Lange weg naar gemeenschappelijke Europese #security en #defence

| Februari 13, 2018

Op 14-15 februari zullen 2018 NAVO-ministers van Defensie elkaar opnieuw ontmoeten in Brussel om de belangrijkste bedreigingen te bespreken waarmee de wereld tegenwoordig wordt geconfronteerd. De NAVO bestaat uit 29-lidstaten, maar 22 van hen zijn tegelijkertijd de EU-lidstaten, schrijft Adomas Abromaitis.

Speaking in general, the decisions taken by NATO are binding on the EU. On the one hand, NATO and the US, as its main financial donor, and Europe very often have different goals. Their interests and even views on the ways to achieve security are not always the same. The more so the differences exist inside the EU either. A European military level of ambitions has grown significantly in recent times. Decision to establish a European Union defence pact, known as a Permanent Structured Cooperation on security and defence (PESCO) at the end of the previous year became a clear indicator of this trend.

It is the first real attempt to form the EU independent defence without reliance on NATO. Though the EU member states actively support the idea of closer European cooperation in security and defence, they do not always agree on the European UnionXCHARXs work in this area. In reality not all the states are ready to spend more on defence even in the framework of NATO, which requires spending at least 2% of their GDP. Thus, according to NATOXCHARXs own figures, only the US (not an EU member state), Great Britain (leaving the EU), Greece, Estonia, Poland and Romania in 2017 met the requirement. So other countries probably would like to strengthen their defence but are not capable or even do not want to pay additional money for a new EU military project.

It should be noted that only those countries that have a great dependence on NATO support and have no chance to protect themselves, spend 2% of their GDP on defence or show readiness to increase spending (Latvia, Lithuania). Such EU member states as France and Germany are ready to XCHARXlead the processXCHARX without increasing in contributions. They have higher level of strategic independence than the Baltic States or other countries of Eastern Europe. For example, French military XCHARX industrial complex is capable of producing all kinds of modern weapons XCHARX from infantry weapons to ballistic missiles, nuclear submarines, aircraft carriers and supersonic aircraft.

Temeer, Parijs onderhoudt stabiele diplomatieke betrekkingen met het Midden-Oosten en de Afrikaanse staten. Frankrijk heeft ook de reputatie van een al lang bestaande partner van Rusland en is in staat in Moskou een gemeenschappelijke taal te vinden in crisissituaties. Het besteedt veel aandacht aan nationale belangen buiten zijn grenzen.

Het is ook belangrijk dat Parijs onlangs het meest uitgebreide plan van creatie van 2020 presenteerde, de geïntegreerde pan-Europese snelle reactiekrachten, voornamelijk voor het gebruik in expeditionaire operaties om de vrede in Afrika te handhaven. Het militaire initiatief van de Franse president Macron bevat 17-punten die gericht zijn op het verbeteren van de opleiding van troepen van de Europese landen, evenals het vergroten van de mate van gevechtsgereedheid van de nationale strijdkrachten. Tegelijkertijd zal het Franse project geen deel worden van bestaande instellingen, maar parallel met NAVO-projecten worden uitgevoerd. Frankrijk is van plan om het project voortdurend te "promoten" onder de andere EU-bondgenoten.

De belangen van andere EU-lidstaten zijn niet zo mondiaal. Ze vormen hun politiek inzake veiligheid en defensie om de EU-vermogens te versterken om zichzelf te beschermen en aandacht te vestigen op hun eigen tekortkomingen. Ze kunnen alleen maar weinig troepen aanbieden. Hun interesses reiken niet verder dan hun eigen grenzen en ze zijn niet geïnteresseerd in het verspreiden van inspanningen, bijvoorbeeld via Afrika.

The EU leadership and member states have not yet reached an agreement on the concept of military integration, the start of which was given since the adoption the decision to establish a Permanent Structured Cooperation on security and defence. In particular, the High Representative of the European Union for Foreign Affairs, Federica Mogherini, proposes a long-term approach to stimulating a closer integration of the European military planning, procurement and deployment, as well as the integration of diplomatic and defence functions.

Zo'n langzame vooruitgang is comfortabeler voor NAVO-functionarissen, die gealarmeerd zijn door het revolutionaire Franse project. Daarom waarschuwde secretaris-generaal Stoltenberg zijn Franse tegenhangers voor onbezonnen stappen in de richting van Europese militaire integratie, wat ertoe kon leiden dat onnodige duplicatie van de capaciteiten van de alliantie en, gevaarlijkst, de concurrentie tussen de belangrijkste wapenfabrikanten (Frankrijk, Duitsland, Italië en enkele andere Europese landen) terwijl het Europese leger opnieuw wordt uitgerust met moderne modellen om ze naar dezelfde standaard te brengen.

Hoewel de EU-lidstaten het idee van nauwere samenwerking op militair gebied ondersteunen, hebben ze dus geen gemeenschappelijke strategie. Het zal lang duren om tot het compromis te komen en tot een evenwicht te komen bij het creëren van een krachtig EU-defensiesysteem, dat de bestaande NAVO-structuur zal aanvullen en er niet mee in botsing zal komen. Een lange weg naar gemeenschappelijke opvattingen betekent voor Europa een lange weg om de Europese defensie te bezitten.

tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, Defensie, EU, NAVO, Advies