Verbind je met ons

EU

Van #QE naar #QT: Vijf vragen voor de #ECB

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Centrale Bank kwam op donderdag (13 september) bijeen, slechts enkele weken voor een nieuwe halvering van de maandelijkse activa-aankopen in oktober, die de volgende stap zal markeren in het afbouwen van haar enorme monetaire stimuleringsmaatregelen. schrijft Dhara Ranasinghe.

Terwijl het land zich afwendt van een ongekende kwantitatieve versoepeling (QE) en richting kwantitatieve verkrapping (QT), zochten beleggers naar details over hoe de 'grote afwikkeling' zou verlopen.

Hier zijn enkele van de belangrijkste vragen:

1) Zal de ECB wijzigingen aanbrengen in haar beleidsrichtsnoeren?

Om de flexibiliteit te behouden zou de ECB haar 'verwachting' kunnen bijstellen om de maandelijkse obligatie-aankopen vanaf oktober te halveren tot 15 miljard euro ($17.5 miljard), maar blijven zeggen dat zij 'verwacht' dat de aankoop van activa tegen het einde van het jaar zal eindigen.

Er bestaat geen twijfel dat de QE op een gegeven moment zal eindigen, en ECB-chef Mario Draghi zal waarschijnlijk donderdag op de persconferentie van de bank opnieuw onder druk worden gezet om duidelijkheid te krijgen over het standpunt van de bank over het stabiel houden van de rente, in ieder geval “gedurende de zomer van 2019”.

Analisten zeggen dat de formulering opzettelijk is bedoeld om de bank flexibiliteit te bieden. Voor de markten zijn deze renterichtlijnen van cruciaal belang nu de aankopen van activa afnemen. De geldmarkten schatten een kans van grofweg 90 procent in op een renteverhoging door de ECB in oktober 2019. Een stap tegen het einde van volgend jaar is volledig ingeprijsd. ECBWATCH

advertentie

Voor een afbeelding van het QE-programma van de Europese Centrale Bank: klik hier.

Reuters Graphic

2) Hoe gaat de ECB geld uit aflopende obligaties herinvesteren?

Voor de obligatiemarkten in de eurozone die al lang worden ondersteund door het stimuleringsprogramma van de ECB ter waarde van 2.6 biljoen, is de manier waarop de bank van plan is geld uit aflopende obligaties te herinvesteren potentieel een grote marktaanjager.

Goldman Sachs schat dat het totale bedrag aan obligaties dat herbelegd zal worden in 120 waarschijnlijk bijna 2018 miljard euro zal bedragen en in 200 grofweg 2021 miljard euro per jaar zal bereiken.

Draghi zei in juli dat de ECB haar kapitaalsleutel – de hoeveelheid kapitaal die elke lidstaat heeft gestort – zou volgen bij het nemen van beslissingen over herinvesteringen, zonder meer details te geven.

Een uitdaging is dat de resterende looptijd van de stapel obligaties van de ECB in de loop van de tijd afneemt, waardoor de bank zal moeten beslissen of zij zich zal richten op obligaties met een langere looptijd of dat zij haar portefeuille zal laten verouderen.

Voor een grafiek van de aflossingsschattingen van de ECB: klik hier.

3) Compliceren de mondiale handelsspanningen de vooruitzichten van de ECB?

Zeker, de zorgen over een escalatie van de spanningen in de wereldhandel blijven groot, wat de onrust in de opkomende markten vergroot en de zorgen over de mondiale groei vergroot. Verschillende ECB-functionarissen hebben gezegd dat een handelsoorlog momenteel het belangrijkste risico is.

De ECB zei in haar augustusbulletin dat, als alle door Washington bedreigde maatregelen zouden worden geïmplementeerd, het gemiddelde Amerikaanse tarief zou stijgen naar niveaus die de afgelopen vijftig jaar niet meer zijn gezien.

Economen verwachten dat de ECB vasthoudt aan haar verwachting dat de economie in goede conditie zal blijven, en er zijn enkele bemoedigende economische cijfers. Dat betekent, althans voorlopig, dat de vrees voor een handelsoorlog de exit van QE waarschijnlijk niet zal tegenhouden.

Voor een gerelateerde afbeelding, klik hier.

Reuters Graphic

4) Kan de ECB de QE voor Italië verlengen?

Geruststellende opmerkingen van Italiaanse topambtenaren van de afgelopen week hebben de angst op de markt weggenomen dat de nieuwe regering in Rome de uitgaven gaat opvoeren, waardoor het schuldenprofiel verslechtert en een botsing ontstaat met de EU-regels inzake begrotingsdiscipline.

Maar nu de begroting voor 2019 nog in behandeling is, en daarmee het risico van verdere onrust op de markt, zal Italië waarschijnlijk op de persconferentie ter sprake komen.

Sommigen in het Italiaanse politieke establishment suggereerden onlangs dat de ECB meer zou kunnen doen om de Italiaanse leenkosten laag te houden, nadat de rente in mei sterk was gestegen.

De ECB heeft slechts een beperkte verantwoordelijkheid voor het handhaven van de financiële stabiliteit, zei bestuurslid Yves Mersch vorige week – een lijn die de ECB donderdag wellicht heeft overwogen.

Voor een gerelateerde afbeelding, klik hier.

Reuters Graphic

5) Hoe zit het met de opvolging van Draghi?

De vraag zou heel goed aan de orde kunnen komen op de persconferentie, gezien een recent rapport dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich richt op het winnen van het presidentschap van de Europese Commissie voor een Duitser, in plaats van het steunen van Bundesbank-chef Jens Weidmann om Draghi op te volgen. Draghi's termijn als ECB-baas loopt in oktober 2019 af.

Het besluit over de opvolger van Draghi is een politieke beslissing, wat betekent dat Draghi het onderwerp mag vermijden.

Maar nu de markten graag een idee willen krijgen van wie er in de race is, zou Draghi in plaats daarvan gevraagd kunnen worden naar de volgende voorzitter van de bankenwaakhond, het Single Supervisory Mechanism (SSM). De ECB moet een kandidaat voor de functie voorstellen en de uitkomst zou van invloed kunnen zijn op de beslissing over de volgende ECB-chef.

Duitsland steunt de Ierse Sharon Donnery om huidig ​​SSM-hoofd Daniele Nouy te vervangen, wiens ambtstermijn eind 2018 afloopt. Als Donnery bijvoorbeeld de baan krijgt, zal de gouverneur van de Ierse centrale bank, Philip Lane, waarschijnlijk uit de race worden gehaald om Draghi te vervangen.

Voor een gerelateerde afbeelding, klik hier.

Reuters Graphic

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending