Verbind je met ons

Brexit

No-deal #Brexit zal een wirwar van administratieve rompslomp met zich meebrengen, waarschuwt Groot-Brittannië bedrijven

DELEN:

gepubliceerd

on


Groot-Brittannië heeft bedrijven die handel drijven met de Europese Unie verteld dat ze te maken zullen krijgen met een wirwar van administratieve rompslomp, mogelijke vertragingen aan de grens en duurdere creditcardbetalingen als de regering er niet in slaagt een exit-deal te onderhandelen voordat Groot-Brittannië het blok verlaat.
schrijven Kylie MacLellan en Kate Holton.

Brexit-secretaris Dominic Raab zei dat hij er vertrouwen in bleef dat de twee partijen tot een akkoord zouden komen, maar zette in een reeks van 25 notities uiteen wat er zonder één akkoord zou kunnen veranderen.

Met nog iets meer dan zeven maanden te gaan tot het land op 29 maart de EU verlaat, heeft Groot-Brittannië nog geen overeenstemming bereikt met het blok over de voorwaarden voor zijn vertrek. Het plan van premier Theresa May voor een “bedrijfsvriendelijke” deal heeft geen indruk kunnen maken op de onderhandelaars in Brussel en is in eigen land zwaar bekritiseerd.

“Wij hebben als verantwoordelijke regering de plicht om op elke mogelijke gebeurtenis voorbereid te zijn”, zei Raab. “Om dit te doen, moeten we een verstandig, verantwoordelijk en realistisch gesprek voeren over wat een no deal-situatie in de praktijk werkelijk betekent.”

Na meer dan veertig jaar in de EU moet Groot-Brittannië zijn plannen voor elk aspect van het leven uiteenzetten. Er worden de komende weken ongeveer 40 technische mededelingen verwacht, waarvan de eerste 80 betrekking hebben op alles, van de beweging van organen, bloed en sperma tot nucleaire regulering en biologisch voedsel.

De richtlijnen maken duidelijk dat bedrijven die handel drijven met Europa te maken krijgen met nieuwe douane- en accijnsregels en papierwerk nodig hebben voor douane- en veiligheidsaangiften.

Als Groot-Brittannië zonder akkoord zou vertrekken, “zou het vrije verkeer van goederen tussen het VK en de EU ophouden”, aldus de richtlijnen.

Chris Goodfellow, die de logistieke groep Lockerfreight leidt, zei dat zijn klanten vroegen of ze meer personeel nodig hadden om de douane af te handelen. “Mijn hoofd tolt en mijn cliënten zijn in paniek”, vertelde hij aan Reuters. “Mijn telefoon staat niet stil.”

advertentie

“De bedrijven die zich alleen met Europa bezighouden, realiseren zich niet hoeveel meer werk dat met zich meebrengt.”

Voorstanders van de Brexit zeggen dat de Britse economie op de korte termijn wellicht enige pijn zal ondervinden, maar dat deze op de lange termijn zal floreren wanneer zij wordt losgemaakt van de regels en voorschriften van de EU.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dat het duidelijk was dat de terugtrekking van Groot-Brittannië tot ontwrichting zou leiden “met of zonder deal”. En daarom moet iedereen, en vooral de marktdeelnemers, voorbereid zijn.”

De regering vroeg medicijnfabrikanten om medicijnen voor zes weken langer op te slaan dan normaal – een doelstelling die volgens de industrie een uitdaging zou zijn – en riep op om medicijnen met een korte houdbaarheid naar het land te vliegen.

De geneesmiddelensector is een van de meest kwetsbaren vanwege de onzekerheid over de wijze waarop het toezicht op geneesmiddelen zal functioneren.

Het verwelkomde plannen om door de EU geteste en gelicentieerde producten te erkennen, maar zei dat de EU een soortgelijke flexibiliteit moest tonen, in navolging van waarschuwingen van andere industriële instanties dat noodplannen van de overheid afgezwakt zouden kunnen worden tenzij de EU meewerkt.

De industrie verwelkomde ook het feit dat de BTW op goederen bij invoer niet vooraf hoeft te worden betaald op grond van een nieuwe “uitgestelde boekhoudkundige” regel, maar Britse ontvangers van dure pakketten van EU-bedrijven zullen belasting moeten betalen in overeenstemming met de huidige regels voor niet- EU-landen.

Wat de financiële diensten betreft, zei de regering dat Britten meer zullen moeten betalen om kaartbetalingen in de EU te doen en dat bedrijven op het continent afgesloten zouden kunnen worden van investeringsbanken in Londen als er een no-deal Brexit komt.

Meer dan een miljoen Britten die in het buitenland wonen, hebben mogelijk geen toegang tot hun Britse bankdiensten om pensioenen en salarissen te ontvangen, aldus het document.

Plannen om de technische nota's vrij te geven werden voor het eerst aangekondigd in juli, wat leidde tot beschuldigingen van angstzaaierij door pro-Brexit-campagnevoerders in de Conservatieve Partij van mei.

Dat werd gevolgd door een reactie van politieke tegenstanders die zeiden dat het een regering in chaos afbeeldde.

“Deze documenten laten zien dat degenen die beweren dat het acceptabel is om uit de EU te stappen op basis van de regels van de Wereldhandelsorganisatie, in een wereld van fantasie leven, waar feiten de ideologie niet mogen betwisten”, aldus de zakenlobbygroep het CBI.

De furore onderstreept de kwetsbaarheid van May's positie, die op weg is naar de laatste fase van de onderhandelingen zonder eenheid in haar partij, een duidelijke consensus in het parlement over welk soort exit Groot-Brittannië zou moeten nastreven en aanhoudende meningsverschillen met Brussel.

Verschillende ministers hebben gewaarschuwd dat het risico van een vertrek zonder akkoord is toegenomen. Eerder deze maand schatte minister van Handel Liam Fox de kansen op 60-40.

Veel economen zeggen dat het niet eens worden over de exitvoorwaarden de op vier na grootste economie ter wereld ernstig zou schaden, aangezien de EU de grootste markt is.

Kanselier Philip Hammond zei in een brief aan een conservatief parlementslid dat de potentiële klap voor de economie van een no-deal Brexit zou kunnen resulteren in ‘grote fiscale gevolgen’ voor Groot-Brittannië.

Een van de belangrijkste onopgeloste kwesties is de Ierse grens, die in de no-deal-documenten niet aan de orde kwam, waarbij simpelweg herhaaldelijk werd gezegd dat de regering “volledig rekening zou houden met de unieke omstandigheden van Noord-Ierland” in haar no-deal-planning.

Bedrijfsgroepen en bedrijven verwelkomden de details en zeiden dat er meer nodig was. “Het lijkt de Britse kant veel tijd te hebben gekost om te begrijpen wat er economisch op het spel staat met de Brexit”, zegt Martin Wansleben, hoofd van de Duitse Kamer van Industrie en Koophandel (DIHK).

De Brexit-woordvoerder van de oppositiepartij Labour, Keir Starmer, zei dat Raab niet had gezegd hoe de ministers de ernstige gevolgen van het verlaten van de EU zonder akkoord zouden verzachten.

Raab behandelde een aantal mediaberichten die aan de vrijgave van de papieren waren voorafgegaan en probeerde de Britten gerust te stellen dat het leger niet zou worden ingeschakeld om voedsel uit te delen. En zei dat er nog steeds een populair broodje beschikbaar zou zijn.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending