Verbind je met ons

EU

De EU stelt 40 miljoen euro extra voor #Palestijnse vluchtelingen voor om scholen en gezondheidsklinieken open te houden

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft aanvullende steun aan de UNRWA voorgesteld om het agentschap in staat te stellen toegang te blijven bieden tot onderwijs voor 500,000 Palestijnse vluchtelingenkinderen, basisgezondheidszorg voor meer dan 3.5 miljoen patiënten en hulp aan meer dan 250,000 kwetsbare Palestijnse vluchtelingen.

Tijdens de ministeriële bijeenkomst van de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) in de marge van de Algemene Vergadering van de VN in New York, zei Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid/Vicevoorzitter van de Europese Commissie Federica Mogherini (afgebeeld) said: “We reaffirm the EU’s political and financial support to UNRWA, with an overall contribution from the EU and its member states of €1.2 billion for the past three years. UNRWA is essential for the perspective of a two-state solution. Supporting the agency means supporting peace and security in the Middle East. And this is in our strategic interest.”

Also present at the meeting, Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations Commissioner Johannes Hahn said: “Keeping schools open for Palestine refugees is a key priority for all of us. With this additional funding we reaffirm the European Union’s clear and firm commitment to UNRWA and Palestine refugees. This is an exceptional response to an exceptional crisis. UNRWA needs now to focus on core services to the most vulnerable and to urgently align its activities to available funding. We stand ready to help UNRWA and to work with host governments to manage the process.”

Christos Stylianides, commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing, voegde hieraan toe: “Onze aanvullende humanitaire hulp zal de UNRWA helpen te reageren op de gezondheidsbehoeften die de afgelopen zes maanden in Gaza aanzienlijk zijn toegenomen. Dit zal het gezondheidszorgsysteem versterken en de door de UNRWA beheerde centra voor primaire gezondheidszorg in Gaza helpen aan de toegenomen vraag te voldoen. We blijven ons inzetten voor het helpen van de meest kwetsbare mensen in Gaza en voor het versterken van de veerkracht van de meest getroffen gemeenschappen.”

The European Union has long been the largest and most reliable donor to the agency. This additional support for 2018 brings the overall European Commission contribution to UNRWA’s activities in 2018 to €146 million. For the past three years (2016, 2017 and 2018) the total contribution of the EU and its member states combined has reached approximately €1.2bn. The EU also works with UNRWA to take forward internal reforms to secure a sound and sustainable financial basis, which includes focusing on core services to the most vulnerable.

Achtergrond

Aangezien 1971, de strategisch partnerschap tussen de Europese Unie en UNRWA is gebaseerd op de gedeelde doelstelling om de menselijke ontwikkeling, de humanitaire behoeften en de beschermingsbehoeften van Palestijnse vluchtelingen te ondersteunen en de stabiliteit in het Midden-Oosten te bevorderen.

advertentie

In juni 2017 ondertekenden de EU en UNRWA een overeenkomst Gezamenlijke verklaring 2017-2020, strengthening the political nature of their partnership and reaffirming the European Union’s commitment to promoting the rights of Palestine refugees. The Declaration also confirmed the EU’s support for the long-term financial stability of the Agency in a context of intensified budgetary constraints and operational challenges.

The impact of UNRWA’s funding crisis is particularly acute in the Gaza Strip where the EU’s engagement is strongly focussed on creating better perspectives for the Palestinian people.

Naast haar deelname aan de ministeriële bijeenkomst van de UNRWA in New York op 27 september zal de EU ook vertegenwoordigd worden door hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Mogherini en commissaris Hahn op de jaarlijkse herfstbijeenkomst van de internationale donorcoördinatiegroep ter ondersteuning van de Palestijnse economie, het Ad Hoc Liaison Committee (AHLC), op dezelfde dag in New York. Sinds 1993 heeft de AHLC gediend als een belangrijk coördinatiemechanisme op beleidsniveau voor financiële hulp aan het Palestijnse volk, met als doel de visie van een onderhandelde tweestatenoplossing in stand te houden.

Meer informatie

Samenwerking van de EU met Palestina

Humanitaire hulp van de EU in Palestina

Het bureau van de vertegenwoordiger van de Europese Unie (Westelijke Jordaanoever en Gazastrook, UNRWA)

United Nations Relief and Works Agency voor Palestijnse vluchtelingen in het Nabije Oosten (UNRWA)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending