Verbind je met ons

EU

#ECB mag roll-back stimulus niet vertragen: Weidmann

DELEN:

gepubliceerd

on


De Europese Centrale Bank zou haar stimuleringsprogramma moeten terugdraaien nu de inflatie in overeenstemming is met haar doelstelling, zei Bundesbank-president Jens Weidmann
(foto) heeft gezegd, waarschuwend voor een vertraging in de normalisatie na jaren van steun van de centrale bank, schrijft Michaël Nienaber.

De ECB kwam in juni overeen om tegen het einde van het jaar massale obligatie-aankopen stop te zetten, maar Weidmann, een uitgesproken criticus van het gemakkelijk-geldbeleid van de centrale bank, zei dat dit slechts de eerste stap zou moeten zijn in een proces dat jaren zou kunnen duren.

“Dit normalisatieproces zal de komende jaren waarschijnlijk slechts geleidelijk plaatsvinden. Dat is precies waarom het zo belangrijk was om de bal daadwerkelijk aan het rollen te krijgen zonder onnodige vertraging”, zei hij.

Weidmann stond deze week in de schijnwerpers na de krant Reuters zei dat bondskanselier Angela Merkel het opgaf hem te promoveren om volgend jaar ECB-chef Mario Draghi op te volgen. Ze concentreerde zich nu op het veiligstellen van het voorzitterschap van de Europese Commissie voor een Duitse kandidaat, aldus de krant.

Weidmann verwees in zijn opmerkingen niet naar de opvolging van de ECB.

Draghi heeft de markten ook pas na volgende zomer geleid tot een renteverhoging, een tijdlijn die volgens sommige haviken te zacht is gezien het feit dat de inflatie is hersteld, het blok zijn zesde jaar van expansie ingaat en de werkgelegenheid op recordhoogtes staat.

Weidmann weegt op het debat of de inflatie al hoog genoeg is en zei dat de prognose van de ECB van 1.7% voor 2020 "in grote lijnen consistent" is met het mandaat van de bank van bijna maar onder de 2%, een mening die in strijd is met Draghi's mening.

De inflatie liep vorige maand op tot 2.1%, vooral door hogere energieprijzen. Het zal de komende maanden waarschijnlijk terugvallen tot onder de 2 procent, aangezien de binnenlandse prijsdruk gematigd blijft.

advertentie

"Ze zullen echter waarschijnlijk sterker worden naarmate de totale bezettingsgraad toeneemt", zei Weidmann over de binnenlandse prijzen. "Ze zullen dus de afnemende impuls van andere componenten van het inflatiepercentage, zoals energieprijzen, tegengaan."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending