Verbind je met ons

EU

De Commissie presenteert een alomvattende aanpak voor de modernisering van de #WorldTradeOrganization

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft een eerste reeks ideeën naar voren gebracht om de WTO te moderniseren en de internationale handelsregels geschikt te maken voor de uitdagingen van de wereldeconomie. Het vandaag gepubliceerde conceptdocument schetst de richting van deze moderniseringsinspanning op drie belangrijke gebieden: het actualiseren van het WTO-rulebook, het versterken van de toezichthoudende rol van de WTO en het doorbreken van de dreigende impasse in het WTO-geschillenbeslechtingssysteem.

Het zal op 20 september in Genève aan de EU-partners worden gepresenteerd tijdens een door Canada bijeengeroepen bijeenkomst over dit onderwerp. Bij de presentatie van het conceptdocument van de Commissie zei commissaris voor Handel Cecilia Malmström: "De WTO is onmisbaar bij het waarborgen van open, eerlijke en op regels gebaseerde handel. Maar ondanks haar succes is de Wereldhandelsorganisatie er niet in geslaagd zich voldoende aan te passen aan de snel veranderende mondiale situatie." economie. De wereld is veranderd, de WTO niet. Het is de hoogste tijd om actie te ondernemen om het systeem in staat te stellen de uitdagingen van de huidige wereldeconomie aan te pakken. En de EU moet daarin een leidende rol spelen.'

De EU blijft een fervent voorstander van het multilaterale handelssysteem. Om die reden heeft de Europese Raad van 28-29 juni 2018 de Europese Commissie een mandaat gegeven om de modernisering van de WTO na te streven, deze aan te passen aan een veranderende wereld en de effectiviteit ervan te versterken.

De EU is al begonnen samen te werken met belangrijke WTO-partners – bijvoorbeeld met de VS en Japan, in het kader van de trilaterale besprekingen en met China, in de speciale werkgroep die is opgericht tijdens de laatste EU-China-top, en met de leden van de G20, vorige week – en zal deze eerste ideeën de komende weken met verschillende WTO-partners blijven bespreken met het oog op het voorbereiden van concrete voorstellen aan de WTO. Voor meer informatie, zie de volledig persbericht en Conceptdocument van de EU over de hervorming van de WTO.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending