Verbind je met ons

EU

Landen lanceren VN-werk om de wereldhandel in #TortureTools te sluiten

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 24 september stemde de Alliantie voor Handel zonder Foltering ermee in haar inspanningen op te voeren en toe te werken naar een instrument van de Verenigde Naties - zoals een bindend verdrag - om de handel in instrumenten voor foltering en de doodstraf te stoppen. De Alliantie voor handel zonder foltering is een initiatief van de Europese Unie, Argentinië en Mongolië. 

In een verdere impuls aan zijn werk zag het Bondgenootschap ook nog vijf andere landen toetreden, wat het totaal tot meer dan 60 bracht. Door zich bij het Bondgenootschap aan te sluiten, verbinden landen zich ertoe de uitvoer van deze goederen te beperken en het voor douaneautoriteiten gemakkelijker te maken om zendingen te traceren en nieuwe producten te identificeren.

Handelscommissaris Cecilia Malmström, die mede-gastheer was van de eerste ministeriële bijeenkomst van het Bondgenootschap, gehouden in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) in New York, zei: "Systematisch gebruik van foltering is een misdaad tegen de menselijkheid. Vandaag tonen we onze toewijding aan. mensenrechten en het nemen van concrete stappen om marteling en de doodstraf uit te bannen. Marteling is een instrument van angst en hoort in geen enkele samenleving thuis. We zijn met één stem samengekomen om te zeggen dat we deze handel niet zullen verdedigen - niet in onze landen, of waar ook ter wereld. "

De vijf extra landen die toetraden tot de Alliantie voor martelvrije handel op de ministeriële bijeenkomst waren Australië, Kaapverdië, Nieuw-Zeeland, Palau en Vanuatu.

De Alliantie is van mening dat VN-instrumenten zoals de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) en het Wapenhandelsverdrag (ATT) werkvoorbeelden vormen van internationale overeenkomsten om ongewenste handel te stoppen. De overeenkomst van vandaag om aan te dringen op VN-actie is een stap voorwaarts in het proces om een ​​wereldwijd kader te creëren voor het stopzetten van de handel in goederen die worden gebruikt om mensen te martelen of om executies uit te voeren.

De Alliance heeft producten als wapenstokken met metalen spikes, elektrische schokgordels, grijpers die mensen grijpen tijdens elektrocutie, chemicaliën die worden gebruikt voor executies, evenals gaskamers en elektrische stoelen.

Geopend door Hoge Commissaris voor de mensenrechten Michelle Bachelet van de Verenigde Naties, zag de ministeriële bijeenkomst bijdragen van een aantal ministers en een reeks internationale experts, waaronder secretaris-generaal van Amnesty International Kumi Naidoo. Ze getuigden van de gruwelen die nog steeds dagelijks worden uitgevoerd met de uitrusting van de geproduceerde en vervolgens internationaal gekocht en verkocht in een lucratieve handel.

advertentie

In haar openingstoespraak zei Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet, dat foltering haar familie rechtstreeks had getroffen. "Marteling is een ernstige aanval op de menselijke waardigheid", zei ze. "Het berokkent zowel slachtoffers als samenlevingen ernstige schade."

In de afgelopen jaren hebben exportverboden op martel- en executiemateriaal - zoals de wetgeving in de EU - de handel in deze goederen bemoeilijkt. Dergelijke wetten hebben het echter niet beëindigd; mensenhandelaars vinden manieren om verboden en controles via andere landen te omzeilen. Dit is de reden waarom de Alliantie voor handel zonder foltering nu streeft naar uitbreiding en verdere stappen.

Volledige lijst met landen in de Alliance for Torture-Free Trade

Albanië, Argentinië, Armenië, Australië, Oostenrijk, België, Bosnië en Herzegovina, Brazilië, Bulgarije, Canada, Kaapverdië, Chili, Colombia, Costa Rica, Kroatië, Cyprus, Tsjechische Republiek, Denemarken, Ecuador, El Salvador, Estland, Finland, Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Frankrijk, Georgië, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Madagaskar, Malta, Mexico, Moldavië, Mongolië, Montenegro, Nederland, Nieuw-Zeeland, Nicaragua, Noorwegen, Palau, Panama, Paraguay, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Seychellen, Slovenië, Slowakije, Spanje, Zweden, Zwitserland, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk, Uruguay, Vanuatu, Europese Unie.

Meer informatie

De website van de Alliantie

De verklaring overeengekomen door de landen tijdens de Ministeriële

Foto's en video's zijn beschikbaar op EbS

Foto's van de ministeriële bijeenkomst

Video van de ministeriële bijeenkomst

Druk op foto's van folterinstrumenten

Deel dit artikel:

Trending