Verbind je met ons

EU

Groen licht voor #btw-revisie om systeem te vereenvoudigen en fraude te verminderen

DELEN:

gepubliceerd

on

De leden van het Europees Parlement steunden vorige week het grootste deel van de door de Europese Commissie voorgestelde hervorming van het BTW-stelsel, terwijl zij enkele aanpassingen voorstelden, zoals het instellen van een maximaal BTW-tarief.

Er werden twee wetsvoorstellen in stemming gebracht. Het ene heeft tot doel de handel, vooral voor het MKB, binnen de interne markt te vergemakkelijken en de BTW-fraude terug te dringen (aangenomen met 536 stemmen voor, 19 tegen en 110 onthoudingen), terwijl het andere zich bezighoudt met het opzetten van een duidelijker systeem van BTW-tarieven (aangenomen door 536 stemmen). stemmen vóór, 87 tegen en 41 onthoudingen). Ze maken beide deel uit van het brede pakket maatregelen dat wordt voorgesteld om het BTW-stelsel te hervormen en de grensoverschrijdende duidelijkheid te verbeteren.

Think studiesJaarlijks verliezen EU-landen tot € 50 miljard aan grensoverschrijdende BTW-fraude.

Door middel van de twee stemmingen steunden de leden van het Europees Parlement het brede streven van de Commissie, terwijl zij voorstelden om een ​​maximaal BTW-tarief van 25% in te stellen, mechanismen voor geschillenbeslechting, een systeem om automatisch wijzigingen in de BTW-regels in verschillende lidstaten te melden, en een informatieportaal waarmee om snel nauwkeurige informatie te verkrijgen over btw-tarieven in de hele EU.

De voorgestelde verbeteringen aan de voorstellen van de Commissie zullen nu worden doorgegeven aan de Raad, die vervolgens de taak krijgt de wetgeving aan te nemen.

Tijdens het debat die aan de stemming voorafging, zei rapporteur Jeppe Kofod (S&D, DK): “We hebben momenteel een lappendeken van BTW-systemen in Europa vol mazen in de wet en zwarte gaten. Dit heeft geleid tot een groeiend verlies aan BTW-inkomsten (BTW-kloof). Met de hervormingen die op tafel liggen, kunnen we de btw-kloof met 41 miljard euro per jaar verkleinen en de administratieve kosten voor bedrijven met 1 miljard euro per jaar verlichten.”

De andere rapporteur, Tibor Szanyi (S&D, HU), zei: “Het voltooien van de hervorming van het BTW-stelsel is van fundamenteel belang voor de ondersteuning van het bedrijfsleven in de EU. Het huidige systeem is simpelweg niet geschikt voor de gemondialiseerde wereld van vandaag. De hervormingen verminderen de discriminatie tussen de lidstaten terwijl de flexibiliteit behouden blijft, bevorderen het MKB en ondersteunen de sociale en ecologische dimensies.”

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending