Verbind je met ons

EU

#EESC pleit voor een sterkere Connecting Europe Facility na 2020

DELEN:

gepubliceerd

on

Een sterkere begroting, meer synergieën tussen netwerken, voortgezette technische ondersteuning, herbevestigde inzet voor investeringen in elektriciteitsprojecten en dubbel gebruik van civiel-militaire infrastructuur. In de mening samengesteld door Aurel Laurențiu Plosceanu en Graham Watson, die werd goedgekeurd tijdens de EESC-plenaire vergadering op 19 september 2018, steunt het EESC in grote lijnen de nieuwe verordening betreffende de financieringsfaciliteit voor Europese verbindingen (CEF) voor de periode 2021-2027 en vertelt het de Commissie waar er ruimte is voor verbetering.

De Europese Unie zal via het hervormde CEF-programma investeren in trans-Europese transport-, energie- en digitale netwerken. Moderne en hoogwaardige infrastructuur is essentieel om Europese regio's te helpen verbinden en integreren, het scheppen van banen te stimuleren en slimme, duurzame en inclusieve groei te realiseren.

“The CEF is one of the most successful EU programmes and is of strategic importance for the integration of the internal market, the completion of the Energy Union, smart mobility and the opportunity for the EU to deliver tangible added value for citizens, social cohesion and businesses,” said Plosceanu. “By the end of 2017 CEF Transport had already allocated €21.3 billion in grants for projects leading to €41.6bn of total investments. It is estimated that every €1bn invested will create up to 20,000 jobs,” he added.

Sir Graham was on the same wavelength, underlining that, “we must not allow regulatory authorities in member states or at EU level to frustrate electricity interconnection, for example, by freezing out schemes which are privately financed. If we are to meet our climate goals we will need both public and private finance in trans‑European networks.”

Het EESC is ingenomen met de herziene verordening van de Europese Commissie en wijst op vijf verbeterpunten.

  • Een sterkere CEF-begroting 2021-2027

Het Comité roept op tot blijvende inzet van de EU en de nationale overheden en moedigt de Commissie aan om voor de periode na 2020 een groter budget toe te wijzen aan de CEF. Subsidies moeten de belangrijkste component blijven.

  • Meer synergieën tussen vervoer, energie en digitale infrastructuur

Het EESC adviseert de Europese Commissie en de lidstaten om synergieën op projectniveau tussen de volgende sectoren: vervoer, energie en digitale netwerken verder te stimuleren. Synergieën zijn momenteel beperkt vanwege de starheid van het begrotingskader wat betreft de subsidiabiliteit van projecten en kosten.

advertentie
  • Voortdurende technische ondersteuning

Het Comité beveelt de Commissie aan technische ondersteuning te blijven verlenen via de CEF-programmaondersteuningsactie om de subsidiabiliteit van volwassen en hoogwaardige projecten te bevorderen. De Commissie moet ook de administratieve vereisten vereenvoudigen en de evaluatiecriteria actualiseren, zodat het gemakkelijker wordt om de toegevoegde waarde van verschillende projecten vast te stellen.

  • Betrokkenheid bij investeringen in elektriciteitsprojecten behouden

The EESC urges the European Parliament and the Council to maintain the commitment in the previous CEF regulation to spend most of the energy budget on electricity projects. Only by doing so will the CEF be in line with the EU’s climate and energy policy, avoiding becoming a major source of funding for fossil energy projects within the Multiannual Financial Framework (MFF). This commitment should be strengthened rather than weakened in the CEF 2021-2027.

  • Investeren in dual-use van civiele defensie-infrastructuur

Om de militaire mobiliteit in de EU te verbeteren, zal de CEF voor het eerst investeren in het duaal gebruik van civiel-militaire transportinfrastructuur. In dit verband stelt het Comité voor de TEN-T-netwerken en de regio's die het meest aan militaire risico's zijn blootgesteld, te steunen, en beveelt het aan om in de nieuwe geopolitieke internationale context een open en proactieve benadering te behouden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending