker, voormalig ambtenaar van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, David Clark, zei dat eerdere CVM's over Roemenië "geen enkele vermelding" hadden gemaakt van de kwesties die tijdens de hoorzitting naar voren werden gebracht.

Clark, ook een voormalige goede medewerker van wijlen de Britse minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook, zei: "Roemenië is een van een aantal ernstige bestuurskwesties waarmee de EU te maken heeft. Het is daar met Hongarije en Polen als een probleem, maar in het geval van Roemenië lijkt de EU het niet te willen weten. "

Hij voegde hieraan toe: "Het is duidelijk dat de strijd tegen de corruptiebestendigheidsorganisatie is overgenomen door elementen van de geheime diensten die trachten de krachten terug te winnen die verloren zijn gegaan na de val van het communisme".

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Roemenië

Reacties zijn gesloten.