Rechter om te beslissen over #Selecteer bod om te ontsnappen aan juridische actie in Groot-Brittannië

| Februari 13, 2018

WikiLeaks oprichter Julian Assange (foto) zal op dinsdag (13 februari) horen of zijn legale poging om een ​​actie tegen hem te stoppen wegens het verbreken van borgtocht succesvol is geweest, in een uitspraak die de weg zou kunnen banen voor hem om de Ecuadoriaanse ambassade in Londen te verlaten.

Zelfs als een rechter in zijn voordeel beslist, kan hij er echter voor kiezen om in de ambassade te blijven, waar hij bijna zes jaar is verstrikt, vanwege zijn angst dat de Verenigde Staten zijn uitlevering kunnen vragen over aanklachten in verband met de activiteiten van WikiLeaks.
Assange, 46, vluchtte naar de ambassade in juni 2012 nadat hij borgtocht had overgeslagen om te voorkomen dat hij naar Zweden werd gestuurd om een ​​beschuldiging van verkrachting aan te horen, wat hij ontkende. De Zweedse zaak werd vorig jaar mei gedropt, maar Groot-Brittannië heeft nog steeds een bevel tot arrestatie over de schending van de borgtochtvoorwaarden.

Vorige week verloren de advocaten van Assange een poging om het bevel te vernietigen, maar ze lanceerden een afzonderlijk argument dat het niet in het belang van rechtvaardigheid zou zijn voor de Britse autoriteiten om verdere actie tegen hem te ondernemen.

Rechter Emma Arbuthnot zal naar verwachting op dat punt op dinsdag in Westminster Magistrates Court regeren. Als haar beslissing ten gunste van Assange komt, zou er in Groot-Brittannië geen rechtszaak tegen hem meer bestaan.

Het is niet duidelijk of de Verenigde Staten wel van plan zijn de uitlevering van Assange te zoeken om het hoofd te bieden aan vervolging over WikiLeaks 'publicatie van een grote hoeveelheid geclassificeerde militaire en diplomatieke documenten - een van de grootste informatielekken in de Amerikaanse geschiedenis.

Het bestaan ​​van een Amerikaanse uitleveringsbevel is niet bevestigd noch ontkend.

Tags: ,

Categorie: Een voorpagina, EU