IT-expertise ontsluiert vervalsing gepleegd door de Spaanse politie in '#Kokorev Case'

| Maart 13, 2018

Spanish police forged and manipulated documents to justify the 28 months of pre-trial detention for Vladimir Kokorev, his wife and their son. According to a report of a renowned Spanish IT expert, Juan Martos Luque, the supposedly incriminating documents against the entrepreneur of Russian-Jewish origins, were created several months after his arrest, by person or persons identified as DGP – Direccion General de Policia – which coincide with official usernames of computers belonging to Spanish Police Department.

Vladimir Kokorev

Vladimir Kokorev, zijn vrouw en hun zoon werden in oktober 2015 uit Panama naar de Canarische Eilanden (Spanje) uitgeleverd, waar ze op bevel van de Spaanse rechter Ana Isabel de Vega Serrano werden vastgehouden, zonder specifieke aanklacht, aanklacht of datum voor het proces, onder het mom van "lopende" en "geheime" onderzoeken.

Het geheim van het onderzoek (verboden volgens de verordeningen van de Europese Gemeenschap en de Verdragen van de mensenrechten, evenals door Spaanse eigen wetten, genegeerd door Rechter Serrano) werd 18 maanden later opgeheven, in februari 2017, grotendeels als gevolg van de druk van het Europees Parlement .

Maar zelfs nadat het geheim was opgeheven, was er geen specifiek bewijs van enige vergrijp te vinden in de dossierbestanden. De aanklager, vertegenwoordigd door Luis Del Rio Montesdeoca en de rechter, maakte ondoorzichtige verwijzingen naar vermeend belastend bewijsmateriaal op een USB-stick, die naar verluidt door Ismael Gerli, een voormalig Panamese advocaat van Kokorev, aan de politie werd aangeboden, die op verschillende punten in zijn eigen land in staat van beschuldiging is gesteld van documentaire vervalsing. Gerli verklaarde dat de USB-schijf vermoedelijk toebehoorde aan Igor Kokorev, de zoon van Vladimir Kokorev, die het apparaat "per ongeluk" in Gerli's kantoor had "achtergelaten".

Rechter Ana Isabel de Vega Serrano had de advocaten van Kokorev herhaaldelijk het recht ontnomen om toegang te krijgen tot de kopie van dit USB-apparaat, totdat 2017 in september haar beslissingen door het hooggerechtshof van de Canarische eilanden overstemde. Maar zelfs nadat de politie-eenheid die belast was met het onderzoek genoodzaakt was een kopie te maken van de zogenaamd belastende USB, kostte het hen niet minder dan 4 maanden om het aan de verdediging van Kokorev te leveren, en pas nadat de onderzoekers gewaarschuwd waren dat ze minachting hadden voor de rechtbanken.

The analysis of the device, carried out by an independent IT expert and which CV includes frequent collaborations with Spanish police and security departments, reveals that the majority of the documents contained in the USB were created or manipulated after October 2015, that is, after the device was delivered by Gerli to the police unit in charge of investigation, and after Vladimir Kokorev and his family were arrested and placed in pre-trial detention. The analysis shows that at least 192 files contained on the device were manipulated and at least 3 files were created by a person with username identified as IT department of Spanish police department.

Bovendien herstelde de IT-expertise zich van dezelfde USB - die eigendom van de officier van justitie en de rechter eerder aan Igor Kokorev heeft toegeschreven - een geschrapte versie van Gerli's verklaring voor de Spaanse politie, wezenlijk anders dan de officiële verklaring in het dossier.

De IT-expert concludeert ook dat er geen kloonkopie van de USB is gemaakt voordat deze aan de advocaten van Kokorev werd geleverd, dat wil zeggen dat de Spaanse politie, in tegenstelling tot de bestaande regelgeving inzake de analyse van IT-bewijs en gezond verstand, haar "analyse" uitvoerde van de USB op het originele apparaat in plaats van een kloonkopie te maken, waardoor het bewijsmateriaal verder wordt verontreinigd en het onmogelijk wordt om de volledige mate van manipulatie te bepalen.

De echtgenote en de zoon van Vladimir Kokorev werden in oktober 2017 bevrijd van de Spaanse gevangenis in opdracht van het Hooggerechtshof van de Canarische Eilanden, na 2 jaren in voorlopige hechtenis te hebben doorgebracht. Kokorev zelf werd op verzoek van het Hooggerechtshof in februari 2018 bevrijd nadat hij 28 maanden in de gevangenis had doorgebracht. De leden van de Kokorev-familie moeten nog formeel worden aangeklaagd voor eventuele vergrijpen. In een vragende uitspraak van het gerecht is het echter verboden om het eiland Gran Canaria op de Canarische Eilanden te verlaten, totdat het veronderstelde "onderzoek" tegen hen op zijn pad verloopt. Het zogenaamde Kokorev-geval heeft veel aandacht en formele protesten van de Europese Gemeenschap getrokken vanwege de vele vermeende schendingen van de mensenrechten en de behoorlijke procedure, en schijnbare politieke motieven achter de vervolging van het Russisch-joodse gezin.

Tags: , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Spanje