# Koeweit wordt geconfronteerd met kritiek op de zaak Marsha Lazareva

| 18-2018-XNUMX

Prominente Russische zakenvrouw Marsha Lazareva werd deze maand veroordeeld tot tien jaar dwangarbeid in Koeweit na een veroordeling wegens misbruik van publieke middelen. Ze ontkent alle beschuldigingen en heeft bevestigd dat ze in beroep gaat tegen de beslissing, schrijft James Wilson.

De zorgen nemen echter toe als ze in de beruchte Sulaibiya-gevangenis in Koeweit zit, waar ze een kleine cel deelt met zeven andere vrouwen. De gevangenis heeft een officiële capaciteit van 2,500-gevangenen, maar is momenteel erg overvol en huisvest 6,000-gevangenen.

Marsha Lazareva

Lazareva is een leidende figuur in het Midden-Oosten, bekend om haar rol als chief executive en vice-voorzitter van de private equity-groep KGL Investment (KGLI), een bedrijf dat zij sinds 2007 heeft geleid. KGLI beheert The Port Fund, dat investeert in middelgrote, hoog potentieel havenbeheer en logistieke bedrijven, waaronder een joint venture die de logistieke hub Global Gateway Logistics City heeft gebouwd op een voormalige Amerikaanse militaire basis in de Filippijnen.

De 44-jarige moeder van een vierjarig kind kreeg ook gezamenlijk een boete van 22 miljoen Koeweitdinarars ($ 73m) en gaf opdracht om fondsen van 11 miljoen Koeweitdinarars ($ 36m) terug te geven. Deze financiële straffen zijn daarnaast de tienjarige zware arbeidsstraf die ze ontving. Zes andere beklaagden kregen ook gevangenisstraffen van zes tot tien jaar.

De aanklachten tegen haar gaan over een beschuldiging dat ze het Koeweitse Port Authority-geld illegaal in ontvangst heeft genomen, een bewering die ze volledig ontkent. Lazareva heeft een interview gegeven aan het tijdschrift Forbes, waarin ze erop stond dat ze haar onschuld zou vervolgen door middel van een hoger beroep. Ze legde aan Forbes uit wat de onrechtvaardigheid was die ze tot nu toe in de zaak onderging: "Ondanks talloze verzoeken van mijn advocaten, heeft de rechter me volledige toegang tot alle beschuldigende documenten ontzegd en mijn roeping van al mijn getuigen ontkend. Toen ik in april 2017 werd beschuldigd, keerde ik onmiddellijk terug naar Koeweit van een zakenreis naar Europa om mijn goede naam en reputatie te zuiveren. Al mijn mensenrechten en burgerrechten werden tijdens de rechtszittingen volledig geschonden. De rechter heeft tijdens de zaak veel racistische opmerkingen naar mij gemaakt en heeft mij als een vrouw uitgekozen. '

Naast de omstandigheden waarin Lazareva wordt vastgehouden en de schendingen van de mensenrechten die zij en haar juridische team beweren te hebben geleden, wordt ook bezorgdheid geuit over de manier waarop ze is vervolgd, eerst over een volledig andere claim van spionage en verzamelen van inlichtingen, voordat de beschuldigingen vervolgens volledig werden veranderd in financiële beschuldigingen.

De oorspronkelijke spionagezaak begon toen een voormalige KGLI-medewerker een klacht indiende dat ze betrokken was geweest bij spionage en het verzamelen van inlichtingen namens een ander land. Lazareva was de beschuldigde in april 2017 voordat hij in november 2017 werd gearresteerd. Ze werd zeven weken vastgehouden voordat ze werd vrijgelaten op borgtocht van 9 miljoen Koeweitdinars ($ 30m). Na haar vrijlating op borgtocht kreeg ze een reisverbod. Bovendien werd ze onder toezicht geplaatst door overheidsagenten.

Plots werden de spionagekosten vervangen door aanklachten van hulp bij verduistering in april 2006 en maart 2013. Dit betekende dat zij en haar juridische team snel moesten overschakelen van het verdedigen van spionagekosten naar het bouwen van een verdediging tegen financiële lasten. Haar juridische team, waaronder het Londense advocatenkantoor Brown Rudnick, kreeg slechts een week de tijd om 18,000-pagina's met beschuldigingen te onderzoeken voordat ze Judge Metaeb Al Alredi ontmoette op zondag 6 mei.

Het tijdschrift Forbes meldde dat mevrouw Lazareva de toestemming was ontzegd om de rechtbank te verlaten om naar de wc te gaan als ze zich ziek voelde. Ze zei dat haar advocaat volgens Al Alredi had gezegd: "Laat haar braken in de hoek aan de achterkant van de kamer ", een vernedering die bij internationale waarnemers tot ontzetting heeft geleid.

Haar advocaat Neil Micklethwaite, een in Londen gevestigde partner bij Brown Rudnick, bevestigde dat plannen zijn ingediend voor een beroep tegen de veroordeling en dat dit in de komende maand wordt verwacht. Hij noemde de zaak tegen Lazareva 'een van de meest buitengewone miskramen van gerechtigheid die ik in 30-jaren ben tegengekomen'.

De auteur, James Wilson, is de oprichter van de Internationale Stichting voor beter bestuur.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Koeweit, Rusland

Reacties zijn gesloten.