Verbind je met ons

Brexit

Carney zegt dat hij klaar is om langer bij #BankOfEngland te blijven

DELEN:

gepubliceerd

on

Bank of England gouverneur Mark Carney (foto) zei deze week dat hij klaar was om zijn tijd als verantwoordelijke voor de centrale bank te verlengen om de Britse economie te helpen bij het verlaten van de Europese Unie, schrijven David Milliken en William Schomberg.

Toen Carney in 2013 vanuit zijn geboorteland Canada naar Londen verhuisde, stemde hij ermee in om tot 2018 bij de BoE te blijven. Twee jaar geleden, nadat Groot-Brittannië voor Brexit had gestemd, verlengde hij zijn termijn met nog een jaar, tot juni 2019.

Dat zou hem in zijn baan houden tot kort na het geplande vertrek van Groot-Brittannië uit de EU in maart volgend jaar. Maar Londen en Brussel zijn het nog niet eens geworden over de voorwaarden van hun toekomstige relatie, waardoor het vooruitzicht op een schadelijke Brexit wordt vergroot.

"Hoewel ik er al mee heb ingestemd om mijn tijd te verlengen om een ​​soepele Brexit te ondersteunen, ben ik bereid alles te doen wat ik kan om zowel een soepele Brexit als een effectieve overgang bij de Bank of England te bevorderen", zei Carney tegen parlementsleden. in de commissie Financiën van het parlement.

“De kanselier (Philip Hammond) en ik hebben dit besproken. Ik zou verwachten dat er te zijner tijd een aankondiging zou worden gedaan."

De krant Evening Standard zei vorige week dat Hammond wilde dat Carney langer bij de BoE zou blijven, een stap die het ministerie van Financiën in staat zou stellen zich de komende maanden volledig te concentreren op de Brexit-onderhandelingen.

Het pond maakte wat verliezen goed nadat Carney zei dat hij klaar was om te blijven, maar zorgen over de Brexit hielden de koerswinsten onder druk. Het leed maandag zijn grootste dagelijkse daling ten opzichte van de euro in meer dan drie maanden nadat de hoofdonderhandelaar van de Brexit, Michel Barnier, zei dat hij fel gekant was tegen het laatste voorstel van Groot-Brittannië.

Carney kreeg bijval van investeerders voor zijn reactie op de Brexit-stemschok in 2016, toen de centrale bank beloofde om indien nodig liquiditeit in de markten te pompen en de rentetarieven tot een historisch dieptepunt te verlagen.

advertentie

Maar de Canadees heeft veel Brexit-aanhangers boos gemaakt die hem ervan beschuldigen zijn opdracht te overschrijden door vóór het referendum te waarschuwen voor een klap voor de Britse economie in het geval van een stemming om de EU te verlaten, en voor overdreven reageren op de uitslag van het referendum.

Carney zei dat het voor de regering misschien gemakkelijker is om zijn vervanger te vinden zodra de voorwaarden van de Brexit bekend zijn.

"Er zijn enkele voordelen om dat proces te laten verlopen in de context van volledige kennis van zowel de regering van de dag als de aanvragers, die geïnteresseerde partijen in de positie, van de exacte vorm van Brexit die het land heeft besloten te nemen," hij zei

Naast het voorzitterschap van het negenkoppige Monetary Policy Committee dat de officiële Britse rentetarieven vaststelt, heeft de gouverneur van de BoE bevoegdheden over de banksector.

De mate waarin Groot-Brittannië zijn eigen bankregels zal bepalen, wordt bepaald door de voorwaarden van een eventuele Brexit-deal met de EU.

Carney herhaalde ook dat de Britse economie een schok zou krijgen als het land de EU zou verlaten zonder een deal te sluiten, en zei dat huishoudens hun inkomen voor een paar jaar opnieuw onder druk zouden komen te staan.

De waardedaling van het pond na de Brexit-stemming van 2016 stuwde de inflatie in Groot-Brittannië op in een tijd van slechts bescheiden loongroei.

Carney zei dat een no-deal Brexit het pond weer zou doen dalen, hoewel het zou stijgen als er een akkoord is.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending