Zal #Russia zich mengen in de komende 2019 Europese verkiezingen?

| Februari 13, 2018

Ruslands vermeende bemoeienis met de binnenlandse zaken van soevereine staten is nu algemeen bekend over de hele wereld, waarvan de volledige omvang nog steeds onbekend is. Van de geheime hand van de Russische staat wordt begrepen dat hij betrokken was bij een reeks cyberaanvallen, variërend van nationale instellingen tot het hoofdkantoor van politieke partijen, met een campagne van desinformatie en zogenaamd nepnieuws in de voorhoede van deze operatie , schrijft Sajjad Karim, een Brits conservatief EP-lid en lid van de Gedragscode van de president.

Toen ik me voor het eerst bewust werd van interferentie in de westerse politiek door Poetin's regering in 2014, kon ik er niet over praten, omdat mensen gewoon niet geloofden dat het gebeurde. Toen was ik voorzitter van het Raadgevend Comité voor het gedrag van leden in het Europees Parlement, toen ik u ervan op de hoogte bracht dat de snel Franse presidentskandidaat en het nationale parlementslid, Marine Le Pen, financiële middelen uit Russische bronnen ontvingen.

Vanwege het racistische en antisemitische verleden van haar partij, hadden Franse banken geweigerd om de partij geld te lenen, dus ging Le Pen elders op zoek naar financiering.

Ze ontving Russische leningen in 2014 ter waarde van € 11million (£ 9.4m), waarvan één - in totaal € 9m - afkomstig was van een kleine bank, met links naar het Kremlin genaamd First Czech Russian Bank. Maar zoals we nu weten, was haar poging op hoog niveau niet de bedoeling.

Gerichte financiering van oppositiegroepen door de Russische staat gaat veel verder dan alleen maar een mislukt Frans presidentieel bod. Er is een duidelijk netwerk van politieke activisten en actoren betrokken bij dit web van Russische inmenging, dat zich over de hele wereld uitstrekt. Je hoeft alleen naar onze eigen kusten te kijken om te zien in welke mate hun invloed zich uitstrekt.

Sajjad Karim, een Brits conservatief EP-lid en lid van de Gedragscode van de president

Met vraagtekens die nog steeds hangen over de financiering van de EU Referendum's Leave-campagne en met wat lijkt op een constant infuus van nieuws met betrekking tot Trump, Rusland en de 2016 US Election, lijkt het web nooit te eindigen.

Wat ons nu vooral medeleden van Europa aangaat, zijn de komende Europese verkiezingen in 2019. Plannen zijn ongetwijfeld al aan de gang door de Russen om ons verkiezingsproces te destabiliseren, dat historisch gezien te lijden heeft gehad onder een lage opkomst en daardoor gemakkelijk beïnvloed zou worden door pogingen om de stemming te beïnvloeden.

Keurvorsten - ongeacht waar ze vandaan komen - hebben de neiging om op een zeer reactionaire manier te stemmen. Als Poetin en zijn regering van plan zijn zich op deze verkiezingen te richten, zullen ze dit zeker in hun voordeel gebruiken.

In Duitsland is het gebruik van Russische propaganda, gericht op het beïnvloeden van de stemintenties van de Russisch-Duitse bevolking, al wijdverbreid.

Eén geval in het bijzonder, het geval van 'onze Lisa' - een nepverhaal over een Russisch-Duits meisje, dat naar verluidt verkracht werd door Arabische migranten - toont aan hoe gemakkelijk de Russische desinformatiecampagne ons continent heeft geïnfiltreerd.

Er wordt zelfs beweerd dat door de staat gesteunde "trolfabrieken" in Sint-Petersburg tijdens het EU-referendum via sociale media onvrede zaaien, waarbij ze een overweldigende meerderheid ten gunste van de Brexit aanboden.

Ongeacht hoe invloedrijk de Russische bemoeienis is, er is nog steeds een tendens in Groot-Brittannië en Europa om deze claims te verwerpen. Wat begrepen moet worden is dat als deze acties succesvol zijn, de toekomstige richting van Europa in Moskou zal zijn bepaald.

De Europese Unie zou in wezen verlamd kunnen raken door Russische bemoeienis die de samenstelling van het Europees Parlement ingrijpend verandert en het zal precies onder onze neus zijn gebeurd.

Dit mag niet gebeuren.

Sommige van onze leiders, waaronder premier May, zijn volledig op de hoogte van de activiteiten van Poetin en hebben duidelijk gemaakt dat dit niet zal gebeuren.

Elke EU-leider zou echter nog een stap verder moeten gaan. De informatie die zij over Russische activiteiten bezitten, moet in hun eigen parlementen worden gepresenteerd, zodat iedereen zich volledig bewust is van de mate waarin wij worden ondermijnd.

Net als in de VS moeten er onderzoeken zijn - maar dan op individueel niveau van de lidstaten - naar de financiële transacties van politieke actoren die de Russen hebben gefaciliteerd in hun pogingen om onze democratische stelsels te destabiliseren. Deze onderzoeken en alle verkregen informatie kunnen dan samen worden gepoold, met een reactie op EU-niveau.

Verkiezingscommissies moeten ook geschikt worden gemaakt voor het beoogde doel, beter toegerust zijn om de duidelijke en huidige gevaren aan te pakken waarmee nu onze stemsystemen worden geconfronteerd. Combineer dit met de verplichte beperking van de activiteiten van zogenaamde bots door sociale mediabedrijven en dit soort oneerlijke activiteit zou effectief kunnen worden uitgeroeid.

Wat de oplossing ook is, heel Europa moet wakker worden met het feit dat onze democratieën worden geïnfiltreerd door Russische actoren wiens enige doel is om ons politieke proces te verstoren en te verminderen.
De tijd om te handelen is nu voordat het te laat is. Het moet Rusland niet worden toegestaan ​​om onze eigen besluitvorming te beïnvloeden.

Tags: , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Defensie, EU, EU, Aanbevolen artikel, MEP Verkiezingen, Rusland