Britse en Ierse PM's bezoeken #NorthernIreland en dringen aan op een einde aan de politieke crisis

| Februari 13, 2018

De Britse premier Theresa May en de Ierse leider Leo Varadkar ontmoetten op maandag (12 februari) de belangrijkste politieke partijen in Noord-Ierland in Belfast om aan te dringen op de restauratie van de gedecentraliseerde administratie van de provincie, schrijven William James in Londen en Padraic Halpin in Dublin.

Noord-Ierland heeft meer dan een jaar geen leidinggevende en vergadering gehad na de terugtrekking van de partij van de Ierse nationalistische partij Sinn Fein van een regering die de macht verdeelt met zijn rivaal, de Democratic Unionist Party (DUP).

Ondanks herhaalde deadlines hebben beide partijen sindsdien geen nieuwe overeenkomst bereikt, waardoor een gebrek aan politiek leiderschap overblijft, waarvan critici beweren dat het Noord-Ierland buiten spel heeft gezet, terwijl Groot-Brittannië onderhandelt over zijn vertrek uit de Europese Unie.

Een verklaring van het kantoor van May zei dat ze de politieke leiders zou herinneren aan de 'vele dringende problemen waarmee Noord-Ierland wordt geconfronteerd' en zou zeggen dat een resolutie de burgers van het land ten goede zou komen.

May zal ook zeggen dat er de afgelopen dagen goede vooruitgang is geboekt, in navolging van verklaringen van zowel de DUP en Sinn Fein op vrijdag.

Varadkar, die op zondag May waarschuwde dat Groot-Brittannië op het punt stond om precies uit te leggen wat voor soort post-Brexit-deal het van de EU wil, zal een ontmoeting hebben met de Britse premier terwijl de twee leiders in Belfast zijn, zijn kantoor zei.

Hij zal het bezoek ook gebruiken om de stand van zaken in de onderhandelingen in Belfast te beoordelen en de partijen aan te moedigen tot een akkoord te komen, zei zijn bureau in een verklaring.

Vóór de laatste gespreksronde bleef er onenigheid over een aantal kwesties, waaronder het homohuwelijk, dat illegaal is in Noord-Ierland, ondanks dat het legaal is in de rest van Groot-Brittannië en Ierland, rechten voor Iers sprekers en financiering voor onderzoek naar sterfgevallen gedurende decennia van protestant-katholiek sectair geweld vóór een 1998 vredesovereenkomst.

De Britse regering, die samen met de Ierse regering toezicht houdt op de onderhandelingen, heeft al voor het eerst in een decennium stappen ondernomen om de regio rechtstreeks vanuit Londen te regeren, waarbij de begroting eind vorig jaar werd vastgesteld.

Velen in de provincie vrezen dat directe macht het delicate politieke evenwicht tussen de twee partijen verder zou destabiliseren, die tot vorig jaar de provincie sinds 2007 hadden geleid onder de voorwaarden van het 1998 Goede Vrijdag vredesakkoord.

Tags: ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, EU, Noord-Ierland, UK