Verbind je met ons

EU

EP-leden steunen update van #RailPassengerRights in de hele EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Spitsuur op een treinstation ©AP images/European Union - EP    

Transportleden steunden versterkte rechten van treinpassagiers, zoals hogere compensatietarieven voor vertragingen en betere hulp aan personen met beperkte mobiliteit.

De EU-regels voor de rechten van treinpassagiers zijn sinds 2009 van kracht. De stemming van vandaag is een belangrijke stap in de richting van het verbeteren en actualiseren van deze rechten.

Hogere vergoedingen na lange vertragingen

De leden van het Europees Parlement steunden een verhoging van de compensatie, wat betekent dat passagiers bij vertragingen tussen 50 en 60 minuten een bedrag van 90 procent van de ticketprijs kunnen aanvragen, naast het recht van passagiers op voortzetting van de reis of een andere route. Passagiers zouden recht hebben op 75% van de ticketprijs voor een vertraging van 91 minuten tot 120 minuten en 100% van de ticketprijs voor vertragingen van meer dan 121 minuten.

De huidige regels bepalen dat passagiers een compensatie kunnen vragen die gelijk is aan 25% van de ticketprijs voor vertragingen van 60 tot 119 minuten en 50% voor een vertraging van 120 minuten of meer.

Betere informatie en hulp

advertentie

Volgens voorgestelde wijzigingen zal er meer informatie over passagiersrechten beschikbaar zijn op stations en in treinen. De informatie wordt ook op het ticket afgedrukt om passagiers bewust te maken van hun rechten en hen in staat te stellen hun rechten voor, tijdens en na de reis op te eisen.

De leden van het Europees Parlement hebben ook de regels verduidelijkt om gratis hulp te garanderen aan personen met beperkte mobiliteit en personen met een handicap op stations.

Ze verduidelijkten ook dat spoorwegexploitanten en stationbeheerders verantwoordelijk zijn voor het tijdig volledig vergoeden van passagiers als zij verlies of schade aan mobiliteitshulpmiddelen hebben veroorzaakt, of dieren hebben verloren of gewond zijn geraakt die zijn opgeleid om mensen met een handicap te helpen.

Om de introductie van fietsen te bevorderen, moeten nieuwe en gerenoveerde treinen in de toekomst een goed aangegeven ruimte hebben om geassembleerde fietsen te vervoeren, zeggen Europarlementariërs.

Zij waren ook voorstander van duidelijkere deadlines en procedures voor de behandeling van klachten.

Zorgen voor een uniforme toepassing van de EU-regels voor de rechten van treinreizigers

Om ervoor te zorgen dat de EU-regels voor de rechten van treinpassagiers eerder en in alle landen worden toegepast, steunden de leden van de Transportcommissie ook de voorgestelde eerdere uitfasering van tijdelijke vrijstellingen door een aantal lidstaten gebruikt bij de toepassing van bepaalde delen van de passagiersrechtenregels uit 2009 voor binnenlandse spoorwegdiensten. Tot nu toe passen slechts vijf lidstaten (België, Denemarken, Italië, Nederland en Slovenië) de EU-regels voor de rechten van treinpassagiers volledig toe.

Vrijstellingen voor binnenlandse spoorwegdiensten mogen niet langer duren dan één jaar na de inwerkingtreding van de gewijzigde regels, zeggen Europarlementariërs.

Volgende stappen

Over de ontwerpregels moet nu in de volle zaal van het Europees Parlement worden gestemd.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending