Verbind je met ons

Voorpagina

#Oekraïne's filmmarkt: dynamiek van zijn ontwikkeling en potentiële bedreigingen van "teruggaan naar de USSR"

DELEN:

gepubliceerd

on

Ondanks de economische moeilijkheden en de oorlog in Oost-Oekraïne zijn er nog steeds een aantal nationale films, succesvolle filmfestivals en zijn de groeicijfers van de box office hoger dan die in heel Europa. Dit laat duidelijk zien dat Oekraïne terugkeert op de Europese filmkaart. Heeft Oekraïne echter de westerse maatstaven bereikt bij de vooruitgang van zijn filmindustrie of blijft het land nog steeds onder de invloed van de typisch Sovjetprincipes van ‘staatsbestuur’ op cultureel gebied? De vraag staat open voor discussie… schrijft Jean Bagh.

De val en heropleving van de industrie.

Het drama van de Oekraïense cinema is een onvermijdelijk onderdeel geworden van de mondiale filmindustrie. Aan het begin van de vorige eeuw bepaalden verbluffende portretten van boeren in de film "Earth" van Olexander Dovzhenko en het beeld van een kinderwandelwagen in "Battleship Potemkin" van Sergei Eisenstein de symboliek van het cinematrealisme.

Begin jaren negentig, met de ineenstorting van de Sovjet-Unie en de ergste economische crisis, begon de Oekraïense filmindustrie echter achteruit te gaan. Het aantal kijkers in de bioscopen daalde van 90 miljoen per jaar in 552 naar 1990 miljoen in 5. Het aantal opgenomen films daalde van 1999 in 45 naar 1992 in 4. Bovendien vorderde de heroriëntatie op de Russische filmmarkt en van de 2000 films die in de jaren negentig in Oekraïne zijn gemaakt, zijn er 136 in het Russisch opgenomen.

Volgens Bogdan Batrukh, hoofd van het bedrijf B&H Distribution en een van de pioniers van de nieuw leven ingeblazen filmindustrie in Oekraïne: “Begin jaren negentig waren er slechts drie bioscopen in het land, het was nodig om moderne zalen te bouwen om te distribueren films. Wij hadden echter niets om uit te delen. In Oekraïne werden geen films gemaakt en bestond er geen wetgevend kader dat de intellectuele rechten op westerse schilderijen waarborgde. Toen in 90 echter een overeenkomstig wetsvoorstel werd aangenomen, leidde de mogelijkheid tot distributie van westerse films tot de komst van investeerders die de filmindustrie ontwikkelden. Tegenwoordig zijn er ongeveer 3 investeerders in het land, zijn er meer dan 1995 bioscoopzalen, en is de groeidynamiek alleen vertraagd door de tragische gebeurtenissen in 180-500. Aan de andere kant veroorzaakten deze gebeurtenissen de heropleving van de filmproductie.

advertentie

Nieuwe tijd en een nieuw filmbeleid

Na de Revolutie van Waardigheid in 2014 definieerde het agentschap, dat zich bezighoudt met filmvraagstukken in Oekraïne, een nieuwe ontwikkelingsstrategie, en begon de staat aanzienlijke fondsen toe te wijzen voor de creatie van een nationaal filmproduct. In 2016 werden met steun van het Oekraïense staatsfilmagentschap 14 films uitgebracht. Volgens president Porosjenko, die de noodzaak om de filmindustrie nieuw leven in te blazen actief steunt, “deelde de staat in 2017 aan de productie van 47 films, en is de kaartverkoop voor de nationale cinema het afgelopen jaar verviervoudigd, en in 4 is de staat is bereid om $ 2018 miljoen te investeren in de ontwikkeling van de nationale filmindustrie. Nog een belangrijke factor die tot aanzienlijke veranderingen op de Oekraïense filmmarkt heeft geleid, was de eenwording van de grootste spelers in de filmindustrie. Zij startten de ontwikkeling van de wet ‘Over de staatssteun voor cinematografie in Oekraïne’, die het mechanisme van ‘contante kortingen’ omvat. In 40 werd de wet aangenomen in de Verchovna Rada, en in 2016-2018 wordt een 'korting' verwacht.

De Oekraïense filmmarkt: het tempo van ontwikkeling en het potentieel ervan

Ondanks de moeilijke economische en militaire situatie van het land is het tempo van de ontwikkeling van de filmindustrie in Oekraïne indrukwekkend. Volgens de gegevens van de marketingexperts van Media Resources Management is de totale box office in het land met 27.3% gestegen (vergeleken met 2016) (28% volgens de State Statistics Committee) en bereikte in 81.24 $ 2017 miljoen. Oekraïens staatsfilmagentschap groeit ook het aantal toeschouwers dat naar de bioscoopzalen komt gestaag. In feite bereikte het een groei van 15% en het aantal bioscopen – 10%.

Ondanks de stijging van de gemiddelde ticketprijs (met 25 cent, groei van 12%), wat best schokkend is voor het economisch stagnerende Oekraïne, werden er in 2017 zo'n 28.9 miljoen tickets verkocht. Dit is 3.8 miljoen meer dan in 2016.

Meer indrukwekkende groeipercentages voor kaartverkoop tussen Europese landen werden alleen door Turkije getoond. Volgens het EUROPEES AUDIOVISUEEL OBSERVATORIUM was het 22.1%. Over het algemeen komt de groei in de 5 grootste Europese bioscooplanden (Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Spanje) niet boven de 1.5% uit, Italië vertoont zelfs een daling tot 12.8%.

In 2014 bedroeg de totale box office in Oekraïne ongeveer 120 miljoen dollar, en na de “drawdown” in 2015, bijna 70%, vertoonde de markt de neiging om te dalen. Tegen de achtergrond van een groei in 2017 naar 80 miljoen en een voortzetting van de dynamiek van +12% in het eerste kwartaal van dit jaar, kunnen we praten over het vooruitzicht van een terugkeer naar de “vooroorlogse” posities in 2018-19. Over het algemeen is het volume van de Oekraïense markt nog lang niet verzadigd. Als we de Poolse markt als voorbeeld nemen, met een volume van meer dan 250 miljoen dollar, kan de Oekraïense markt jaarlijkse contante incasso's van 500 tot 600 miljoen dollar verzorgen.

Nationale filmindustrie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een apart onderdeel van de filmgeschiedenis is niet alleen de heropleving van de industrie, maar ook de erkenning door de Europese kunstgemeenschap. Een bewijs hiervan is het winnen van de prijzen op het filmfestival van Cannes door “The Tribe” van Slaboshpitsky en de films van Loznitsa, de première van de film “When the Trees Falls” op Berlinall, geregisseerd door Maryssy Nikityuk en de release van een een heel sterrenstelsel van jonge filmmakers op de festivals van klasse A. De vraag blijft echter nog steeds: wanneer zal de nationale filmproductie onderdeel worden van de releasevolumes in het land en misschien ook daarbuiten?

Nu heeft alleen het documentaire-epos ‘Winter on Fire’, geïnitieerd door de Oekraïense cinematografische gemeenschap en gecoproduceerd met Netflix, zijn weg gevonden naar een werkelijk enorm publiek. De film werd door ruim 6 miljoen mensen gezien. In Oekraïne kwamen de komedie ‘The Servant of the People 2’, ‘DZIDZIO Contrabass’ en het militaire drama ‘Cyborgs’ in 2017 op een serieus niveau uit.

Discussies over hoe de Oekraïense nationale cinema een rollende bioscoop kan worden, worden zowel in de professionele gemeenschap als door beleidsmakers op staatsniveau gevoerd. Ze hebben het over de noodzaak om de kwaliteit te verhogen en rekening te houden met de interesse van de toeschouwer, de specificiteit van marketing, waar Oekraïense filmmakers slechts de eerste stappen zetten.

Het is treurig als de beginners in de productie worden beschuldigd van mislukkingen op de markt door distributeurs, die de voorkeur geven aan een westers product dat winstgevendheid garandeert. Dit zijn echter de onvermijdelijke kosten van groei. Oekraïense filmmakers bevinden zich nu in het stadium waarin ze het gemiddelde niveau van geproduceerd filmmateriaal op peil brengen, en de wens van distributeurs om met de nationale cinema samen te werken wordt niet alleen bepaald door quota of een gevoel van patriottisme, maar door een echt professioneel concurrentievoordeel van de Oekraïense film. Product.

Een belangrijke factor blijft de omvang en specificiteit van staatsinmenging in het filmproces. In feite hebben we twee manieren. We kunnen kijken naar de ontwikkeling en stimulering van de vrije filmmarkt, zoals dat gebeurt in het VK en de VS, of naar de praktijk van de gesloten filmmarkt, die kenmerkend is voor de Sovjetperiode.

Het verhaal van de duidelijke bescherming door de staat van de distributie van het patriottische drama “Cyborgs” is onlangs het onderwerp geworden van talloze discussies binnen de filmgemeenschap, omdat de staat distributeurs en bioscopen hardhandig eiste om de film te distribueren, ondersteund door het Oekraïense staatsfilmagentschap.

Dezelfde situatie doet zich voor bij de talrijke regelgevende commissies, zoals het verstrekken van staatsfondsen voor productie, en bijvoorbeeld de nominatie van films voor een Oscar. Welke criteria en wie bepaalt het lot van de films: de markt, in de persoon van onafhankelijke producenten, distributeurs, een deskundige filmgemeenschap of een groot leger van functionarissen en functionarissen, zoals dat in het recente verleden gebeurde? De Oekraïense massamedia hebben vrijwel herhaaldelijk gewezen op de aanwijzingen van de corrupte praktijken van de StateCinema op het gebied van de begrotingsverdeling.

Vooral in gevallen waarin lokale productiebedrijven, die op regionaal niveau een echte mislukking leken te zijn, toch financiële steun van de staat bleven ontvangen. «De criteria of een film succesvol is of niet liggen voor de hand, nietwaar? – aldus de Oekraïense collega’s. – Misschien is het gewoon handig voor de staatsbegrotingsinstellingen om ze nogal vaag te laten…»

Wat ook tot behoedzaamheid leidt, is een poging om regulerende staatsstructuren te betrekken bij het proces van natuurlijke marktvorming. Momenteel onderzoekt het Staatsantimonopoliecomité van Oekraïne bijvoorbeeld nog een andere klacht waarin zwakke indicatoren van de filmproductie van lokale filmmakers in strijd zijn met het succes van de distributie van Amerikaanse films bij het publiek. De formulering van de vraag ‘Amerikanen versus de onze’ verwijst naar de periode van de Koude Oorlog en de geïsoleerde markt van de Sovjetfilmproductie.

Hoewel het debat over de mate van staatscontrole op de bioscoopmarkt open blijft, is het nog steeds mogelijk om het optimale evenwicht te vinden in de mate van wederzijdse beïnvloeding tussen de filmindustrie van besloten vennootschappen en de staat. Op deze manier zal het antimonopoliecomité, dat een proces van “reïncarnatie” doormaakte na EuroMaydan van 2013-14, zeker een evenwichtige en marktpositie innemen, waarbij het afstand neemt van de reputatie van het recente verleden, wanneer, in plaats van anti- monopolieregulering, voerde het AMC strafmaatregelen uit in Oekraïne om corrupte stromen om te leiden.

Over het algemeen bestaat er vertrouwen dat dergelijke feiten slechts kunstmatige groeiproblemen van de Oekraïense filmindustrie zullen zijn, en geen bewijs van het behoud van de institutionele herinnering aan de Sovjetperiode of het systematische misverstand over de rol en bevoegdheden van de staat bij de vorming van beschaafde staatsbeleid, zelfs in zo'n ideologisch verbonden en emotionele sfeer, zoals cinema.

Laten we hopen dat dergelijke groeiproblemen in de Oekraïense filmindustrie slechts een klein lachje zijn, en geen bewijs van het behoud van de Sovjetperiode of een systemisch misverstand over de rol van de staat bij de vorming van het beschaafde staatsbeleid op een terrein als bioscoop. Oekraïne heeft alle mogelijkheden om volwaardig lid te worden van de Europese filmgemeenschap, niet alleen op het niveau van de filmkunst, maar ook in de filmindustrie. Dit is de reden waarom we gemakkelijk nieuwe, indrukwekkende gegevens zullen zien als de Oekraïense filmmarkt een reeks ontwikkelingen doormaakt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending