Verbind je met ons

Canada

#Canada en de Europese Unie houden openingsvergadering van het Gemengd Comité #CETA

DELEN:

gepubliceerd

on

Canada en de EU hebben in Montreal de eerste bijeenkomst gehouden van het Gemengd Comité van de Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA).

Het Gemengd Comité opgericht in het kader van de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada en de Europese Unie (EU) hield zijn eerste bijeenkomst in Montreal, Canada, onder gezamenlijk voorzitterschap van de Canadese minister van Internationale Handelsdiversificatie James Carr en Handelscommissaris Cecilia Malmström (afgebeeld).

Minister Carr en commissaris Malmström beoordeelden de vooruitgang die is geboekt sinds de start van de voorlopige toepassing op 21 september 2017, maakten de balans op van de status van de implementatie van de overeenkomst en bespraken hoe CETA nieuwe kansen creëert voor mensen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

Er werden drie aanbevelingen aangenomen die de weg vrijmaakten voor verdere werkzaamheden in het kader van CETA, met name op dit gebied handel en kleine en middelgrote ondernemingen (MKB), klimaatverandering en de Overeenkomst van Parijs, en handel en geslacht.

Om de handels- en investeringsmogelijkheden voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) te vergroten, zullen er contactpunten en een speciale website voor dergelijke bedrijven worden opgezet, om rekening te houden met de behoeften van het mkb bij de implementatie van CETA.

Minister Carr and Commissioner Malmström discussed how the Agreement can further support efforts to address the urgent threat of climate change. By adopting a joint Canada-EU Recommendation on Climate Change and the Paris Agreement, they affirmed their commitment to effectively implement the Paris Agreement. Intensifying existing collaboration in the climate field, the adopted document states that the two sides will “co-operate, work together and take joint actions” to contribute to the goals of the Paris Agreement and the transition to low greenhouse-gas emissions.

On the topic of trade and gender, the agreed document recognizes the importance of making trade policies more gender-responsive in order to ensure that the benefits of trade liberalization reach everyone. It also stresses the need to better understand the impact of trade on gender equality and women’s participation in the economy. Canada and the EU will cooperate and share information to that end.

advertentie

Minister Carr en commissaris Malmström zijn, onder verwijzing naar het gezamenlijke interpretatieve instrument van oktober 2016 en de toezegging om een ​​spoedige herziening van de hoofdstukken over handel en duurzame ontwikkeling, inclusief hun handhavingsmechanismen, te initiëren, overeengekomen de inspanningen daartoe te intensiveren. Ze verwelkomden de vooruitgang bij de uitvoering van deze hoofdstukken tot nu toe – Canada en de EU hebben al enkele voorlopige gezamenlijke prioriteiten voor dit werk vastgesteld, zoals arbeidskwesties in de mondiale toeleveringsketens in derde landen; collectieve onderhandelingen in de context van de veranderende arbeidswereld, met name in de webgebaseerde economie; een beter begrip van de dynamiek tussen handel en gendergelijkheid; en het bevorderen van verantwoord zakelijk gedrag. Commissaris Malmström en minister Carr nodigden het CETA-Comité voor Handel en Duurzame Ontwikkeling uit om snel gevolg te geven aan concrete acties op deze en mogelijk ook andere gebieden. De twee kwamen ook overeen om oplossingen en resultaten voor te stellen tijdens de tweede bijeenkomst van het Gemengd Comité van de CETA volgend jaar.

Carr en Malmström verwelkomden de oprichting van het Civil Society Forum, bestaande uit vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, dat tijdens zijn werkzaamheden een dialoog zal voeren met het CETA-Comité voor Handel en Duurzame Ontwikkeling. Zij moedigden het maatschappelijk middenveld ook aan om deel te nemen aan toekomstige uitwisselingen over samenwerking op regelgevingsgebied in het Regulatory Cooperation Forum.

Carr and Malmström welcomed progress and reiterated their commitment to reduce duplicative testing requirements under CETA’s Protocol on Conformity Assessment, with a view to cut down on certification costs.

Tijdens de bijeenkomst konden minister Carr en commissaris Malmström ook hun inzet voor het succes van CETA herhalen. De overeenkomst dient als signaal voor de rest van de wereld van de vastberadenheid van Canada en de EU om te blijven opkomen voor inclusieve vrijhandel, in een tijd waarin het mondiale, op regels gebaseerde handelssysteem voor ernstige uitdagingen staat. Om deze reden maakten beide partijen van de gelegenheid gebruik om initiatieven te bespreken om de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te hervormen.

Ten slotte was de bijeenkomst een gelegenheid om het eenjarig jubileum van de voorlopige toepassing van CETA te vieren. Sinds september 2017 hebben Canada en de EU geprofiteerd van de toegenomen handel in veel sectoren.

Minister Carr en commissaris Malmström kwamen overeen om volgend jaar de tweede bijeenkomst van het Gemengd Comité voor de CETA in Europa te houden om de verdere voortgang te beoordelen en ervoor te zorgen dat de overeenkomst tastbare voordelen blijft opleveren aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending