Verbind je met ons

Brexit

De Britse #Brexit-voorstellen zijn onvolmaakt maar geloofwaardig, zegt Raab

DELEN:

gepubliceerd

on

De Britse voorstellen om de Europese Unie te verlaten zijn niet perfect, maar vormen wel de meest geloofwaardige basis voor een Brexit-deal, zegt de Britse Brexit-minister Dominic Raab (foto) zei vorige week, toen hij de oproepen aan de EU herhaalde om compromissen te sluiten, schrijft Alistair Smout.

Premier Theresa May presenteerde woensdag haar zogenaamde Checkers Brexit-voorstel aan de EU-leiders in Oostenrijk, maar voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en andere EU-leiders zeiden dat Groot-Brittannië zijn plannen verder moest herwerken.

Het Checkers-plan heeft ook kritiek gekregen van zowel pro-Brexit- als pro-EU-politici in Groot-Brittannië, en hoewel Raab toegaf dat het tekortkomingen had, zei hij dat dit de enige manier was om Brexit tot stand te brengen.

“Het is misschien niet perfect, maar het is het meest geloofwaardige plan”, vertelde hij aan LBC Radio, eraan toevoegend dat het een binaire keuze was tussen een deal gebaseerd op Checkers en geen deal.

Hij zei ook dat de Europese Unie, om tot een compromis over een Brexit-deal te komen, ook haar standpunt moet veranderen.

“Ik denk dat er begrip bestaat dat we het eindpunt van deze onderhandelingen naderen, en dat er enige beweging aan de kant van de EU moet komen”, zei hij.

Groot-Brittannië zal de EU op 29 maart 2019 verlaten, en Tusk zei dat hij medio november een Brexit-top zou bijeenroepen.

Raab zei dat hij geloofde dat er binnen het huidige tijdsbestek een deal kon worden gesloten, en sloot het uitstellen of opschorten van Artikel 50 – de clausule uit het EU-verdrag die Groot-Brittannië beriep om het exitproces op gang te brengen – uit om meer tijd te kopen.

advertentie

“We zullen Artikel 50 niet verlengen. We hoeven Artikel 50 niet te verlengen… we hebben genoeg tijd”, zei hij, eraan toevoegend dat Groot-Brittannië op 29 maart zou vertrekken, zelfs als dit een “no deal”-Brexit zou betekenen.

Gevraagd naar de opmerkingen van een minister eerder op de dag dat geen enkele Brexit-deal een tweede referendum waarschijnlijker zou kunnen maken, herhaalde Raab dat de regering geen tweede referendum zou uitschrijven, en dat het onwaarschijnlijk was dat het parlement daarom zou vragen.

“Wat hij zegt is dat als er geen deal komt, het risico bestaat dat het parlement, vanwege de rekenkunde, zal proberen de regering op een bepaalde manier te sturen. Ik denk niet dat dit een waarschijnlijke uitkomst is”, zei hij.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending