Verbind je met ons

Estland

#Estland opent monument van 30,000 m² ter nagedachtenis aan slachtoffers van het communisme

DELEN:

gepubliceerd

on


Op 23 augustus, de Europese Herdenkingsdag voor de slachtoffers van alle totalitaire en autoritaire regimes, werd in Tallinn een gedenkteken van 30,000 vierkante meter geopend met meer dan 22,000 namen van de Estse slachtoffers van het communisme. Op dezelfde dag vindt er een internationale conferentie op hoog niveau plaatsUtopie niet verwezenlijkt ondanks miljoenen slachtoffers? Communistische misdaden en het Europese geheugen' werd gehouden in Tallinn.

Het monument ter herdenking van de Estse slachtoffers van het communisme is opgedragen aan alle Esten die hebben geleden onder de terreur van de Sovjet-Unie. De namen van ruim 22,000 mensen die nooit naar huis zijn teruggekeerd, staan ​​op de naamplaten van het monument. Ze werden vermoord of stierven als gevolg van onmenselijke levensomstandigheden in gevangenschap of gedwongen hervestiging, en de stoffelijke resten van velen van hen liggen in naamloze graven op onbekende locaties.

Bij de opening van de herdenking zei Kersti Kaljulaid, de president van de Republiek Estland: “Al deze mensen zijn slachtoffers van het communistische totalitaire regime. Slachtoffers die moesten verdwijnen en voor altijd in stilte moesten blijven. Het was niet de bedoeling dat ze terug zouden komen naar de appeltuin, naar de moestuin. Maar vandaag de dag is het idee dat ze hier bij ons zijn teruggekomen in zekere zin enigszins geruststellend.”

De opening van de Memorial werd gevolgd door de conferentie op hoog niveau “Utopia niet bereikt ondanks miljoenen slachtoffers? Communist crimes and European memory”, georganiseerd door het Estse Instituut voor Historisch Geheugen, ondersteund door het Estse Ministerie van Justitie en de Duitse ambassade in Estland.

Richard Overy, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Exeter benadrukte in zijn keynote speech dat ondanks dat Europa vrij is van communistische regimes, de situatie in de wereld verre van vredig is. “Weinig Europeanen lijken bereid te erkennen dat China een autoritaire eenpartijstaat is die de mensenrechten schendt en de vrijheid van meningsuiting of vereniging ontzegt aan ongeveer een kwart van de wereldbevolking.” Door dit voorbeeld benadrukte de heer Overy het feit dat vrijheid niet als vanzelfsprekend kan worden beschouwd. “De historische herinnering is van cruciaal belang en moet levend worden gehouden, niet alleen door het toegewijde werk van wetenschappers die de kloof blootleggen tussen totalitaire retoriek en de brutale realiteit, maar ook door een bredere publieke betrokkenheid bij de herinnering aan het slachtofferschap door middel van onderwijsprogramma’s, openbare evenementen en locaties van herinnering”, zei Overy.

Nikita Petrov, de vice-voorzitter van de Raad van het Wetenschappelijk Onderzoekscentrum van Memorial (Rusland), was het eens met de noodzaak van een gemeenschappelijke herdenkingscultuur in Europa. “Het is noodzakelijk om een ​​internationaal gerechtshof voor communistische misdaden op te richten. Om breed over deze misdaden te praten via het onderwijssysteem”, zei Petrov. Hij benadrukte dat niet mag worden vergeten dat communistische ideologieën gebaseerd zijn op angst en geweld.

Onder de sprekers van de conferentie bevonden zich internationaal bekende mensen, zoals schrijver en toneelschrijver Sofi Oksanen, historicus en hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Toronto Andres Kasekamp, ​​historicus en hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Exeter Richard Overy, lid van de Raad van Bestuur Bestuurders van het Platform van Europees Geheugen en Geweten Göran Lindblad, historicus en vice-voorzitter van de raad van bestuur van Memorial's Wetenschappelijk Onderzoekscentrum Nikita Petrov.

advertentie

Achtergrondinformatie

Tussen 1940 en 1991 verloor Estland één op de vijf inwoners van zijn bevolking van iets meer dan een miljoen, van wie er ruim 75,000 werden vermoord, gevangengezet of gedeporteerd. De moord, gevangenneming of deportatie van tienduizenden Esten in de jaren veertig en vijftig genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid vormen zonder wettelijke beperking.

Op 18 juni 2002 verklaarde het Estse parlement het communistische regime van de Sovjet-Unie, de organen die het op gewelddadige wijze ten uitvoer legden, en de acties van die organen als crimineel. In 2009 riep het Europees Parlement in een resolutie op om 23 augustus (op 23 augustus 08 werd het Stalin-Hitler-pact ondertekend) uit te roepen tot de Dag van de Herdenking van de slachtoffers van alle totalitaire en autoritaire regimes.

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending