IT-expertise ontsluiert vervalsing gepleegd door de Spaanse politie in '#Kokorev Case'

| Maart 13, 2018

De Spaanse politie smeedde en manipuleerde documenten om de 28 maanden van voorlopige hechtenis te rechtvaardigen voor Vladimir Kokorev, zijn vrouw en hun zoon. Volgens een rapport van een bekende Spaanse IT-expert, Juan Martos Luque, werden de vermoedelijk bezwarende documenten tegen de ondernemer van Russisch-joodse afkomst enkele maanden na zijn arrestatie gecreëerd door persoon of personen geïdentificeerd als DGP - Direccion General de Policia - die samenvallen met officiële gebruikersnamen van computers van de Spaanse politieafdeling.

Vladimir Kokorev

Vladimir Kokorev, zijn vrouw en hun zoon werden in oktober 2015 uit Panama naar de Canarische Eilanden (Spanje) uitgeleverd, waar ze op bevel van de Spaanse rechter Ana Isabel de Vega Serrano werden vastgehouden, zonder specifieke aanklacht, aanklacht of datum voor het proces, onder het mom van "lopende" en "geheime" onderzoeken.

Het geheim van het onderzoek (verboden volgens de verordeningen van de Europese Gemeenschap en de Verdragen van de mensenrechten, evenals door Spaanse eigen wetten, genegeerd door Rechter Serrano) werd 18 maanden later opgeheven, in februari 2017, grotendeels als gevolg van de druk van het Europees Parlement .

Maar zelfs nadat het geheim was opgeheven, was er geen specifiek bewijs van enige vergrijp te vinden in de dossierbestanden. De aanklager, vertegenwoordigd door Luis Del Rio Montesdeoca en de rechter, maakte ondoorzichtige verwijzingen naar vermeend belastend bewijsmateriaal op een USB-stick, die naar verluidt door Ismael Gerli, een voormalig Panamese advocaat van Kokorev, aan de politie werd aangeboden, die op verschillende punten in zijn eigen land in staat van beschuldiging is gesteld van documentaire vervalsing. Gerli verklaarde dat de USB-schijf vermoedelijk toebehoorde aan Igor Kokorev, de zoon van Vladimir Kokorev, die het apparaat "per ongeluk" in Gerli's kantoor had "achtergelaten".

Rechter Ana Isabel de Vega Serrano had de advocaten van Kokorev herhaaldelijk het recht ontnomen om toegang te krijgen tot de kopie van dit USB-apparaat, totdat 2017 in september haar beslissingen door het hooggerechtshof van de Canarische eilanden overstemde. Maar zelfs nadat de politie-eenheid die belast was met het onderzoek genoodzaakt was een kopie te maken van de zogenaamd belastende USB, kostte het hen niet minder dan 4 maanden om het aan de verdediging van Kokorev te leveren, en pas nadat de onderzoekers gewaarschuwd waren dat ze minachting hadden voor de rechtbanken.

De analyse van het apparaat, uitgevoerd door een onafhankelijke IT-expert en waarbij CV veelvuldige samenwerkingen met de Spaanse politie- en beveiligingsafdelingen omvat, onthult dat het merendeel van de documenten op de USB zijn gemaakt of gemanipuleerd na oktober 2015, dat wil zeggen na de apparaat werd afgeleverd door Gerli aan de politie-eenheid die belast was met het onderzoek, en nadat Vladimir Kokorev en zijn familie werden gearresteerd en in voorlopige hechtenis werden genomen. Uit de analyse blijkt dat ten minste 192-bestanden op het apparaat zijn gemanipuleerd en dat ten minste 3-bestanden zijn gemaakt door een persoon met een gebruikersnaam die is geïdentificeerd als IT-afdeling van de Spaanse politie.

Bovendien herstelde de IT-expertise zich van dezelfde USB - die eigendom van de officier van justitie en de rechter eerder aan Igor Kokorev heeft toegeschreven - een geschrapte versie van Gerli's verklaring voor de Spaanse politie, wezenlijk anders dan de officiële verklaring in het dossier.

De IT-expert concludeert ook dat er geen kloonkopie van de USB is gemaakt voordat deze aan de advocaten van Kokorev werd geleverd, dat wil zeggen dat de Spaanse politie, in tegenstelling tot de bestaande regelgeving inzake de analyse van IT-bewijs en gezond verstand, haar "analyse" uitvoerde van de USB op het originele apparaat in plaats van een kloonkopie te maken, waardoor het bewijsmateriaal verder wordt verontreinigd en het onmogelijk wordt om de volledige mate van manipulatie te bepalen.

De echtgenote en de zoon van Vladimir Kokorev werden in oktober 2017 bevrijd van de Spaanse gevangenis in opdracht van het Hooggerechtshof van de Canarische Eilanden, na 2 jaren in voorlopige hechtenis te hebben doorgebracht. Kokorev zelf werd op verzoek van het Hooggerechtshof in februari 2018 bevrijd nadat hij 28 maanden in de gevangenis had doorgebracht. De leden van de Kokorev-familie moeten nog formeel worden aangeklaagd voor eventuele vergrijpen. In een vragende uitspraak van het gerecht is het echter verboden om het eiland Gran Canaria op de Canarische Eilanden te verlaten, totdat het veronderstelde "onderzoek" tegen hen op zijn pad verloopt. Het zogenaamde Kokorev-geval heeft veel aandacht en formele protesten van de Europese Gemeenschap getrokken vanwege de vele vermeende schendingen van de mensenrechten en de behoorlijke procedure, en schijnbare politieke motieven achter de vervolging van het Russisch-joodse gezin.

Tags: , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Spanje