Verbind je met ons

Brexit

#UKIP lanceert populistisch manifest, eist schone #Brexit

DELEN:

gepubliceerd

on

De anti-Europese Unie UK Independence Party (UKIP) lanceerde vorige week een reeks populistische beleidsmaatregelen in de hoop hun afnemende politieke invloed nieuw leven in te blazen en te profiteren van de verontwaardiging over de manier waarop de regering met de Brexit omgaat. schrijft William James.

Premier Theresa May worstelt met het verkopen van haar plan voor een Brexit waarbij Groot-Brittannië zich aan veel EU-regels blijft houden. Toenemende onrust onder pro-Brexit-groepen zou haar leiderschap kunnen ondermijnen en Groot-Brittannië in een politieke crisis kunnen storten.

De UKIP speelde een bepalende rol in de recente Britse geschiedenis als de kracht die de voormalige conservatieve premier David Cameron onder druk zette om een ​​referendum uit te schrijven over het verlaten van de EU, en vervolgens de opstand tegen de gevestigde orde aanwakkerde achter de 'verlaat'-stemming van 2016.

 

Maar sinds het zich aan de winnende kant van de Brexit-stemming bevond, heeft de UKIP moeite om het exitproces te beïnvloeden, zag de steun van de kiezers verdampen en onderging het twee jaar van innerlijke onrust om een ​​leider te vinden om de talisman Nigel Farage te vervangen.

Op vrijdag publiceerde de huidige leider Gerard Batten een manifestdocument dat probeerde de aantrekkingskracht van iedereen te herontdekken die de partij ooit tot een bedreiging maakte voor grotere rivalen uit het hele Britse politieke spectrum.

“Dit beleid is gericht op het helpen van de mensen die de ruggengraat van Groot-Brittannië vormen: gewone arbeiders en belastingbetalers, werklozen die willen werken en eigenaren van kleine en middelgrote bedrijven”, zei Batten, een lid van het Europees Parlement, in een verklaring die het 17 pagina's tellende manifest lanceert.

advertentie

“Het doel is om van de UKIP een populistische partij te maken in de werkelijke betekenis van het woord – een partij waarvan het beleid populair is bij de kiezers.”

Batten is bekritiseerd, onder meer door enkele voormalige UKIP-leden, omdat hij zich bezighoudt met doelen die worden verdedigd door extreemrechtse groeperingen, en hij heeft de islam beschreven als een "doodscultus".

Ander beleid, waarvan een groot deel vergelijkbaar is met eerdere UKIP-standpunten, omvat onder meer selectieve en beperkte immigratie, het afschaffen van buitenlandse hulp, lagere binnenlandse belastingen en een hardere aanpak van het belasten van multinationale ondernemingen.

De UKIP heeft momenteel geen gekozen vertegenwoordigers in het parlement en verzamelde bij de algemene verkiezingen van 600,000 slechts 2017 stemmen, vergeleken met 3.8 miljoen in 2015 – een daling van ruim 12 procent van het totale aantal stemmen naar minder dan 2 procent.

Desalniettemin heeft het in veel marginale zetels de macht om te beïnvloeden welke grote partij kan winnen en, aangezien geen enkele partij duidelijk voorop loopt in opiniepeilingen, heeft het de potentie om de uitkomst van toekomstige nationale verkiezingen te beïnvloeden. Hoewel er pas in 2022 verkiezingen zijn, blijft de regering van May kwetsbaar.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending