Verbind je met ons

Brexit

Het #Brexit-plan van May gaat kapot na ‘vernedering’ door de EU, zeggen Britse media

DELEN:

gepubliceerd

on

De Brexit-voorstellen van premier Theresa May werden vrijdag (21 september) door de Britse media dood verklaard na wat zij als een vernedering door de leiders van de Europese Unie beschouwden tijdens een top in Oostenrijk. schrijft Guy Faulconbridge.

Na een diner met Wienerschnitzel in Salzburg zeiden de EU-leiders dat ze volgende maand zouden aandringen op een Brexit-deal, maar verwierpen het voorstel van May.

Voor de Britse media was de boodschap duidelijk.

‘Uw Brexit is kapot’, zei de Dagelijkse spiegel zei de krant.

Kranten leidden hun voorpagina's met een foto van Reuters waarop May te zien is, gekleed in een rood jasje, schijnbaar afstandelijk en alleen tegenover een massa geschikte mannelijke EU-leiders.

 

'Kan vernederd worden' The Guardian gezegd. 'Vernedering voor May', zei hij The Times op zijn voorpagina.

advertentie

'De hoop van May in Salzburg is de bodem ingeslagen nu de EU-leiders de Checkers-deal afwijzen', aldus de premier Financial Times, dat het Britse EU-lidmaatschap krachtig heeft gesteund. De BBC zei: 'Beschamende afwijzing voor premier in Salzburg'.

Weinig diplomaten verwachtten een doorbraak van de Top van Salzburg, aangezien de EU herhaaldelijk duidelijk heeft gemaakt dat May haar “Checkers”-voorstellen moet herwerken, waarvan zij volhield dat dit het enige serieuze plan was.

De leiders waarschuwden May echter dat als ze in november geen concessies doet aan de handel en regelingen voor de Britse grens met Ierland, ze klaar zijn om het hoofd te bieden aan de crash van Groot-Brittannië.

De toon van sommige van hun opmerkingen, met name de ironie van de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, zorgde ervoor dat May zich thuis voelde terwijl ze op weg was naar wat naar verwachting vanaf 30 september een tumultueuze jaarlijkse conferentie van haar Conservatieve Partij zal worden.

Het Britse pond daalde naar $1.3218, vanaf het hoogste punt in twee maanden van $1.3295 op donderdag.

Een EU-functionaris zei dat er misschien een iets stevigere toon was dan de bedoeling was. Dit kwam doordat een artikel dat May in Duitse kranten publiceerde strenger was dan verwacht en sommige EU-leiders zich ergerden aan de Britse pogingen om hoofdonderhandelaar Michel Barnier te omzeilen.

“Dit werd feitelijk slecht gespeeld door de Britten”, zei de functionaris.

De Zon, de bestverkopende krant van Groot-Brittannië, zei dat het Britse publiek zich moet schrap zetten voor een “no deal”-exit.

‘EU Dirty Rats – Euro-gangsters hinderlaag May’, stond er naast een nagebootste foto van de Franse president Emmanuel Macron en Tusk, gecast als Amerikaanse gangsters met geweren.

Macron zei ronduit dat de Brexit-voorstellen van May, genoemd naar het landhuis Checkers waar het Britse kabinet het in juli over eens was, onaanvaardbaar waren.

 

Tusk kreeg kritiek omdat hij een foto plaatste waarop hij May een keuze uit delicate taarten aanbood, naast de boodschap: "Sorry, geen kersen." Dat is een verwijzing naar wat de EU-leiders naar voren brachten toen de Britten probeerden elementen van het EU-lidmaatschap uit te kiezen.

Voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, probeerde alle gekwetste gevoelens te kalmeren, maar riep op tot voorzichtigheid en vergeleek Groot-Brittannië en de EU met twee liefhebbende egels. “Als twee egels elkaar omhelzen, moet je oppassen dat er geen krassen ontstaan”, zei hij tegen de Oostenrijkse kranten.

Groot-Brittannië zal de EU op 29 maart verlaten, maar er is nog steeds geen echtscheidingsakkoord. Rivalen van May cirkelen rond en sommige rebellen hebben gezworen een mogelijke Brexit-deal in het parlement weg te stemmen.

“Mei zal uniek worden in de annalen van de geschiedenis als ze veel langer als premier overleeft ondanks tegenslagen van deze omvang”, schreef de Britse journalist Robert Peston over de top in Salzburg, onder de kop 'Chequers goes pop'.

De voormalige Brexit-minister van May, David Davis, heeft gezegd dat maximaal veertig wetgevers van de Conservatieve Partij tegen haar Brexit-plannen zullen stemmen.

Als een mogelijke deal door het Britse parlement zou worden afgewezen, zou Groot-Brittannië de EU zonder akkoord moeten verlaten, waardoor de Brexit zou worden uitgesteld of een nieuw referendum zou worden uitgeschreven.

“Als alle conventionele wegen naar een harde Brexit zonder deal leiden, zou het idee dat het Parlement controle uitoefent en een nieuw referendum aan ons opdringt, er niet geheel fantasierijk uitzien”, schreef Peston in zijn toespraak. The Spectator.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending