Verbind je met ons

Brexit

Er is meer werk nodig – de EU bekritiseert het Brexit-plan van May

DELEN:

gepubliceerd

on

Andere Europese leiders hebben zich woensdag (19 september) verzet tegen het Brexit-plan van premier Theresa May, uren voordat ze zou proberen het aan hen te verkopen op een top in Oostenrijk. schrijven Elizabeth Piper en Gabriela Baczynska.

EU-topvoorzitter Donald Tusk herhaalde kritiek op haar voorstellen voor toekomstige douaneregelingen en voor de grens tussen de Britse provincie Noord-Ierland en EU-lid Ierland, en zei dat deze herwerkt moesten worden.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz zei dat Brussel zijn standpunt heeft gewijzigd en dat Groot-Brittannië op dezelfde manier moet reageren.

Maar May heeft weinig tekenen getoond dat ze zich zal terugtrekken uit haar ‘Checkers’-plan. In een zorgvuldig geplaatst artikel in een Duitse krant aan de vooravond van de EU-top in Salzburg, Oostenrijk, zei ze dat de EU ‘onaanvaardbare’ eisen over de Brexit moet laten vallen, de grootste beleidsverandering voor Groot-Brittannië in bijna een halve eeuw.

Tusk zei dat sommige elementen van het Britse plan, bekend als Checkers voor het landhuis waar het in juli werd uitgewerkt, “een positieve ontwikkeling in de aanpak van Groot-Brittannië aangaven”.

Maar hij voegde eraan toe: “Wat andere kwesties betreft, zoals de Ierse kwestie of het raamwerk voor economische samenwerking, zullen de Britse voorstellen moeten worden herwerkt en verder onderhandeld.”

Het voorstel van May roept Groot-Brittannië op om in een vrijhandelszone met de EU te blijven voor landbouw- en industrieproducten, die na de Brexit onder een “gemeenschappelijk rulebook” van regelgeving zou vallen.

advertentie

En ze zal geen EU-voorstel accepteren dat het door de Britten geregeerde Noord-Ierland in een douane-unie met het blok zou houden als er geen ander plan is om een ​​harde grens over het Ierse eiland te voorkomen.

Een bron bij de Britse regering zei dat Londen de inzet van de EU om een ​​oplossing voor de grenskwestie te vinden verwelkomde, maar geen enkel voorstel kon aanvaarden dat de douanegrens effectief naar de Ierse Zee zou verplaatsen.

Met nog iets meer dan zes maanden te gaan voordat Groot-Brittannië de EU verlaat, dringt de tijd en willen beide partijen graag vóór het einde van het jaar een overeenkomst sluiten.

May schreef in het Duitse Die Welt dat de twee partijen “dichtbij waren tot een ordelijke terugtrekking die een essentiële basis is voor het opbouwen van een hecht toekomstig partnerschap”.

De Britse premier Theresa May woont de National Housing Summit in Londen bij, 19 september 2018. Frank Augstein/Pool via Reuters

“Met goede wil en vastberadenheid aan beide kanten kunnen we een wanordelijke exit voorkomen en nieuwe manieren vinden om samen te werken.”

Tijdens een diner op de top in het Felsenreitschule-theater, bekend bij filmfans vanwege een scène in de musical The Sound of Music — May zal opnieuw een pitch houden voor steun voor haar Checkers-plan.

Donderdagmiddag (20 september) werd ze vervolgens de zaal uit gelaten toen de andere 27 leiders haar Brexit-voorstellen bespraken.

Tusk zei dat hij medio november een extra top zou beleggen om een ​​eventuele deal met Groot-Brittannië te sluiten.

Kurz, gastheer van de tweedaagse top, zei dat hij nog steeds optimistisch was over het bereiken van een akkoord, terwijl hij waarschuwde dat hoewel een no-deal Brexit moeilijk zou zijn voor de EU, het verschrikkelijk zou zijn voor Groot-Brittannië.

 ‘Als je een deal wilt sluiten, zullen beide partijen moeten proberen een compromis te vinden’, zei hij. “Ik ben nog steeds optimistisch.”

Hoewel beide partijen positieve geluiden hebben gemaakt, blijft het behouden van een open grens tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek een van de grootste obstakels.

“Wat betreft de Brexit is het heel moeilijk. We hebben niets over Ierland”, zei Jean Asselborn, de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, tegen Reuters.

Volgens een EU-functionaris heeft Barnier voorgesteld om tot het uiterste te gaan bij eventuele controles tussen de rest van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, die verder zouden kunnen worden verminderd als er een handelsfacilitatieovereenkomst komt die vergelijkbaar is met die met Japan.

Maar de Democratische Unionistische Partij van Noord-Ierland, die de minderheidsregering van May in Westminster steunt, zei dat dit nog steeds een onaanvaardbare grens zou betekenen tussen de provincie en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

De regeringsbron zei: “We zijn er heel duidelijk over geweest dat we niet kunnen accepteren dat Noord-Ierland wordt afgescheiden van het Britse douanegebied.”

EU-functionarissen zijn van plan May niet in een hoek te drukken, omdat ze zich ervan bewust zijn dat ze steeds meer tegenstand tegen haar plannen in haar Conservatieve Partij krijgt en een soort overwinning nodig heeft om een ​​onwillig parlement ervan te overtuigen een deal te steunen.

May heeft de wetgevers verteld dat ze óf voor een op Chequers gebaseerde deal zullen stemmen, óf voor een vertrek zonder overeenkomst. Mel Stride, een junior minister van Financiën, zei dat pro-Brexit en pro-EU-wetgevers een tweede referendum over het EU-lidmaatschap zouden kunnen inluiden als ze haar plan verwerpen.

“Ze zullen in de situatie terechtkomen waarin we een tweede referendum zouden kunnen houden en we zouden uiteindelijk de EU niet helemaal kunnen verlaten”, vertelde hij aan Sky News. “Het gevaar bestaat dat dit gebeurt.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending