Verbind je met ons

EU

#Myanmar – ALDE-Fractie roept het Europees Parlement op om de Sacharovprijs van Aung San Suu Kyi in te trekken

DELEN:

gepubliceerd

on


De liberale en democratische fractie in het Europees Parlement roept het Huis op om de Sacharovprijs in te trekken die in 1990 werd uitgereikt en in 2013 door Aung San Suu Kyi werd ontvangen, vanwege haar gebrek aan moreel leiderschap en mededogen in het licht van de Rohingya-crisis. Het rapport van de onafhankelijke internationale onderzoeksmissie in Myanmar, uitgebracht door de VN-Mensenrechtenraad, wijst erop dat de staatsadviseur, Aung San Suu Kyi, haar niet heeft gebruikt
de facto positie als regeringsleider, noch haar morele autoriteit, om de zich ontvouwende gebeurtenissen een halt toe te roepen of te voorkomen, of om alternatieve wegen te zoeken om tegemoet te komen aan de verantwoordelijkheid om de burgerbevolking te beschermen.

ALDE-Europarlementariër Urmas Paet (Estse Hervormingspartij) zei dat het Europees Parlement een morele plicht heeft te vervullen: “Vier jaar nadat Aung San Suu Kyi de Sacharovprijs ontving, pleegde Myanmar genocide tegen de Rohingya-minderheid. Het Europees Parlement zou de Sacharovprijs moeten intrekken van de leider van Myanmar om een ​​duidelijke boodschap af te geven dat deze verschrikkelijke misdaden niet zonder straf zullen verlopen. Ik roep ook de VN-Veiligheidsraad op om een ​​verwijzing van Birmese militaire figuren die betrokken zijn bij de misstanden naar het Internationaal Strafhof te steunen.”

ALDE MEP, Beatriz Becerra (Independent, Spain), Vice-President of the Subcommittee on Human Rights, added: “Aung San Suu Kyi has abandoned the values that made her deserve the Sakharov Prize in 1990, and for this reason the European Parliament should withdraw it. If we do not, we will be devaluing one of the best initiatives we have to promote freedom of conscience and human rights, and also the memory of Sakharov himself, a man who upheld his principles until the end of his days.”

Het VN-rapport concludeert dat militaire topcommandanten in Myanmar moeten worden onderzocht en vervolgd voor de ‘ernstigste’ misdaden tegen burgers onder het internationaal recht, waaronder genocide. Meer dan een miljoen mensen zijn het extreme geweld in de deelstaat Rakhine, Myanmar ontvlucht. Ze hebben onderdak gezocht in Bangladesh en hebben de snelst groeiende vluchtelingencrisis ter wereld veroorzaakt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending