Verbind je met ons

EU

#FYROM – Europa moet zijn armen open houden voor #Macedonië, zeggen de Groenen

DELEN:

gepubliceerd

on

Commenting in the aftermath of the referendum in Macedonia, European Green Party co-chairs Reinhard Bütikofer and Monica Frassoni said: “After the national referendum in Macedonia, the country´s way towards NATO membership and EU accession negotiations remains very difficult. But one result cannot be disputed: It is impossible to read a rejection of the Prespa agreement into the referendum result. 

“Even if all the voters that participated in the parliamentary election in 2016 but stayed home yesterday had voted ‘No’, the overall result would still have been positive.

“The Macedonian opposition chose to boycott because it was afraid it would lose a fair and open contest.  Russian meddling in Macedonian affairs supported them in that approach.

“But the result does not allow them to dispute the fundamental truth about the Macedonian people´s will. There is no majority in the country to oppose the way forward which the government devised.

“The responsibility for the next steps will now return to the Macedonian Parliament. Europe must keep its arms open to welcome the Macedonian nation.”

Gezamenlijke verklaring van HV / VV Mogherini en commissaris Hahn over het consultatieve referendum in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië

Op 30 september kregen burgers van de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië de kans om te stemmen voor de toekomst van hun land. In een vreedzame en democratische stemming zei een overweldigende meerderheid van degenen die hun stemrecht uitoefenden, ja tegen het Prespa-akkoord over de naamkwestie en hun Europese pad.

advertentie

Het Parlement zal nu worden verzocht door te gaan met de volgende stappen voor de uitvoering van de naamovereenkomst door te beslissen over de aanneming van de grondwetswijzigingen.

Dit is een historische kans, niet alleen voor verzoening in de regio, maar ook om het land op beslissende wijze vooruit te helpen op zijn weg naar de Europese Unie. Het is aan alle politieke en institutionele actoren om nu binnen hun constitutionele verantwoordelijkheden te handelen buiten de partijpolitieke lijnen. De Europese Unie zal het land, zijn instellingen en al zijn burgers ten volle blijven ondersteunen en begeleiden.

Macedonians have been called to vote in a referendum aimed at helping ease tensions with its neighbour Greece and potentially put it on a course to join the European Union and NATO. As part of the deal brokered between the two countries, Macedonia would change its name to ‘North Macedonia’ from the current awkward-sounding Former Yugoslav Republic of Macedonia, or FYROM for short.  Greece has always blocked Macedonia’s path to further integration since it declared independence under the name of ‘The Republic of Macedonia’ following the break-up of Yugoslavia.  Greece also has a region called Macedonia and feels this could cause FYROM to make claims on its territory.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending