EU snauwt de Britse post-# Brexit handelsvraag, biedt banken geen speciale deal

| Maart 13, 2018

De EU bood Groot-Brittannië vorige week een vrijhandelsovereenkomst aan voor hun post-Brexit-relaties die ver achterbleef bij de ambities van premier Theresa May, met name voor de dominante financiële sector van het land, schrijven Gabriela Baczynska en Jan Strupczewski.

In een concept van Reuters zeiden de overige 27-leden van de Europese Unie dat ze een nauw partnerschap met Groot-Brittannië wilden, maar de diepgang ervan zou worden beperkt door de wens van Groot-Brittannië om de interne markt van het blok en de douane-unie te verlaten.

"Vanwege Brexit zullen we uit elkaar drijven", zei de voorzitter van EU-leiders Donald Tusk op een persconferentie en leverde een boodschap die in contrast stond met May's oproep voor toekomstige handel om zo "zo wrijvingsloos mogelijk" te zijn.

Verwijzend naar wat hij de eerste vrijhandelsovereenkomst noemde die ooit de economische banden heeft losgemaakt, zei hij dat het de bilaterale handel "ingewikkelder en duurder dan vandaag, voor ons allemaal" zou maken.

Tusk zei dat, terwijl hij het doel van May begreep om de Brexit een succes voor Groot-Brittannië te maken, dat niet het doel van de EU was.

Cruciaal is dat het blok zei dat Groot-Brittannië zou worden behandeld als elk ander derde land als het gaat om financiële diensten - die Londen had aangedrongen om in de toekomstige deal te worden opgenomen.

Financiële diensten genereren meer dan 10% van de economische productie van Groot-Brittannië en zijn het enige gebied waar het een handelsoverschot heeft met de EU, waardoor Londen zeer geïnteresseerd is in het behoud van de huidige toegang van haar banken tot het vasteland van Europa.

Volgens de tekst zouden de Britse financiële ondernemingen in de toekomst echter alleen mogen opereren in de EU "onder de regels van de gastlanden", als gevolg van "het feit dat het VK een derde land zal worden en de Unie en het VK niet langer een gemeenschappelijk regelgevings-, toezichts-, handhavings- en justitieel kader. "

In een bord kunnen sommige grote banken geduld verliezen met de aanhoudende onzekerheid over de toekomst, Goldman Sachs (GS.N) heeft meer dan een dozijn Britse bank-, verkoop- en handelsmedewerkers op de hoogte gesteld om binnen enkele weken naar Frankfurt te verhuizen.

Dat is een van de eerste tastbare signalen dat banken beginnen te handelen naar Brexit-noodplannen om te behouden wat de EU paspoorterechten noemt: de mogelijkheid om diensten aan alle EU-klanten aan te bieden via slechts één lokale licentie.

Britse minister van Financiën Philip Hammond (afgebeeld) noemden de EU-richtsnoeren een zeer zwaar standpunt dat een beginnende onderhandelaar zou beginnen.

Hoewel de EU zegt dat ze Britse straf niet wil halen, zal het dealaanbod als een nieuwe slag in Groot-Brittannië komen. Het blok heeft recentelijk ook zijn noodplannen voor het vermijden van een Ierse grens na de Brexit geschetst, waarvan Groot-Brittannië zei dat het zijn grondwettelijke soevereiniteit zou ondermijnen.

Zonder paspoortrechten voor zijn banken is de beste optie waar Londen op kan hopen regelgevende gelijkwaardigheid, waardoor zij meer toegang tot de EU-markt kunnen krijgen als de Britse financiële regels, hoewel niet identiek aan die van de EU, door het blok worden gezien als het bereiken van de dezelfde doelen.

Maar Hammond zei dat het equivalente regime van het derde land van de EU volledig inadequaat zou zijn, en bekritiseerde de enige fragmentarische toegang die het geeft, evenals de mogelijkheid om het op korte termijn te herroepen.

GS.NNew York Stock Exchange
-1.58(-0.59%)
GS.N
  • GS.N

Hij zei dat een betere oplossing wederzijdse erkenning en wederzijdse gelijkwaardigheid zou zijn, met verstandige opzeggingstermijnen.

Hij voerde ook aan dat Groot-Brittannië en de EU een veel betere overeenkomst over financiële diensten zouden kunnen bereiken dan de EU met Canada had bereikt. Canadese financiële ondernemingen moeten binnen het blok aanwezig zijn en voldoen aan de voorschriften als ze daar zaken willen doen.

De ontwerp-richtsnoeren van de EU, waaraan door diplomaten zal worden gewerkt om eind maart door de nationale 27-leiders van het blok te worden goedgekeurd, zeggen dat diensten deel zullen uitmaken van de deal, maar duidelijke grenzen zullen aangeven van wat kan worden aangeboden.

"Een dergelijke overeenkomst kan niet dezelfde voordelen bieden als het lidmaatschap en kan niet neerkomen op deelname aan de interne markt of delen daarvan", aldus de tekst.

Tusk zei dat diensten zouden worden gedekt in de toekomstige overeenkomst met Londen, maar benadrukte: "Geen enkele lidstaat is vrij om alleen die sectoren van de interne markt te kiezen die hij leuk vindt ... Evenzo is een pick-and-mix-benadering voor een niet-marktpartij. lidstaat is uitgesloten. "

In december vorig jaar stelde de Bank of England voor EU-banken in Groot-Brittannië toe te staan ​​verder te gaan als filialen in Londen na Brexit - op voorwaarde van wederkerigheid vanuit Brussel - om te voorkomen dat geldschieters extra kapitaal moeten vinden om volledige dochterondernemingen te worden.

In plaats daarvan houdt het EU-voorstel vast aan de traditionele aanpak van het blok bij de omgang met banken uit derde landen.

"Dit betekent dubbele regulering. U opereert in Londen volgens de Britse regels en sommige elementen vallen onder hun regels voor grensoverschrijdende diensten, "zei Barney Reynolds, een partner bij advocatenkantoor Shearman & Sterling.

Tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, EU, UK