Onoverwinnelijke corruptie: # Oekraïne dreigt de volgende halteplaats te worden voor #IllegalAlcohol in de EU

| Maart 13, 2018

Corruptie in Oekraïne schrikt meer af dan 2% van de economische groei », verklaarde Jost Ljungman - de permanente vertegenwoordiger van het IMF in Oekraïne. "Dit is niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid; het is ook een belangrijke economische kwestie ". In 2017 heeft de EU Oekraïne gratis hulp geboden voor een bedrag van meer dan 174 miljoen euro (in 2018 is de verwachte EU-steun ongeveer 208 miljoen euro).

De Unie is nog steeds een van de grootste financiële donoren in Oekraïne en staat op de eerste plaats in het aantal projecten dat in 2017 is geïmplementeerd. Een van de hoofdrichtingen goedgekeurd door de Europese Commissie in het kader van het strategisch document over steun aan Oekraïne voor 2018-2020[1] is economische ontwikkeling, verbetering van het ondernemingsklimaat en bestrijding van corruptie.

De EU biedt alle mogelijke middelen om instellingen en goed bestuur te versterken, onder meer op het gebied van het waarborgen van de rechtsstaat. Niettemin was volgens Transparency International het niveau van corruptie in Oekraïne in 2017 het hoogst in Europa, omdat het land zijn posities verslechterde en slechts de positie 130th bekleedde in de Corruption Perception Index[2].

Corruption Perception Index © / Transparency International

Het is bekend dat Oekraïne de belangrijkste bron van sigarettensmokkel in Europa is, maar de afgelopen jaren is gesmokkelde alcohol vaker op de Europese markt verschenen. Oekraïne riskeert de geschiedenis van Litouwen te herhalen omdat het officieel werd erkend als het "doorvoerpunt" voor illegale alcohol in de EU. Het aandeel van de schaduweconomie in Litouwen is meer dan 30% - het grootste in de Europese Unie, terwijl de beschikbaarheid van accijnsgoederen een van de laagste in de Europese Unie is. Alcoholische dranken in Litouwen zijn het duurst in de hele Europese Unie in vergelijking met de inkomens van de bevolking[1].

Illegale alcoholproductie in Kiev © / Persdienst van de veiligheidsdienst van Oekraïne

De situatie met de alcoholmarkt in Oekraïne ontwikkelt zich op precies dezelfde manier. De meeste landen van de zogenaamde "wodka-gordel van Europa" - Estland, Letland, Litouwen, Polen, Moldavië en Wit-Rusland - worden om deze reden gekenmerkt door een hoog alcoholgebruik en sterfte en de meesten van hen zijn buren van Oekraïne. Het kan worden verwacht dat de toestroom van alcohol van lage kwaliteit uit Oekraïne naar deze landen een toename van ziekten en surrogaat-alcoholvergiftiging kan veroorzaken.

Alcoholgebruik, en daarmee de last van aan alcohol gerelateerde ziekten, is in Europa hoger dan waar ook ter wereld. Alcohol van lage kwaliteit is in de regel altijd meerdere keren goedkoper dan het origineel, omdat het wordt geproduceerd zonder naleving van normen en technologieën en gebruik maakt van sterke dranken van lage kwaliteit, meestal technisch. Over 10 sterven jaarlijks duizend mensen aan vergiftiging door surrogaat [1].

Illegale alcoholproductie in Kiev © / Persdienst van de veiligheidsdienst van Oekraïne

Vandaag heeft Oekraïne absoluut ongecontroleerde en ongereguleerde alcoholproductie. Bovendien is Oekraïne het enige land waar het staatsmonopolie op zijn productie nog steeds bestaat. Dat betekent dat de alcoholindustrie volledig onder controle is en op het gebied van verantwoordelijkheid van overheidsinstanties. Tegelijkertijd heeft de dramatische stijging van de accijnzen - bijna tot het niveau van de EU-landen - en bijgevolg de prijzen geleid tot een toename van de surrogaatalcoholproductie. Volgens het Internationaal Monetair Fonds benadert de productie van illegale alcohol in Oekraïne 60% van de totale markt, terwijl dit in andere landen gemiddeld niet meer bedraagt ​​dan 25%[2].

Illegale alcoholproductie in Cherkasy Region © / Persdienst van de Nationale Politie van Oekraïne

Volgens het onderzoek van de Oekraïense mensenrechtenorganisatie tegen corruptie produceert ten minste de helft van de staatsdistilleerderijen illegale dranken en 10 uit 30-fabrieken houdt zich bezig met de productie van namaakgoederen. Roman Bochkala, het hoofd van de anticorruptieorganisatie en de Oekraïense mensenrechtenactivist, meldt dat overheidsinstanties in feite geen enkele maatregel nemen om de illegale productie van alcohol te beteugelen. Meestal beschermen wetshandhavingsinstanties en functionarissen dergelijke bedrijven.

"Oleksandria Blig" - een van 10-fabrieken - producenten van illegale wodka © / Pravdorub

Volgens de audit van de internationale onderneming PwC ontvangt de begroting van Oekraïne vanwege de "zwarte markt" niet meer dan 12 miljard hryvnias (360 miljoen euro) per jaar. Kortom, Europese belastingbetalers compenseren Oekraïners verliezen die verband houden met corruptie en totale inefficiëntie van overheidsinstanties. Terwijl de EU 208 miljoen euro toewijst voor de bestrijding van corruptie, neemt de illegale alcoholmarkt in Oekraïne 360 miljoen euro weg van de begroting van het land.

Deze kwesties worden reeds actief besproken door Europese parlementsleden en zullen op de agenda van de volgende werkvergadering met de Oekraïense regering worden geplaatst. Misschien is het tijd om politieke druk uit te oefenen op de Oekraïense autoriteiten en wetshandhavingsinstanties, om hervormingen van corruptiebestrijding aan te moedigen in het bestaande monopolie op de alcoholproductie en de illegale wodkamarkt, die de Oekraïense begroting bijna 360 miljoen euro kan brengen voor economische ontwikkeling.

[1] http://ec.europa.eu/transparency/regcomitology/index.cfm?do=Search.getPDF&ds_id=53928&version=1&AttLang=en&db_number=2&docType=DRAFT_MEASURE

[2] https://www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2017

[3] http://www.eurocare.org/library/updates/lithuania_the_heaviest_drinking_country_in_the_world

[4] http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/alcohol-use/publications/2012/european-action-plan-to-reduce-the-harmful-use-of-alcohol-20122021

[5] https://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2017/02/weodata/index.aspx

Tags: , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Alcohol, Economie, EU, Oekraïne