Verbind je met ons

EU

EU-waakhond rapt #Juncker over de overstap van assistent naar topbaan

DELEN:

gepubliceerd

on


De uitvoerende macht van de EU onder president Jean-Claude Juncker riskeerde het vertrouwen van het publiek te ondermijnen door de procedures niet te volgen toen zij zijn hoofdassistent benoemde om het ambtenarenapparaat van de EU te leiden, zei de Europese Ombudsman dinsdag (4 september):
schrijft Alastair Macdonald.

 De uitvoerende macht was ook overdreven geheimzinnig en stond soms vijandig tegenover vragen van de media over de benoeming van Martin Selmayr (afgebeeld) als secretaris-generaal van de Europese Commissie in februari, zei Ombudsman Emily O'Reilly.

Deze bevinding heeft de benoeming van Selmayr niet terzijde geschoven, wiens strijdlustige stijl de Duitser zowel bewonderaars als vijanden in Brussel heeft opgeleverd.

Maar de commissie moest haar procedures voor het vervullen van de hoge post herzien, zei O'Reilly, in een berisping die de druk op de uitvoerende macht opvoerde, terwijl eurosceptici zich opmaken om verkiezingen voor de EU-wetgevende macht te bestrijden nadat Groot-Brittannië volgend jaar aftreedt.

Critici noemden de affaire ‘Selmayrgate’ en het Europees Parlement heeft Juncker in maart te lijf gegaan en zei dat de benoeming riekt naar vriendjespolitiek.

O'Reilly zei dinsdag dat ze vier gevallen van wanbeheer had aangetroffen die het gevolg waren van het niet correct volgen van de regels, “hetzij in de letter, hetzij in de geest”.

In het geding waren geheimhouding rond de aanstaande pensionering van de aftredende secretaris-generaal en een “kunstmatige urgentie” om de post te vervullen die onbetwist bleef door de 27 collega-commissarissen van Juncker, zei ze in een verklaring.

Ze benadrukte ook de snelle vooruitgang die Selmayr maakte van Junckers assistent tot plaatsvervangend secretaris-generaal van de commissie en een paar minuten later tot volwaardig secretaris-generaal.

advertentie

De Ombudsman bekritiseerde de Commissie vanwege haar “defensieve, ontwijkende en soms strijdlustige” antwoorden op vragen van de media over de geheimzinnige manoeuvres rond de publicatie van vacatures en de selectie van kandidaten die voorafgingen aan een benoeming die Juncker en zijn collega-commissarissen altijd vrijelijk mochten maken.

Een woordvoerder van de EU-commissie herhaalde dinsdag op een persconferentie dat het EU-bestuur geen belangenconflict ziet in de benoeming van Selmayr.

“Hoewel we niet alle aspecten van het onderliggende rapport delen, zijn we blij dat de Ombudsman noch de wettigheid van de benoemingsprocedure van de secretaris-generaal, noch de keuze van de kandidaat betwist”, aldus de commissaris voor personeelszaken Guenther Oettinger. zei in een notitie.

Juncker, een voormalige premier van Luxemburg, gaat eind volgend jaar met pensioen en regeringsleiders en het Parlement zullen toezicht houden op de benoeming van een nieuwe Commissie voor het volgende mandaat van vijf jaar.

Als ambtenaar zou van Selmayr worden verwacht dat hij tijdens een transitie zijn rol zou behouden als leider van de 30,000 man sterke regering in Brussel, maar hij zou onder de opvolger van Juncker kunnen worden vervangen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending