Verbind je met ons

Zakelijk

#SingleDigitalGateway – Een one-stop-shop voor al uw online papierwerk

DELEN:

gepubliceerd

on

Een one-stop-shop voor alle meest voorkomende administratieve procedures in de EU zal de manier waarop burgers omgaan met overheidsdiensten vereenvoudigen. Foto door Chiheb Chakchouk op Unsplash Een nieuw webportaal zal de gebruikelijke administratieve procedures veel eenvoudiger maken. Foto door Chiheb Chakchouk op Unsplash 

A one-stop shop for all of the EU’s most common administration procedures will make it easier for people to interact with public administrations.

Of het nu gaat om het aanvragen van een geboorteakte of het aanvragen van een bedrijfsvergunning, bureaucratische procedures kunnen omslachtig zijn, vooral als er een ander EU-land bij betrokken is. Het nieuwe Single Digital Gateway-systeem, dat was goedgekeurd door de leden van het Europees Parlement op 13 september heeft tot doel de meest gevraagde administratieve procedures te vereenvoudigen en deze in alle lidstaten online beschikbaar te maken.

Het webportaal zal toegankelijk zijn via één enkel toegangspunt in alle officiële EU-talen met behulp van de Uw Europa-portaal. Het zal toegang bieden tot procedures zoals geboorteakten, identiteitsvernieuwing, pensioenclaims, bedrijfsvergunningen, Europese gezondheidszorgkaart, studieleningen, aanvragen voor beurzen en erkenning van diploma's. Het zal de administratie verzorgen binnen de nationale grenzen, maar ook tussen EU-landen.

Het Maltese S&D-lid Marlene Mizzi, het EP-lid dat verantwoordelijk is voor het dossier, zei: “De nieuwe regels zullen het voor burgers en bedrijven gemakkelijker maken om hun papierwerk online te beheren via één enkel digitaal toegangspunt, dat toegang zal bieden tot administratieve procedures en hoogwaardige informatie. . De enige digitale toegangspoort zal responsieve, inclusieve, grenzeloze, gebruiksvriendelijke digitale overheidsdiensten bieden aan burgers en bedrijven op nationaal en Europees niveau.”

De lidstaten zullen hun systemen moeten moderniseren om ervoor te zorgen dat ze volledig online toegankelijk zijn, niet alleen in de talen van het land, maar ook in ten minste één extra taal. De onlinediensten moeten van hoge kwaliteit zijn en toegankelijk voor mensen met een beperking.

De gateway moet het leven eenvoudiger maken: als mensen eenmaal een document in het systeem hebben ingevoerd, hoeven ze dit niet opnieuw in te dienen. Indien nodig zal het door de relevante overheidsadministratie worden hergebruikt.

Het online systeem zal mensen 855,000 uren en bedrijven €11 miljard per jaar besparen, aldus Elżbieta Bieńkowska, de Europese commissaris verantwoordelijk voor de interne markt.

advertentie

Volgende stappen

De nieuwe regels moeten ook nog door de EU-landen worden goedgekeurd. Zodra de verordening in werking treedt, hebben beheerders vijf jaar de tijd om zich aan te passen. Er wordt echter verwacht dat veel diensten beschikbaar zullen zijn vóór het verstrijken van de deadline.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending