Europese Commissie schetst EU-plan om Amerikaanse handelsbeperkingen op #steel en #aluminium tegen te gaan

| Maart 13, 2018

Het college van Commissieleden heeft de reactie van de EU op de mogelijke Amerikaanse invoerbeperkingen voor staal en aluminium, aangekondigd op 1 maart, besproken. De EU staat klaar om proportioneel te reageren en volledig in overeenstemming met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in het geval de Amerikaanse maatregelen worden geformaliseerd en de economische belangen van de EU beïnvloeden.

Het college heeft zijn politieke steun uitgesproken voor het voorstel van president Jean-Claude Juncker, vicevoorzitter Jyrki Katainen en commissaris voor handel Cecilia Malmström.

Commissaris Malmström zei na de bijeenkomst van het college: "We hopen nog altijd dat de EU als VS-veiligheidspartner wordt uitgesloten. We hopen ook de Amerikaanse overheid ervan te overtuigen dat dit niet de juiste zet is. Aangezien er nog geen besluit is genomen, heeft de Europese Unie geen formele actie ondernomen. Maar we hebben duidelijk gemaakt dat als een dergelijke actie wordt ondernomen, dit de Europese Unie zal schaden. Het zal duizenden Europese banen in gevaar brengen en er moet een stevige en evenredige reactie op komen.

"In tegenstelling tot deze voorgestelde Amerikaanse taken, zijn onze drie sporen van werk in overeenstemming met onze verplichtingen in de WTO. Ze worden uitgevoerd door het boek. De oorzaak van het probleem in de staal- en aluminiumsector is de wereldwijde overcapaciteit. Het is geworteld in het feit dat veel staal- en aluminiumproductie plaatsvindt onder massale overheidssubsidies en onder niet-marktomstandigheden. Dit kan alleen worden aangepakt door samen te werken, de bron van het probleem te vinden en samen te werken. Wat wel duidelijk is, is dat naar binnen keren niet het antwoord is. Protectionisme kan niet het antwoord zijn, het is het nooit. De EU blijft beschikbaar om samen met de Verenigde Staten hieraan verder te werken. De EU is en blijft een sterke voorstander van een open en op regels gebaseerd mondiaal handelsstelsel. "

Tags: ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europese Commissie, US