Landen lanceren VN-werk om de wereldhandel in #TortureTools te sluiten

| X september 27?

Op 24 september kwam de Alliantie voor Folteringvrije Handel overeen om het tempo van zijn inspanningen te verhogen en toe te werken naar een instrument van de Verenigde Naties - zoals een bindende conventie - om de handel in instrumenten voor marteling en de doodstraf te stoppen. De Alliantie voor Folteringvrije Handel is een initiatief van de Europese Unie, Argentinië en Mongolië.

In een verdere impuls aan zijn werk zag het Bondgenootschap ook nog vijf andere landen toetreden, wat het totaal tot meer dan 60 bracht. Door zich bij het Bondgenootschap aan te sluiten, verbinden landen zich ertoe de uitvoer van deze goederen te beperken en het voor douaneautoriteiten gemakkelijker te maken om zendingen te traceren en nieuwe producten te identificeren.

Handelscommissaris Cecilia Malmström, die mede-gastheer was van de eerste ministeriële bijeenkomst van het Bondgenootschap, die in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA) in New York werd gehouden, zei: "Systematisch gebruik van foltering is een misdaad tegen de mensheid. Vandaag tonen we ons engagement voor mensenrechten en nemen we concrete stappen om foltering en de doodstraf uit te roeien. Marteling is een instrument van angst en heeft geen plaats in welke maatschappij dan ook. We zijn met één stem samengekomen om te zeggen dat we niet voor deze handel zullen staan ​​- niet in onze landen, of ergens anders in de wereld. "

De vijf extra landen die toetraden tot de Alliantie voor martelvrije handel op de ministeriële bijeenkomst waren Australië, Kaapverdië, Nieuw-Zeeland, Palau en Vanuatu.

Het Bondgenootschap gelooft dat VN-instrumenten zoals de Conventie over de internationale handel in bedreigde diersoorten (CITES) en het wapenhandelverdrag (ATT) werkvoorbeelden van internationale overeenkomsten bieden om ongewenste handel te stoppen. De overeenkomst van vandaag om te pleiten voor actie van de VN betekent een stap voorwaarts in het proces om een ​​wereldwijd kader te creëren voor het afsluiten van de handel in goederen die worden gebruikt om mensen te martelen of om executies uit te voeren.

De Alliance heeft producten als wapenstokken met metalen spikes, elektrische schokgordels, grijpers die mensen grijpen tijdens elektrocutie, chemicaliën die worden gebruikt voor executies, evenals gaskamers en elektrische stoelen.

Geopend door Hoge Commissaris voor de mensenrechten Michelle Bachelet van de Verenigde Naties, zag de ministeriële bijeenkomst bijdragen van een aantal ministers en een reeks internationale experts, waaronder secretaris-generaal van Amnesty International Kumi Naidoo. Ze getuigden van de gruwelen die nog steeds dagelijks worden uitgevoerd met de uitrusting van de geproduceerde en vervolgens internationaal gekocht en verkocht in een lucratieve handel.

In haar openingstoespraak zei hoge commissaris voor mensenrechten Michelle Bachelet van de VN dat foltering haar familie rechtstreeks had getroffen. "Marteling is een ernstige aanslag op de menselijke waardigheid", zei ze. "Het brengt zowel slachtoffers als maatschappijen ernstige schade toe."

In de afgelopen jaren hebben uitvoerverboden op folter- en executieapparatuur - zoals de bestaande wetgeving in de EU - de handel in deze goederen bemoeilijkt. Dergelijke wetten hebben het echter niet beëindigd; mensenhandelaars vinden manieren om verboden en controles via andere landen te omzeilen. Daarom wil de Alliantie voor folteringvrije handel nu uitbreiden en verdere stappen ondernemen.

Volledige lijst met landen in de Alliance for Torture-Free Trade

Albanië, Argentinië, Armenië, Australië, Oostenrijk, België, Bosnië en Herzegovina, Brazilië, Bulgarije, Canada, Kaapverdië, Chili, Colombia, Costa Rica, Kroatië, Cyprus, Tsjechische Republiek, Denemarken, Ecuador, El Salvador, Estland, Finland, Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Frankrijk, Georgië, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Madagaskar, Malta, Mexico, Moldavië, Mongolië, Montenegro, Nederland, Nieuw-Zeeland, Nicaragua, Noorwegen, Palau, Panama, Paraguay, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Seychellen, Slovenië, Slowakije, Spanje, Zweden, Zwitserland, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk, Uruguay, Vanuatu, Europese Unie.

Meer informatie

De website van de Alliantie

De verklaring overeengekomen door de landen tijdens de Ministeriële

Foto's en video's zijn beschikbaar op EbS

Foto's van de ministeriële bijeenkomst

Video van de ministeriële bijeenkomst

Druk op foto's van folterinstrumenten

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europese Commissie, Aanbevolen artikel, Verenigde Naties

Reacties zijn gesloten.

Linkermenupictogram