Mei om 'Weg naar #Brexit' uiteen te zetten in speeches

| Februari 13, 2018

Premier Theresa May zal proberen haar strijdbare kabinet te verenigen en een sceptische Europese Unie ervan te overtuigen dat Groot-Brittannië weet wat het wil van Brexit in een reeks toespraken in de komende paar weken, schrijft William James.

Groot-Brittannië hoopt volgende maand een overgangsovereenkomst af te sluiten om het vertrek uit de EU te vergemakkelijken en overeenstemming te bereiken over een langetermijnhandelsovereenkomst later dit jaar. Brussel zei echter vorige week dat een transitieovereenkomst geen zekerheid was en dat Londen duidelijk moest maken wat het van de EU wilde.

De regering van mei zal ernaar streven om dat in een reeks van zes toespraken van de premier en andere hoge ministers in de komende weken aan te pakken, die haar kantoor "The Road to Brexit" noemde.

"Brexit is een bepalend moment in de geschiedenis van onze natie", zei een bron in het kantoor van mei.

"Naarmate we verdergaan op weg naar die toekomst, zullen we meer details geven, zodat mensen kunnen zien hoe deze nieuwe relatie ten goede komt aan gemeenschappen in elk deel van ons land."

Behalve druk van Brussel, moet May ook een kabinet en conservatieve partij verenigen, nog steeds diep verdeeld over degenen die voor Brexit in 2016 hebben gestemd en degenen die dat niet deden, achter een enkele visie voor de toekomst van Groot-Brittannië buiten de Europese Unie.

Mei organiseert senior ministers in haar buitenverblijf, Checkers, om een ​​overeenkomst tussen de verschillende facties in haar kabinet te bemiddelen.

'Rallying cry'

De eerste toespraak van mei, die volgende zaterdag op een conferentie in München zal worden gehouden (17 FEbruary), zal de veiligheidsrelatie uiteenzetten die Groot-Brittannië met de EU wil. Ze zal het toekomstige partnerschap van Groot-Brittannië opnieuw vormgeven, hoewel een datum daarvoor nog moet worden bevestigd.

Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, een vooraanstaand Brexit-voorstander, begint de 'Road to Brexit'-serie met een toespraak op woensdag, beschreven door het kantoor van May als een' strijdkreet voor degenen aan beide kanten van het Brexit-debat '.

Brexit-minister David Davis zal uiteenzetten hoe Britse bedrijven hun wereldwijde reputatie na de Brexit kunnen handhaven in een nog niet geplande toespraak. Minister van Handel Liam Fox en kabinetsminister David Lidington zullen ook toespraken houden.

Bondskanselier Philip Hammond, die wordt gezien als het meest pro-EU-lid van May's kabinet, zal geen speech houden.

De autoriteit van mei op de Brexit, die al verzwakt was na een mislukte gok tijdens een snelle verkiezing vorig jaar, is verder beschadigd door ideologische splitsingen tussen ministers, die zorgen verergert dat de Brexit-besprekingen kunnen mislukken en de regering instorten.

Conservatieve wetgever en prominente criticus van de exitstrategie van de EU in mei, Anna Soubry, waarschuwde zondag dat het soort Brexit dat de regering zocht geen meerderheidssteun had in het parlement, dat zeggenschap krijgt over de uiteindelijke exit-deal.

Vorige week waarschuwden Japanse bedrijven mei dat ze Groot-Brittannië zouden moeten verlaten als handelsbelemmeringen na de Brexit hen onrendabel maakten.

Tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, EU, UK