Verbind je met ons

Brexit

Frankrijk ziet #Brexit-deal mogelijk, maar moet zich voorbereiden op 'no deal'

DELEN:

gepubliceerd

on

Frankrijk gelooft nog steeds dat er een goede deal over de Brexit mogelijk is, maar het land moet zich voorbereiden op de mogelijkheid dat Groot-Brittannië en de Europese Unie er niet in slagen overeenstemming te bereiken over de scheiding van het blok, zei een minister zaterdag (22 september), schrijft Michel Roos.

De Britse premier Theresa May zei vrijdag (21 september) dat de Brexit-gesprekken met de EU in een impasse waren beland, en daagde het blok uitdagend uit om met eigen plannen te komen een dag nadat de EU-leiders haar voorstellen hadden verwoest.

 “Het Britse volk heeft in een referendum (2016) besloten om te vertrekken, dat respecteren wij. Maar deze keuze kan er niet toe leiden dat de EU failliet gaat en uiteenvalt”, zegt Nathalie Loiseau (afgebeeld), minister van Europese Zaken, tegen France Info radio.

“Dat is de boodschap die we al enkele maanden proberen te sturen naar onze Britse tegenhangers, die misschien dachten dat we ‘ja’ zouden zeggen tegen welke deal ze ook zouden sluiten.”

Loiseau zei dat de zogenaamde Checkers-voorstellen van May, waarbij Britse goederen vrijelijk de interne markt van de EU zouden binnenkomen, “te negatief” waren en zouden hebben geleid tot “oneerlijke concurrentie voor Europese bedrijven”.

“We zijn bezig om een ​​goede deal te bereiken, daar besteden we de meeste energie aan. Het is nog steeds mogelijk, ik geloof van wel, alle 27 (EU-lidstaten) geloven van wel. Maar ik kan niet uitsluiten dat we uiteindelijk niet tot een akkoord komen.”

“Stel dat we geen overeenstemming bereiken. Wat we zeggen is dat we ons daarop moeten voorbereiden”, voegde ze eraan toe.

 May heeft gezegd dat haar voorstellen voor toekomstige handel met de EU de enige weg vooruit waren. De EU-leiders in Salzburg herhaalden hun standpunt dat de plannen hun gekoesterde interne markt zouden ondermijnen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending