Verbind je met ons

Conferentie van de perifere en maritieme regio's van Europa (CPMR)

De EU had kritiek op het plan om #FishingFleets te stimuleren

DELEN:

gepubliceerd

on


Campagnevoerders die de wereldwijde visbestanden proberen te beschermen, zeggen dat een EU-voorstel om vissersboten in de vloten van de ultraperifere regio's van Europa te financieren, de internationale verplichtingen van het blok schendt en zal leiden tot overexploitatie.
schrijft het Financieele Dagblad.

De Europese Commissie heeft plannen voorgesteld om lidstaten in staat te stellen boten te kopen voor de vissersvloten in de Franse, Portugese en Spaanse overzeese gebiedsdelen, waaronder de Canarische Eilanden, Guadeloupe, Madeira en Frans-Guyana. De commissie zegt dat haar plan duurzame visserij en bredere ontwikkeling in fragiele economieën die afgelegen en kwetsbaar zijn voor klimaatverandering zou aanmoedigen. Deze 'buitenregio's' van de EU huisvesten 80% van de biodiversiteit van het blok.

Klaudija Cremers, advocaat van milieuactivist Client Earth, zei: “We zijn zeer bezorgd dat het verlenen van staatssteun voor extra vissersvaartuigen in de overzeese gebieden van de EU zal leiden tot gevaarlijke niveaus van overbevissing. Vergelijkbare subsidies in het verleden hebben dat wel aangetoond.” Een woordvoerder van de commissie verdedigde de voorgestelde maatregel en zei dat staatssteun "alleen kan worden verleend als er voldoende wetenschappelijke informatie is om duidelijk aan te tonen dat de bestanden waarop het nieuwe schip zich zou kunnen richten, in een gezonde staat verkeren".

Campagnevoerders zijn bezorgd dat de vrijwaring niet effectief zal zijn, verwijzend naar een rapport van het Europees Parlement uit 2017, waarin stond dat er onvoldoende gegevens beschikbaar waren om de gezondheid van de visbestanden in de relevante regio's te beoordelen. Volgens het laatste rapport over de wereldvisserij van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN werd in 2015 op een derde van de visbestanden in de wereld op biologisch onhoudbare niveaus gevist, tegen 10% in 1974. Het voorstel van Brussel zou een verbod ongedaan maken op het verstrekken van staatsfondsen om de capaciteit van de EU-vissersvloot te vergroten, dat sinds 2004 in het grootste deel van het blok en sinds 2006 in de buitenste regio's van kracht is. Landen onderhandelen over het stopzetten van subsidies die bijdragen aan overcapaciteit en overbevissing sinds 2001, ook in lopende besprekingen van de Wereldhandelsorganisatie.

Het voorstel van de EU voor haar volgende visserijbegroting vanaf 2020 zou ook financiering verbieden die de vangstcapaciteit vergroot. Afgezien van het risico van een grotere vangstcapaciteit, maken campagnevoerders zich ook zorgen dat de nieuwe subsidie ​​de druk op soortgelijke visserijsubsidies in andere delen van de EU zou kunnen vergroten en de internationale vooruitgang zou kunnen ondermijnen. "[De voorgestelde subsidie] geeft vanuit Europa een gevaarlijk signaal af aan politieke leiders over de hele wereld dat dergelijke subsidies zouden moeten worden toegestaan", aldus Cremers. Hoewel de overzeese gebieden van het blok sinds 1999 een speciale EU-status hebben, waardoor ze buitengewone aandacht krijgen met betrekking tot sommige unieregels, geeft dit de EU geen blanco cheque om haar beloften om een ​​einde te maken aan de overbevissing en haar internationale verplichtingen te negeren', zei ze. .

De visserij in de overzeese gebieden van de EU, die ongeveer 5 procent van de totale vloot van het blok uitmaken, ontving tussen 15 en 2007 jaarlijkse subsidies ter waarde van € 13 miljoen, oplopend tot € 27.5 miljoen tussen 2014 en 20, volgens cijfers van de commissie. De openbare raadpleging van de commissie over het plan sluit eind september; nieuwe regels zouden door de lidstaten worden herzien en zouden al in november van kracht kunnen zijn. De ultraperifere regio's van de EU zijn de Portugese Azoren en Madeira; de Canarische Eilanden van Spanje; en Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Réunion en Saint-Martin in Frankrijk.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending