Verbind je met ons

EU

#Merkel houdt #Diesel-gesprekken terwijl bondgenoten hardwarefixatie eisen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Duitse bondskanselier Angela Merkel hield op zondag (23 september) een bijeenkomst op hoog niveau om te bespreken of de auto-industrie moet worden verplicht om dure hardware-upgrades uit te voeren voor oudere dieselvoertuigen om de vervuiling in de binnenstad te verminderen, aldus overheidsbronnen. schrijft Douglas Busvine.

De bijeenkomst komt omdat een door Merkel vastgestelde deadline van het einde van de maand opdoemt om verboden op oudere voertuigen te voorkomen en volgt op een rapport van de spiegel wekelijks nieuws dat Merkel dergelijke hardware-retrofits ondersteunt, die duizenden euro's per voertuig zouden kosten.

Het nieuwsweekblad zei, zonder bronnen te noemen, dat Merkel haar minister van Transport had opgedragen wetgeving op te stellen die het mogelijk maakt dat auto's die aan de Euro-5-norm inzake emissies voldoen, worden toegelaten om verboden in de binnenstad te omzeilen.
De heersende alliantie van Merkel is verdeeld over de beste manier om het probleem aan te pakken, waarbij het ministerie van Milieu hardware-retrofits ondersteunt die ongeveer 3,000 euro ($3,500) per voertuig kosten, in plaats van aanpassingen aan de motormanagementsoftware die als minder effectief worden beschouwd.

Minister van Transport Andreas Scheuer is intussen voorstander van prikkels voor bestuurders van oudere dieselvoertuigen om deze in te ruilen voor nieuwere modellen om de algehele vervuiling veroorzaakt door het wagenpark op de weg te verminderen.

Verkiezingspolitiek speelt een rol in het debat, waarbij de Christelijke Sociale Unie van Scheuer te maken krijgt met wat wel eens het slechtste resultaat in decennia zou kunnen zijn in Beieren, de zuidelijke staat die het regeert en waar autofabrikanten BMW gevestigd zijn.BMWG.DE) en Audi(NSUG.DE).

BMWG.DEXetra
+ 0.45(+ 0.53%)
BMWG.DE
  • BMWG.DE
  • NSUG.DE
  • VOWG_p.DE
  • DAIGn.DE

Ook de deelstaat Hessen gaat in oktober naar de stembus en daar vecht premier Volker Bouffier, lid van de Christen-Democraten van Merkel, tegen een gerechtelijk bevel om oudere diesels uit de straten van Frankfurt te weren.

Hessen heeft vrijdag een motie ingediend in het Hogerhuis van het parlement, dat de zestien deelstaten van Duitsland vertegenwoordigt, waarin hardware-retrofits worden geëist.

“We willen dat de federale overheid de voorwaarden schept waarin dieselvoertuigen hardware-upgrades kunnen krijgen ten koste van de fabrikanten”, zei Bouffier aan de rand van het debat in Berlijn. “Dat is de beste manier om rijverboden te omzeilen.”

Andere staten hebben opgeroepen tot een vorm van lastenverdeling, maar zijn het er allemaal over eens dat de kosten van de hardware-upgrades niet op de schouders van bestuurders mogen vallen, die de inruilwaarde van dieselauto’s hebben zien kelderen na een schandaal rond emissietests.

advertentie
 Volkswagen AG (VOWG_p.DE) heeft miljarden dollars aan boetes betaald nadat het in 2015 had toegegeven dat het software had ingezet die kon detecteren wanneer zijn dieselmodellen emissietests ondergingen en de motorprestaties kon beheren om aan de wettelijke eisen te voldoen.

BMW weigerde commentaar te geven. Een woordvoerder van Volkswagen, eigenaar van Audi, zei: “Puur op basis van de technische feiten zijn refits de verkeerde oplossing.”

Daimler (DAIGn.DE) heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

($1 = 0,€8500)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending