Verbind je met ons

EU

#MedFish4Ever – Meer dan 150 internationale wetenschappers roepen op tot een einde aan de ernstige overbevissingscrisis in de Middellandse Zee

DELEN:

gepubliceerd

on

Wereldberoemde experts dringen er bij de besluitvormers van de EU op aan om een ​​op wetenschap gebaseerd beheersplan voor het westelijke Middellandse Zeegebied goed te keuren om de gevolgen van de bodemtrawlvisserij aan te pakken.

Meer dan 150 internationale wetenschappers hebben Oceana's ondertekend Mediterrane verklaring er bij de EU en haar lidstaten op aan te dringen een einde te maken aan de milieucrisis in de Middellandse Zee – volgens een onderzoek de meest overbeviste zee ter wereld recent verslag van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

“Deze milieucrisis is niet alleen een waarschuwing – het is de harde realiteit van de Middellandse Zee. Europa heeft decennia lang een oogje dichtgeknepen voor deze situatie, en deze passieve houding heeft ons vandaag bijna tot het punt gebracht waarop we niet meer terug kunnen”, zegt Lasse Gustavsson, uitvoerend directeur van Oceana in Europa.

“De EU moet de overbevissing aan banden leggen om het worstcasescenario – de ineenstorting van de visbestanden – te voorkomen door een op wetenschap gebaseerd beheersplan in het westelijke Middellandse Zeegebied aan te nemen”, aldus Gustavsson.

 Overbevissing in de Middellandse Zee treft ongeveer 90% van de geëvalueerde visbestanden, waarbij de gemiddelde exploitatiegraad meer dan het dubbele is van de aanbevolen duurzame niveaus[1]. Volgens de wetenschappers die deze verklaring steunen, zou een effectief meerjarenplan in het westelijke Middellandse Zeegebied:

Ø  Beperk bodemtrawlvisserij, de meest destructieve visserijtechniek, door de trawlvrije zone het hele jaar door te vergroten van een diepte van 50 tot minstens 100 meter, waar zich jonge vispopulaties en kwetsbare mariene habitats bevinden. Kustwateren moeten ook voorbehouden zijn aan goed beheerde en weinig belastende visserijen;

Ø  kraam- en paaigronden beschermen in gebieden dieper dan 100 meter door visserij tijdelijk of permanent te sluiten, en;

advertentie

Ø  vangstbeperkingen (TAC's) vast te stellen in overeenstemming met wetenschappelijk advies om de visbestanden op een duurzaam niveau te herstellen en in stand te houden. Mediterrane landen zijn krachtens het gemeenschappelijk visserijbeleid verplicht om alle bestanden uiterlijk in 2020 weer op een houdbaar niveau te brengen.

Deze oproep tot actie van wetenschappers wordt vrijgegeven voorafgaand aan de onderhandelingen van het EU-Parlement die zullen plaatsvinden op 24 september in de Visserijcommissie en dat moet begin 2019 resulteren in de goedkeuring van het eerste meerjarige beheersplan voor de demersale visserij in de Middellandse Zee.

De Mediterrane Verklaring (inclusief ondertekenaars)

Meer informatie: Westelijke Middellandse Zee: overbevissingscrisis: handel nu, of verlies het voor altijd

Lees verder: Middellandse Zee in gevaar

#TheMedStatement #StopOverfishing #CFPreality

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending