Verbind je met ons

EU

Leden van het Europees Parlement bezoeken #Kazachstan als onderdeel van hun regionale tour

DELEN:

gepubliceerd

on

The delegation representing the Committee for International Cooperation of the EP, including European MEPs from Romania, Portugal, Spain, Poland, Latvia and the United Kingdom, arrived with a first visit to Kazakhstan in order to develop interparliamentary cooperation and to exchange iexperience in the field of lawmaking.

The schedule of the MEPs includes meetings with the leadership of the Mazhilis (lower house) of the Parliament of Kazakhstan, the relevant committees of the Senate (upper house) of the Parliament of Kazakhstan, the Mazhilis, the Prosecutor General's Office and the Ministry of Social Development. The delegation will also visit Nazarbayev University and the Kazakh National University Al-Farabi, as well as Kazakhstan's analytical centers.

During the meeting at the Ministry of Foreign Affairs, the sides discussed the current issues of the international agenda, including the activities of Kazakhstan in the UN Security Council, the Syrian settlement process within the Astana process, the restoration of a peaceful life in Afghanistan, the development of a new EU Strategy for Central Asia, dialogue, including in the sphere of the rule of law, promotion of the values of democracy, ensuring human rights and freedoms.

In his welcoming address, Kairat Abdrakhmanov stressed the importance of interparliamentary exchanges of opinions, as well as of the establishment of an open and confidential dialogue regarding all issues of interest. At the same time, the Minister noted that “inter-parliamentary cooperation makes a significant contribution to strengthening cooperation based on mutual interests and common values, promotes mutual understanding and achievement of concrete results".

In this context, the results of the 15th meeting of the Parliamentary Cooperation Committee “The Republic of Kazakhstan-European Union" held in Astana in May of this year were highly appreciated. In addition, delegations of national parliaments of Germany, Poland, Romania, Spain, Italy and Switzerland visited Kazakhstan since the beginning of the year, and were able to personally get acquainted with current processes in our country.

The European Union attaches a key importance to cooperation with Kazakhstan and closely monitors the processes taking place in the country, as well as international initiatives of the Republic of Kazakhstan aimed at strengthening peace and security, both at the regional and international levels.

Members of the EP welcomed the modernization of political, economic and social life under the leadership of President Nursultan Nazarbayev and expressed confidence that these processes will contribute to the strengthening of mutual understanding and bilateral cooperation.

advertentie

 

During the meetings, the parties also exchanged views on situations in Ukraine and Iran, as well as on the Korean Peninsula. Particular attention was given to the cooperation of the European Union and Kazakhstan within the framework of Assistance Programs on reconstruction of Afghanistan.

Europese en Kazachse parlementariërs spraken hun vertrouwen uit dat interparlementaire samenwerking in de toekomst een solide basis zal blijven voor het versterken van de banden tussen Kazachstan en de Europese Unie.

During the meeting at the Majilis of the Parliament of Kazakhstan, the Chairman of the Commission on Human Rights under the President of Kazakhstan Kuanysh Sultanov briefed his European colleagues on reforms of the judicial and law enforcement systems being carried out by Kazakhstan.

Tijdens hun ontmoeting met plaatsvervangend procureur-generaal Lukin kregen de leden van het Europees Parlement uitvoerige antwoorden op de vragen die zij stelden over de mensenrechten en specifieke gerechtelijke procedures, waaronder de zaken van Elena Semenova, Muratbek Tungishbaev, Max Bokaev en anderen. Er werd vooral benadrukt dat er in Kazachstan geen “politieke gevangenen” zijn, maar degenen die veroordeeld zijn of tegen wie een onderzoek loopt wegens specifieke strafbare feiten en corruptiemisdrijven.

De delegatie kreeg ook te horen dat marteling, geweld en andere wrede of vernederende behandelingen of bestraffingen tegen wie dan ook verboden zijn door de grondwet van de Republiek Kazachstan. Bovendien worden bestaande gevallen van mishandeling van gevangenen en andere personen grondig onderzocht, en zijn de verantwoordelijken veroordeeld met passende straffen.

Het feit dat Kazachstan openstaat voor samenwerking met het Europees Parlement en andere Europese en internationale instellingen om op een objectieve manier de gevallen te beoordelen die aanleiding kunnen geven tot bezorgdheid, werd onder de aandacht van de delegatie gebracht.

Ambassadeur van Kazachstan in België, Aigul Kuspan, merkte op dat het bezoek van Europese parlementariërs heeft bijgedragen aan een constructieve dialoog en een diepgaand begrip van de lopende processen in het land. De actieve uitwisseling van parlementaire delegaties geeft een extra impuls aan de verdere ontwikkeling van de bilaterale samenwerking tussen Kazachstan en de EU. De Permanente Missie van Kazachstan bij de EU besteedt specifieke aandacht aan werkzaamheden gericht op het versterken van de interparlementaire samenwerking en assisteert de Europese partners actief bij het organiseren van bijeenkomsten met vertegenwoordigers van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties en het maatschappelijk middenveld van Kazachstan.

Zo worden de kwesties van de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting regelmatig op transparante en constructieve wijze besproken binnen het kader van de Subcommissie Justitie en Rechtsstaat EU-Kazachstan en van de Dialoog over de Mensenrechten. Regelmatige bijeenkomsten van deze organen zijn gepland voor 20-21 november 2018 in Brussel.

In addition, at the invitation of the Permanent Mission of the Republic of Kazakhstan to the European Union, Chairman of the Subcommittee on Human Rights Pier Antonio Panzeri is expected to visit Astana this autumn. A visit of a mission of the General Prosecutor’s Office, the Ministry of Internal Affairs and the Ministry of Justice of Kazakhstan to Brussels is expected to take place this November in order to discuss the issues of the rule of law and human rights at the European Parliament.

Regarding the episode that took place in Almaty during the visit of the MEPs and that was mentioned in the AFET’s press statement, the Mission of Kazakhstan to the EU states that the information about the alleged detention of some persons by police officers in order to prevent their meetings with members of the delegation does not correspond to reality. Moreover, the law enforcement bodies did not apply any measures towards those persons, who, in turn, did not lodge any complaints against the police officers.

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending