Verbind je met ons

EU

#EAPM – Regionale steun voor plannen van de Commissie voor digitale transformatie in de gezondheidszorg

DELEN:

gepubliceerd

on


Een recente mededeling van de Europese Commissie over het mogelijk maken van de digitale transformatie van de gezondheidszorg en de zorg in de digitale eengemaakte markt – het empoweren van burgers en het bouwen aan een gezondere samenleving – heeft positieve reacties gekregen van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC),
schrijft de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) Executive Director Denis Horgan. 

Het plan van de Commissie is om de gezondheid te bevorderen, ziekten te voorkomen en te bestrijden, te helpen inspelen op onvervulde behoeften van patiënten en het voor burgers gemakkelijker te maken gelijke toegang te krijgen tot hoogwaardige zorg door op passende wijze gebruik te maken van digitale innovaties en sociale economie.

Het Europees Comité van de Regio's heeft dit gesteund (zie link), evenals de in Brussel gevestigde European Alliance for Personalised Medicine (EAPM), die voortdurend in contact staat met het comité vanwege het al lang bestaande doel van EAPM om ervoor te zorgen dat innovatie wordt zo snel mogelijk ingebed in de gezondheidszorgstelsels van de EU.

De Alliantie voert al lang campagne voor een regelgevings- en beleidskader om deze doelen te ondersteunen. Bij het werken aan verbeterde EU-samenwerking op het gebied van gezondheidszorg, met name door digitale technologie en het delen van gegevens, kreeg de Alliantie dit jaar de steun van 16 lidstaten voor een idee dat het oorspronkelijk naar voren bracht als 'MEGA' of de Million European Genomes Alliance.

Zoals de naam al doet vermoeden, is de sleutel hiervoor een doelstelling van een miljoen Europese genomen, waarbij de ondertekenaars overeenkomen om samen te werken "aan het bouwen van een onderzoekscohort van ten minste een miljoen genomen die toegankelijk zijn in de EU tegen 2022".

Naast de overkoepelende lidstaten heeft het project al de steun van verschillende regio's die deel uitmaken van de landen die de oorspronkelijke verklaring hebben ondertekend, en het representatieve orgaan van de regio's heeft zijn stempel van goedkeuring gegeven – een belangrijk doel van het EAPM-beleid betrokkenheid.

Daarom is het politieke kader klaar om het project vooruit te helpen. Maar, zoals het EESC stelt: “zelfs als ze beschikbaar zijn, zijn gezondheidsgegevens vaak gekoppeld aan technologieën die niet interoperabel zijn, wat een grootschalig gebruik ervan in de weg staat… het gebruik van patiëntgerichte gezondheidsgegevens is nog niet voldoende ontwikkeld in de Europese Unie". Alle partijen zijn continu bezig om dit grote vraagstuk op te lossen.

advertentie

Net als het EESC is EAPM van mening dat de gezondheidszorg en de zorg in Europa duurzaam moeten worden gemaakt – een moeilijke taak gezien de vergrijzing van de bevolking en de krappe gezondheidszorgsystemen – en een belangrijke motor hiervan zal de impact zijn van digitale technologie om de gezondheidszorg en de zorg te transformeren met betrekking tot burgers, sociale systemen en dienstverleners. Het delen van gegevens is van cruciaal belang om gezondheidsonderzoek te ondersteunen. Het is dan ook geen verrassing dat het EESC het volgende zei: “Burgers moeten recht hebben op toegang tot hun gezondheidsgegevens. Zij beslissen of en wanneer ze hun gegevens delen.”

Ook hier is het EESC, in lijn met eerdere EAPM-verklaringen, van mening dat digitale instrumenten (in feite e-gezondheid) burgers in staat stellen voor hun gezondheid te zorgen. Ze stimuleren preventie en maken feedback en interactie tussen gebruikers en zorgverleners mogelijk.

Dit zou de hoeveelheid tijd moeten verminderen die mensen in dokterspraktijken en ziekenhuizen doorbrengen, en dus de kostendruk op overbelaste systemen verminderen. Het EESC is van mening dat gelijke toegang tot gezondheidszorg baat kan hebben bij digitale ondersteuning, mits er sprake is van: gelijke geografische dekking; een overbrugging van de digitale kloof in termen van gebruik door het publiek, gezondheidswerkers en belanghebbenden in ziektekostenverzekeringen; interoperabiliteit tussen databases, medische apparaten en meer; ethische bescherming van gezondheidsgegevens, en; elektronische distributie van productinformatie die is goedgekeurd door de vergunningverlenende autoriteiten om de toegang te verbeteren.

Daarnaast heeft het EESC drie hoofdprioriteiten geïdentificeerd die zich richten op de veilige toegang van burgers tot hun gezondheidsgegevens (ook over de grenzen heen), het verbeteren van gepersonaliseerde geneeskunde via een gedeelde Europese data-infrastructuur, en het versterken van de positie van burgers met digitale instrumenten voor gebruikersfeedback en persoonlijke ondersteuning. gecentreerde zorg. Er wordt geconcludeerd dat in de loop van de veranderingen die door de digitale transformatie worden gegenereerd, de mens centraal moet staan ​​in de zorg en dat de digitaliseringsprocessen zorgprofessionals moeten helpen meer tijd aan patiënten door te brengen.

Voorwaarde hierbij is dat de zorgarena “bemand moet zijn met gekwalificeerd personeel en uitgerust met passende digitale vaardigheden”. Bovendien is het EESC van mening dat digitaliseringsprocessen "niet verkeerd geïnterpreteerd mogen worden als een besparingspakket voor de gezondheidszorgbegrotingen" en niet mogen leiden tot bezuinigingen op personeel of diensten.

Vervolgens wordt erop gewezen dat digitalisering ook kan helpen de gezondheid te bevorderen en ziekten te voorkomen en de hervorming van de gezondheidszorgstelsels en de overgang daarvan naar nieuwe zorgpatronen, gebaseerd op de behoeften van mensen, te ondersteunen, terwijl tegelijkertijd een verschuiving mogelijk wordt gemaakt van op ziekenhuizen gerichte systemen naar geïntegreerde en meer gemeenschapsgerichte welzijnsvoorzieningen. De commissie merkt uiteraard op dat de lidstaten verantwoordelijk zijn voor de organisatie en verstrekking van gezondheidszorg en sociale zorg, maar stelt dat op grond van de richtlijn over de rechten van patiënten bij grensoverschrijdende gezondheidszorg een online eHealth-netwerk “moet worden opgezet om de interoperabiliteit te bevorderen van e-gezondheidsoplossingen”.

Gezondheidsgeletterdheid valt onder de aandacht van het EESC (zoals dat al lange tijd het geval is bij EAPM) en zowel partijen als de Commissie zijn van mening dat gezondheidsgeletterdheid in deze context verband houdt met het vermogen van een persoon om op verantwoorde wijze informatie te verwerven, te begrijpen en te gebruiken om zijn welzijn te bevorderen en blijf gezond.

Gelieerd hieraan is het feit dat Europa een toename ziet van niet-overdraagbare ziekten die kunnen worden voorkomen, veroorzaakt door risicofactoren zoals tabak, alcohol en obesitas. Ondertussen woekeren andere ziekten, zoals neurodegeneratieve en zeldzame ziekten, terwijl infectieziekten een groeiende bedreiging vormen vanwege de toegenomen resistentie tegen antibiotica en nieuwe of opnieuw opduikende ziekteverwekkers.

De Commissie heeft gepleit voor gezamenlijke klinische evaluaties, gezamenlijk wetenschappelijk overleg, identificatie van opkomende gezondheidstechnologieën en vrijwillige samenwerking tussen lidstaten, en deze worden allemaal ondersteund door het EESC en de EAPM. Het mkb zal een sleutelrol spelen bij het optimaal benutten van de digitale transformatie in patiëntgerichte gezondheidszorg en beide organisaties hebben dit erkend.

Tot slot wijst het EESC erop dat om te profiteren van nieuwe technologie, "EU-netwerken en geplande steunmaatregelen digitale instrumenten moeten gebruiken om de grondrechten op het gebied van gezondheid en zorg uit te voeren en te versterken, niet om ze te verzwakken". De Commissie en de EAPM zijn het volledig eens met de hierboven uiteengezette standpunten van het EESC en de Alliantie is voorts van mening dat het werk aan de transformatie van de gezondheidszorg met krachtige nieuwe instrumenten moet worden verdubbeld.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending