Verbind je met ons

EU

#AxelVoss over #Copyrighthervorming: 'Wij willen de rechten van creatieven beschermen'

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Parlement werkt aan nieuwe auteursrechtregels voor het digitale tijdperk om ervoor te zorgen dat alle artiesten en auteurs erkenning, betaling en bescherming krijgen.

Op 12 september steunden de leden van het Europees Parlement een mandaat om onderhandelingen met de lidstaten te starten over nieuwe EU-brede auteursrechtregels om een ​​eerlijke beloning voor artiesten en journalisten in de huidige digitale wereld te garanderen.

Welke invloed zullen deze nieuwe regels hebben op het internet? Zal het nog steeds mogelijk zijn om memes te maken en te gebruiken? Het Duitse EVP-lid Axel Voss, verantwoordelijk voor het door het Parlement loodsen van het voorstel, maakt duidelijk waar het allemaal om zal gaan. 

Het Parlement neemt zijn standpunt over digitale auteursrechtregels aan. Rapporteur Axel Voss (EVP, DE) Axel Voss  

Wiens rechten zullen deze wetgeving beschermen?

We willen de rechten van de creatieven beschermen en versterken: auteurs, artiesten, zangers, songwriters, journalisten… allemaal houders van auteursrechten. Ze zitten allemaal in een erbarmelijke situatie: hun werk wordt gebruikt door enorme platforms die er veel winst mee maken. Maar de rechthebbenden zelf krijgen vaak geen deel van deze winst. Grote Amerikaanse platforms verdienen geld terwijl onze creatievelingen uitsterven. Daarom moeten we hun rechten versterken door de platforms verantwoordelijk te maken.

Zullen memes en afgeleide fanwerken hierdoor worden beïnvloed?

Nee, ze lopen absoluut geen risico. Zij zullen nog steeds onder de uitzondering op het auteursrecht vallen die al in de nationale wetgeving bestaat. De gebruiker heeft helemaal geen last van deze hervorming. Alleen de platforms zijn verantwoordelijk.

Wat beoogt artikel 11 over het digitale gebruik van perspublicaties te bereiken?

advertentie

Tegenwoordig maken de grote platforms gebruik van persinhoud, verdienen er veel geld mee, en de uitgevers krijgen er geen aandeel in. Artikel 11 geeft persuitgevers een eigen recht, zodat zij een vergoeding kunnen eisen als platforms hun inhoud gebruiken. Wat wel nog gebruikt kan worden is de hyperlink en de privékopie. Ze vallen niet onder artikel 11 en kunnen door elk platform worden ingesteld, bijvoorbeeld Wikipedia.

Wat verandert er voor kleine/onafhankelijke uitgevers en auteurs?

Ze kunnen ook een vergoeding eisen van de platforms die hun inhoud gebruiken. Vooral voor de kleine uitgevers is dit van het grootste belang, omdat hun positie erg zwak is vergeleken met de grote platforms.

Loopt het internet gevaar?

Nee natuurlijk niet. Er zal niets veranderen, behalve dat platforms verantwoordelijk zullen zijn voor inbreuken op het auteursrecht.

Ontdek meer  

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending